اهمیت آب را با کتیبه سه هزار ساله عین الروم دریابیم

کتیبه ‘عین الروم’ اشنویه قدیمی ترین سنگ نوشته اورارتویی با مضمونی در ارتباط با آب است؛ کتیبه ای که وقف نامه اهدا آب چشمه ای به همین نام به مردم منطقه به شمار می رود و اهمیت مایه حیات را در حدود سه هزار سال قبل بازگو می کند.

کد خبر : 69816
تاریخ انتشار : جمعه 10 فروردین 1397 - 10:37

 

 

به گزارش پایگاه خبری “ججین”، این کتیبه پیش از پیروزی انقلاب اسلامی توسط ‘ولفرام کلایس’، باستان شناس شهیر آلمانی مورد مطالعه قرار گرفته و وی این کتیبه را به دوران پادشاهی ‘منوا’ (۸۱۰ – ۸۲۵ قبل از میلاد مسیح) از پادشاهان اورارتو متعلق دانسته است.
بر اساس مطالعات این باستان شناس، ‘منوا’ در این کتیبه خود را پادشاه سرزمین اورارتو معرفی کرده و از کلمه ای به نام ‘ لوگال’ در ارتباط با این چشمه استفاده کرده است.
به گفته کارشناسان ‘لوگال’ در سومری باستان کلمه ای بوده که از لحاظ مفهومی به معنی ‘ در ارتباط با مردم ‘ یا ‘ در جهت استفاده مردم ‘ به کار می رفته و می توان با مطالعه ای دقیق در متن به جا مانده در این کتیبه، آن را به عنوان وقف نامه ای تفسیر کرد که در آن پادشاه اورارتو آب این چشمه را به عنوان هدیه ای از طرف خود به اهالی منطقه تقدیم کرده است.
کتیبه عین اروم در کنار جاده ارومیه به اشنویه قرار گرفته و دارای ارتفاعی حدود ۱۵۰ سانتی متر است؛ این کتیبه در بالا به صورت هلالی شکل تراشیده شده و یادآور شکل کلی کتیبه های دوران اورارتو است.

 

پایگاه خبر ججین

 

 

 

اگرچه به دلیل شرایط جوی تنها بقایای چند حرف از خطوط میخی این کتیبه به جامانده اما همچنان می توان آن را سندی تاریخی برای اهمیت آب در دوران اورارتو به شمار آورد.
به گفته فرماندار اشنویه ،امسال برای معرفی بیشتر این اثر ارزشمند، نخستین جشنواره نوروزی این شهرستان به مدت سه روز و از یازدهم فروردین در این مکان تاریخی برگزار می شود.
اسعد خضری با تاکید بر اینکه این شهرستان دارای بیش از ۱۰۵ اثر ثبت شده ملی است، ادامه داد: کتیبه یا سنگ نوشته ‘عین الروم’ قدیمی ترین سند نوشتاری شمال غرب ایران به شمار می رود.
رئیس اداره میراث فرهنگی و صنایع دستی اشنویه نیز گفت: این کتیبه ارزشمند تاریخی در سال ۱۳۹۳ شمسی به شماره ثبت ۳۱۱۷۵ توسط میراث فرهنگی در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
موسی خضری با اشاره به اینکه اشنویه به علت تعدد میراث تاریخی و فرهنگی به بهشت باستان شناسان شهرت دارد، افزود: این کتیبه دارای ۱۵۰ سانتی متر ارتفاع بوده و به صورت هلالی شکل بر سر چشمه ‘عین الروم’ قرار دارد.
به گزارش ایرنا، اشنویه یا شنو همان شهر تاریخی سرسبزی است که در سفرنامه های مستشرقین و جهانگردان ادوار پیشین از آن به عنوان قصبه ای با درختان و باغ های فراوان یاد می شود.
این شهر به جهت قرار گرفتن بر سر راه تجارت با ملل همسایه، دارای مردمانی تاجر، کشاورز یا دامدار بوده و امروزه با بیش از ۷۴ هزار نفر جمعیت از شهرستان‌های مرزی آذربایجان غربی است.

 

 



 

 

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.