خراسان شمالی / بررسی جامعه شناختی عوامل افزایش سن ازدواج

براساس آمارهای موجود، میانگین سن ازدواج مردان در خراسان شمالی ۲۷ سال و ۲ ماه و در میان زنان ۲۲ سال و یک ماه است که کارشناسان اجتماعی از افزایش سن ازدواج در این استان با قومیت ها و فرهنگ های مختلف ابراز نگرانی می کنند.

کد خبر : 47046
تاریخ انتشار : پنجشنبه 9 آذر 1396 - 12:02

 

 

به گزارش پایگاه خبری “ججین” ، براساس این آمارها، ازدواج در سال ۱۳۸۳ حدود ۹ هزار و ۶۰۰ فقره در خراسان شمالی بود که در سال ۱۳۹۵ تنها با ۹۴ مورد افزایش به ۹هزار و ۶۹۴ مورد رسید.
هم چنین براساس آمارها، بیشترین سن ازدواج در سال ۱۳۹۰ بین ۱۵- ۱۹ سال، با ثبت چهار هزار و ۹۸۸ واقعه بوده که این میزان در گروه سنی ازدواج ۲۰تا ۲۹ سال، یکهزار و ۶۶۶ واقعه بوده است در حالیکه تنها در نیمه نخست امسال در گروه سنی ۲۰ تا ۲۹ سال ، یک هزار و ۵۲۳ مورد واقعه ازدواج به ثبت رسیده است.
ازدواج، پیوندی آیینی است که طی احکام و رسومی خاص بین زن و مرد در مذاهب و کشورهای مختلف برقرار می شود تا به تشکیل خانواده منجر شود.
ازدواج در زمان‌هایی نه چندان دور برای زندگی جوانان اولویت بود اما گذر فرهنگی جامعه از سنتی به مدرنیته، موانع بسیاری را در این زمینه پیش روی جوانان قرار داده و باعث شده تا آنها تن به ازدواج ندهند.
مشکلاتی از قبیل اشتغال، تحصیل و سربازی و نداشتن مسکن از جمله علل تاثیرگذار در بالارفتن سن ازدواج در میان جوانان است.

**برخی جوانان اعتقادی به ازدواج ندارند
یک استاد دانشگاه در مراکز آموزش عالی خراسان شمالی دراین رابطه به خبرنگار ایرنا اظهار کرد: یکی از عوامل موثر در بالا رفتن سن ازدواج، درحال توسعه بودن کشور، تغییر سبک زندگی، تغییر نگرش و ارزش های اجتماعی در جامعه است.
رضا نوری گفت: شرایطی که برای به دست آوردن شغل پایدار و مناسب به عنوان زمینه ساز تشکیل خانواده مورد نیاز است نیز سبب افزایش سن ازدواج شده است.
وی بیان کرد: بالا رفتن سن ازدواج خودش نمی تواند به عنوان یک تهدید در جامعه باشد، زمانی به تهدید تبدیل می شود که عوامل تاثیرگذار بر این مساله وجود داشته باشد و ما نتوانیم آنها را کنترل کنیم.
نوری گفت: اکنون در شهرهای بزرگ با پدیده ای به نام ‘ازدواج سفید’ مواجه هستیم، به این معنا که پسران و دختران بدون اینکه شرایط زندگی یکدیگر را قبول کنند و آداب و رسوم، هنجار و ارزش ها را رعایت کنند، زیر یک سقف زندگی می کنند.
وی تاکید کرد: وقتی بالا رفتن سن ازدواج چنین پیامدهایی را در جامعه به همراه داشته باشد، نگران کننده است، درست است که یک جوان شرایط ازدواج را از نظر اقتصادی ندارد اما به ازدواج به عنوان عقیده و هدف ارزشمند پایبند است، که اگر این مشکلات حل شد به دنبال تشکیل خانواده باشد، اما عده ای هستند که با داشتن تمام شرایط، به ازدواج اعتقادی ندارند.
نوری گفت: عواملی که سبب افزایش سن ازدواج شده، خیلی مهم تر از این هستند که چرا سن ازدواج بالا رفته است، باید در پدیده ازدواج مسائل فکری، فرهنگی و میزان آگاهی فرد از این مهم را در نظر بگیریم.
وی اضافه کرد: باید یک تیم جامع از روان شناسان، جامعه شناسان و اقتصاددانان در کنار هم این معضل را ریشه ای حل کنند، در برنامه های تلویزیونی و رادیویی درباره علت افزایش سن ازدواج خیلی صحبت های تکراری می شود و اینکه مسائلی از قبیل اشتغال، مسکن و تحصیل در این مهم دخیل هستند اما موضوع مهم تر این است که برخی جوانان اعتقادی به مسائل فرهنگی و پدیده ازدواج ندارند که باید در این زمینه فکر اساسی کرد.
وی ادامه داد: وقتی کسی به خانواده به عنوان عامل اصلی در کاهش انحرافات و مسائل اجتماعی اعتقادی نداشته باشد، اگر تشکیل خانواده هم دهد، با آن خانواده آرمانی که مد نظر ما است فاصله دارد.
نوری با بیان اینکه افزایش سن ازدواج در جوامع کوچکتر کمتر مشاهده می شود گفت: در جوامع کوچک شناخت ها از یکدیگر بیشتر و سنت ها و اعتقادات قوی تر است.

** مسئولان شرایط لازم را برای ازدواج آسان و پایدار فراهم کنند 
یک جامعه شناس در خراسان شمالی گفت: در افزایش سن ازدواج عوامل متعددی مانند شغل، تحصیلات، چشم و هم چشمی، مسائل روانی و فرهنگی جامعه نقش دارند اما این روند در جامعه پیچیده امروزی، روندی طبیعی است.
اسدالله رضایی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهارکرد: در جامعه کنونی داشتن شغل، مسکن تحصیلات در امر ازدواج بسیار موثرند به خصوص داشتن شغلی پایدار و مناسب، که تحقق این مهم به امری دست نیافتنی تبدیل شده است.
وی افزود: باید مسئولان شرایط لازم را در جامعه برای ازدواج آسان و پایدار فراهم کنند، جوانان ما در عصر حاضر برای ازدواج دغدغه تامین مسکن و حتی وسلیه نقلیه، شغل و داشتن مدارک بالاتر تحصیلی را دارند و با فراهم نبودن این شرایط تن به ازدواج نمی دهند.
رضایی بیان کرد: اگرجامعه بتواند شغل پایدار ایجاد کند که به دنبال آن درآمد مناسب برای فرد حاصل شود، می تواند در کاهش سن ازدواج تاثیرگذار باشد، مسئولان جامعه زمینه ساز اشتغال هستند و باید راهی برای حل مشکلات جوانان بیابند تا زمینه ازدواج آنها فراهم شود.
وی اضافه کرد: در جامعه بسیاری از مسائل به صورت انحرافی تکامل یافته اند برای مثال بانک ها یک عامل موثر در پیشرفت جامعه و اقتصاد هستند اما تنها به فکر رفاه حال خود هستند.
رضایی گفت: آنقدر بهره بانکی تسهیلات ارائه شده از سوی بانک ها بالا است که اگر فردی بخواهد در زمینه اشتغال سرمایه گذاری کند امکان دارد به شکست منجر شود.
وی اظهار کرد: مسئولان باید برای حل این مشکلات درجامعه وآسان سازی ازدواج در جامعه تمهیدات لازم را داشته باشند، جوانان ما زمانیکه آمار طلاق را مشاهده می کنند، از اینکه مبادا آنها هم دچار این سرنوشت شوند وحشت دارند و تن به ازدواج نمی دهند.

**پنج هزار و ۵۸۶ واقعه ازدواج در نیمه نخست امسال 
مدیرکل ثبت احوال خراسان شمالی گفت: در نیمه نخست امسال تعداد ازدواج های ثبت شده در این استان پنج هزار و ۵۸۶ واقعه بوده که این میزان در مدت مشابه سال گذشته پنج هزار و ۴۴۸ مورد بود.
علی زاهدنیا افزود: از تعداد ازدواج ثبت شده در خراسان شمالی ۲هزار و ۹۵۲ مورد در مناطق شهری و ۲ هزار و ۶۳۴ مورد در مناطق روستایی بوده است.
مدیرکل ثبت احوال خراسان شمالی نرخ ازدواج در خراسان شمالی را ۱۲ در هزار عنوان و اضافه کرد: بیشترین ازدواج ثبت شده در میان مردان در گروه سنی ۲۰ تا ۲۴ سال با یک هزار و ۹۱۰ مورد می باشد.
وی تعداد ازدواج ثبت شده در میان مردان، در گروه سنی ۲۰ تا ۲۹ سال را یک هزار و ۵۲۳ مورد، گروه سنی ۳۰ تا ۳۴ سال را ۵۳۳ مورد عنوان کرد و گفت: در میان زنان نیز بیشترین واقعه ازدواج مربوط به گروه سنی ۱۵ تا ۱۹ سال با یک هزار و ۶۸۱ مورد ثبت شده است.
زاهدی نیا تعداد ازدواج ثبت شده در گروه سنی ۲۰ تا ۲۴ سال را در میان زنان، یک هزار و ۲۲۴۴ مورد و گروه سنی ۲۵ تا ۲۹ سال را ۶۸۲ مورد عنوان و اظهارکرد: : میانگین سن ازدواج در میان مردان ۲۷ سال و دو ماه و در میان خانم ها ۲۲ سال و یک ماه است.
۱۷۴هزار جوان خراسان شمالی در شرف ازدواج هستند
معاون فرهنگی و ساماندهی امور جوانان اداره کل ورزش و جوانان خراسان شمالی گفت: با توجه به پژوهش های انجام شده از۲۹۰ هزار نفر جمعیت جوان ۱۵ تا ۲۹ سال در استان، ۱۷۴ هزار نفر حدود ۶۰ درصد در شرف ازدواج هستند.
امان الله فیروزه با ذکر اینکه تعداد پسران در شرف ازدواج از تعداد دختران بیشتراست اظهارکرد: در پژوهش های انجام شده، جمعیت دختران در شرف ازدواج را ۱۹ سال و پسران را ۲۳ سال در نظر گرفته شده است.
وی عمده مشکلات جوانان برای عدم گرایش به ازدواج را، چشم و هم چشمی، برگزاری مراسمات با تجمل گرایی خاص، مساله اشتغال و مسکن ذکر کرد و افزود: در گذشته زوجین با پدر و مادر خود زندگی می کردند اما اکنون دیدگاه ها تغییر کرده و جوانان خواهان زندگی مستقل با امکانات کامل هستند.
معاون فرهنگی و ساماندهی امور جوانان اداره کل ورزش و جوانان خراسان شمالی علت تمام این مشکلات در جامعه را باورهای غلط اجتماعی در بین مردم عنوان کرد.
فیروزه درباره تسهیلات ارائه شده به هر زوج گفت: در سال جاری به هر زوج ۲۰۰ میلیون ریال تسهیلات با سود۴ درصد و بازپرداخت سه ساله ارائه می شود.
وی اضافه کرد: در این راستا با همه بانک های عامل در شهریورماه جاری جلسه ای خواهیم داشت تا طرح ضربتی تسهیلات ازدواججوانان در خراسان شمالی برگزار شود که با اجرای این طرح کسی در نوبت وام ازدواج نمی ماند و روند کار سریع تر می شود.
فیروزه توضیح داد: در سال گذشته در کارگروه تسهیلات ازدواج جوانان، بانک های عامل صف انتظار وام ازدواج را از ۳۰ درصد به ۷۰ درصد رساندند اما تلاش می شود که این رقم در سال جاری به بالای ۹۵ درصد برسد.
وی از همه دستگاه های دولتی، غیر دولتی و جوانان درخواست کرد تا ازدواج آگاهانه، به هنگام، آسان و پایدار را در جامعه نهادینه کنند.
استان خراسان شمالی با ۸۶۳ هزار نفر جمعیت در شمال شرق کشور واقع است که حدود ۴۸درصد جمعیت آن در روستاها و بقیه در شهرها سکونت دارند.

 

 

 


 

 

 

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.