دلایل آفت‌ دهان

جوانه زدن دندان عقل یا وجود دندان عفونی در دهان نیز ممکن است باعث بروز آفت شود. این مساله در ۲۰‌درصد بیماران دیده می‌شود. در این صورت نیز دلیل اصلی بروز مشکل مشخص نیست، اما با کشیدن دندان مشکل از بین می‌رود.

کد خبر : 39054
تاریخ انتشار : جمعه 22 دی 1396 - 4:45

 

به گزارش پایگاه خبری “ججین، آفت‌دهان صرفا به‌دلیل تغذیه شکل نمی‌گیرد.گاهی ممکن است علامت مشکلاتی در سلامتی باشد که باید بررسی و جدی گرفته شود. آفت، زخمی گرد یا بیضی شکل با مرکزی زرد و لبه‌هایی قرمز رنگ است. آفت‌های دهانی معمولا در ناحیه داخل گونه‌ها، لثه‌ها یا زیرزبان شکل می‌گیرند. در ادامه با دلایل احتمالی بروز آفت‌ها بیشتر آشنا می‌شوید.

بروزبدون دلیل

متاسفانه دلیل اصلی بروز ۵ تا ۱۰‌درصد آفت‌ها مشخص نیست. بروز این آفت‌ها به تغذیه و به‌دلایل نادر دیگر بستگی ندارد. در این موارد کاری از دست متخصصان نیز بر نمی‌آید، چون برخی افراد بدون دلیل خاصی سالانه ۳ تا ۴ بار با این مشکل دردناک مواجه می‌شوند. پیش از اینچنین مشکلاتی را با تجویز داروهای محرک سیستم‌ایمنی (مانند ایزوپرینوزین) درمان می‌کردند، اما این دارو از بازار جمع‌آوری شده است. در نتیجه امروزه راه‌حل مناسب و مشخصی برای مقابله با این مشکل وجود ندارد.

مصرف برخی داروها

مصرف زیاد داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی (داروهای مسکن) نیز باعث بروز آفت می‌شود. برخی افراد برای تسکین سردرد و درد عادت ماهانه به‌طور مرتب و بدون در نظر داشتن عوارض آنها، از این داروها استفاده می‌کنند. اما بهتر است بدانید که این داروها که شامل آسپیرین، ایبوپروفن، دیکلوفناک، مفنامیک اسید و ناپروکسن هستند امکان بروز آفت را فراهم می‌کنند. با وجود اینکه علت ارتباط بین مصرف این داروها و آفت در تحقیقات مشخص نشده است، اما مصرف منظم و طولانی مدت آنها زمینه ایجاد آفت‌ها را فراهم می‌سازد.

عفونت‌های دندانی

جوانه زدن دندان عقل یا وجود دندان عفونی در دهان نیز ممکن است باعث بروز آفت شود. این مساله در ۲۰‌درصد بیماران دیده می‌شود. در این صورت نیز دلیل اصلی بروز مشکل مشخص نیست، اما با کشیدن دندان مشکل از بین می‌رود.

مشکلات خونی

آنمی (کم‌خونی) به‌دلیل کاهش شدید میزان هموگلوبین خون (همان پروتئینی که باعث قرمزی رنگ آن می‌شود) بروز می‌کند. این سلول‌ها از طریق آهن جذب شده و از طریق مواد غذایی ساخته می‌شوند و وظیفه انتقال اکسیژن از ریه‌ها به‌سمت ارگان‌ها را بر عهده دارند. زمانی که میزان این سلول‌های خونی کاهش پیدا می‌کند، اکسیژن کافی به بافت‌ها و به‌ویژه عضلات نمی‌رسد. این مشکل در طولانی مدت باعث ایجاد خستگی جسمی شدید می‌شود. در برخی موارد، آفت‌ها در نتیجه بروز کمبود این سلول‌های خونی بروز می‌کنند، هر چند این مساله چندان شایع نیست. هنوز ارتباط دقیق این دو مشکل مشخص نشده است، اما زمانی که کم‌خونی برطرف می‌شود، آفت‌ها نیز از بین می‌روند.

نتیجه یک بیماری خودایمنی پوستی

در پی بروز یک ضایعه پوستی، یک واکنش خودایمنی نیز بروز می‌کند و باعث تشکیل حباب‌هایی در پوست یا مخاط داخلی می‌شود. این مشکل یک بیماری خودایمنی است و ممکن است آفت‌ها نیز در موارد نادری همراه این بیماری ژنتیکی بروز کنند.

بیماری بهجت

بیماری بهجت یک بیماری نادر خودایمنی با منشا ناشناخته است. از ویژگی‌های این بیماری بروز آفت‌های دهانی و آفت‌های دستگاه تناسلی است که به‌همراه علائم عصبی، بینایی و عروقی بروز می‌کند. در ۹۵‌درصد بیماران، آفت‌های دهانی کوچک و دردناک بین ۱۰ تا ۱۰۰ عدد دیده می‌شود.

در اثرعوارض جانبی شیمی درمانی

از هر دو بیمار، یک بیمار تحت شیمی درمانی یا پرتودرمانی دچار آفت می‌شود. آفت‌ها در بین بیمارانی که تحت شیمی درمانی هستند رایج است. در این صورت مخاط دهان به‌دلیل واکنش شیمی درمانی و پرتودرمانی بسیار حساس می‌شود، چون سلول‌های مخاطی گوارشی جزو سلول‌هایی هستند که با سرعت بالا تقسیم می‌شوند. شیمی درمانی باعث کاهش گلبول‌های سفید و کاهش قدرت دفاعی مخاط دهانی در برابر میکروب‌ها می‌شود و در نتیجه آنها را در برابر عفونت‌ها آسیب پذیرتر می‌کند.

نقص ایمنی بدن

قدرت دفاعی افراد مبتلا به نقص ایمنی بسیار ضعیف است. ایدز یا همان سندرم نقص ایمنی اکتسابی شناخته‌شده‌ترین این مشکل است و باعث بروز عفونت‌های دهانی مانند آفت‌ها می‌شود. در بین افرادی که دچار نقص ایمنی هستند این آفت‌ها بزرگ هستند، به‌طوری که اندازه آنها تا یک سانتی‌متر نیز می‌رسد.

آفت را با مشکلات دیگر اشتباه نگیرید

برخی بیماران با مشاهده هر نوع ضایعه‌ای در دهان، آن را آفت تلقی می‌کنند. معمولا آفت‌ها با مشکلات زیر اشتباه گرفته می‌شوند: سرطان حفره دهان که باعث بروز زخم‌های دهانی می‌شود. این زخم‌ها الزاما دردناک نیستند. هرپس یا همان تبخال به‌ویژه در کودکان که باعث بروز جوش‌های ریز در دهان می‌شود. زخم‌های تروماتیک مانند سوختگی، مخاط آسیب دیده دهان بعد از مسواک زدن محکم. توموهای خوش‌خیم دهان که در اثر تغییرات هورمونی مانند بلوغ، بارداری و غیره ایجاد می‌شوند.

حرف آخر

اگر دچار ضایعه‌ای در دهان می‌شوید، اعم از مشکل دردناک یا بدون درد بهتر است به پزشک مراجعه کنید. انجام بررسی‌های پزشکی و آزمایش‌خون لازم است تا مشکل به‌درستی تشخیص داده شود


خوردنی‌های تقویت‌کننده تمرکز

با یک رژیم‌غذایی ساده می‌توانید حالتان را بهتر کرده و با افزایش تمرکز خود فعالیت و عملکرد بهتری در کارهای روزمره داشته باشید. برخی افراد در طول یک روز کاری در محل کار احساس خواب آلودگی و عدم تمرکز می‌کنند در حالی که استفاده از برخی غذاها و نوشیدنی‌ها می‌تواند توان طبیعی مغز را افزایش دهد و شما را سرحال و ذهن‌تان را تقویت کند.برخی از خوردنی‌هایی که به افزایش تمرکز و توان ذهنی کمک می‌کنند عبارتند از:

ماهی‌های چرب

برای افزایش تمرکز، سلول‌های مغز نیازمند ماده‌ای به اسم «میلین» هستند که این چربی در امگا۳ (موجود در ماهی‌های چرب) وجود دارد. پس با مصرف ماهی‌های چرب هر روز از این نوع ماده استفاده کنید.

تخم کدو

مصرف روزانه این ماده به افزایش عنصر «روی» و در نتیجه افزایش تمرکز شما کمک می‌کند. این خوردنی همچنین منبع سرشاری از اسید چرب امگا۳ است.

گوجه‌فرنگی

گوجه‌فرنگی حاوی یک نوع آنتی اکسیدان به اسم «لیکوپن» است که از مرگ سلول‌های مغزی جلوگیری می‌کند. با جلوگیری از مرگ سلول‌های مغزی توجه و تمرکز شما بیشتر شده و ذهنتان متمرکزتر می‌شود. همچنین مهارت‌های حل مساله نیز در شما افزایش می‌یابد.

اسفناج

سطح بالای پتاسیم در اسفناج، سرعت انتقال پیام‌های عصبی را افزایش داده و ذهن را پاسخگوتر و قوی‌تر می‌سازد.

بلوبری

این خوردنی به‌عنوان یک منبع مهم آنتی‌اکسیدان و پلی‌فنول و ترکیبات ضدالتهابی عمل می‌کند که بر عملکرد مغز و سیستم‌عصبی تاثیرات مثبتی داشته و از ضعف حافظه جلوگیری می‌کند.

 


 

 

 

 

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.