مناسبتهای مصادف با امروز هشتم خرداد

آغاز انتشار روزنامه «صور اسرافیل» (۱۲۸۶ ش)
تصویب قانون تأسیس دانشگاه تهران (۱۳۱۳ ش)
وفات آیهالله میرسیدعلی فانی اصفهانی (۱۳۶۸ ش)

کد خبر : 13974
تاریخ انتشار : دوشنبه 8 خرداد 1396 - 9:15
اغاز انتشار روزنامه “صور اسرافیل” در دوران مشروطه (۱۲۸۶ ش)
اولین شماره نامه هفتگی صوراسرافیل چند ماه پس از پذیرش مشروطیت ایران در هشتم (یا یازدهم) خرداد ۱۲۸۶ از چاپ خارج شد و به دست مردم رسید.
این روزنامه با پیشنهاد و کوشش میرزاجهانگیرخان شیرازی معروف به صور اسرافیل و علی اکبر دهخدا اداره و منتشر می‏شد. جهانگیرخان این روزنامه را با هدف تکمیل معنی مشروطیت و حمایتِ مجلس شورای ملی و کمک به روستائیان، ضعفا، فقرا و مظلومین انتشار می‏داد. در آغاز، صوراسرافیل هفته ‏ای یکبار منتشر می‏شد. تا آن وقت، ادبیات و انشاء ایرانی عموماً و روزنامه‏ ها، خصوصاً به طرز نگارش قدیم، سراسر الفاظ مسجَّع، پرتکلف و بی‏حقیقت و بدون معنی و خالی از سود و اثر بود. این روزنامه در تغییر نگارش تأثیر فراوانی داشت. روزنامه صوراسرافیل در طول انتشار خود دچار مشکلاتی شد. چندین بار نویسنده آن را تکفیر کردند و چند بار بساط روزنامه‏ نویسی آن را در هم پیچیدند. این روزنامه سرانجام پس از ۳۲ شماره انتشار و در پی به توپ بستن مجلس توسط محمد علی شاه قاجار و پس از قتل میرزا جهانگیرخان، مدتی تعطیل شد تا این‏که دهخدا آن را چند شماره در اروپا منتشر کرد و پس از مدتی برای همیشه تعطیل شد.
تصویب قانون تأسیس دانشگاه تهران توسط مجلس شورای ملی (۱۳۱۳ ش)
به موجب قانون تأسیس دانشگاه، مصوَّب هشتم خرداد سال ۱۳۱۳ ش، در این تاریخ، از مدارس عالی آن زمان از قبیل دارالمعلّمین عالی، مدرسه حقوق و علوم سیاسی و مدرسه عالی طبّ، دانشگاه تهران تشکیل شد و اجزاء مختلف آن به سرعت ایجاد گردید. تا قبل از آن، در نقاط مختلف کشور، مدارس قدیمه‏ای وجود داشت که در آنها، علوم اسلامی و بسیاری از مباحث مربوط به علوم عقلی و نقلی تدریس می‏شد. مجموعه این مدارس و ایجاد مدارس عالی دیگر نظیر دارالفنون و دارالمعلّمین و همچنین لزوم وحدت و تمرکز در اداره این مدرسه‏ های عالی سبب شد که وزارت فرهنگ به روش جدید طرح دانشگاهی را تدوین نماید. این لایحه به مجلس شورای ملی ارسال و در هشتم خرداد ۱۳۱۳ به تصویب رسید. سرانجام در تاریخ پانزدهم بهمن ۱۳۱۳ ش، سنگ بنای دانشگاه تهران نیز گذاشته شد و پس از مدتی به پذیرش دانشجو اقدام نمود.
رحلت عالم امامی و فقیه اصولی آیت ‏اللَّه «میر سید علی فانی اصفهانی» (۱۳۶۸ ش)
آیت ‏اللَّه میر سیدعلی فانی اصفهانی در سال ۱۲۹۴ ش (۱۳۳۳ ق) در اصفهان به دنیا آمد. وی از نه سالگی به تحصیل مقدمات علوم اسلامی روی آورد و پس از طی مقدمات و سطوح، در محضر حضرات آیات: سید محمد نجف آبادی و میرسیدعلی نجف آبادی به درجات بالای علمی دست یافت. آیت‏ اللَّه فانی، پس از نیل به درجه اجتهاد، از اصفهان راهی نجف اشرف شد و در مدت اقامت سی ساله در آن شهر به تدریس فقه و اصول، تفسیر، کلام و اخلاق و… مشغول شد. ایشان در سال ۱۳۵۲ ش به ایران مراجعت نمود و در قم به تدریس خارج فقه و اصول پرداخت. آثار باقی مانده از آیت ‏اللَّه فانی اصفهانی، متجاوز از هشتاد جلد کتاب می‏باشد که عموماً در علوم اسلامی همچون فقه، اصول، کلام، فلسفه و تفسیر نگاشته شده است. دستور حج و عمره، فواید رجالیه، اربعین حدیث و تفسیر سوره فاتحه و… از جمله آثار ایشان است. این عالم امامی و فقیه اصولی سرانجام در هشتم خرداد ۱۳۶۸ در ۷۴ سالگی درگذشت.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.