ایران و افغانستان در موضوع آب به توافق کلی رسیده‌اند

سفیر افغانستان در تهران با بیان این‌که توافق‌های کلی میان ایران و افغانستان در مساله آب انجام شده است، گفت:مباحث مربوط به رودخانه هیرمند، خشک شدن هامون و تالاب‌ها و نیز هریرود از جمله مسائلی است که در مورد آن‌ها تفاهم‌کلی صورت گفته و مورد قبول طرفین است.

کد خبر : 79531
تاریخ انتشار : چهارشنبه 6 تیر 1397 - 5:22

 

به گزارش پایگاه خبری “ججین“، وی همچنین تاکید کرد که اشکال و  مساله‌ای در مورد حقآبه هیرمند وجود ندارد و دو کشور بر مفاد معاهده آبی هیرمند پایبند هستند.
نصیر احمد نور همچنین با تاکید بر این که مشکل امنیتی در افغانستان منشاء داخلی ندارد بلکه منشا آن بیرونی است به ارائه توضیحاتی در مورد روند مذاکرات صلح، آتش بس با طالبان، مقابله با گروه داعش و …  پرداخت.

این دیپلمات افغانستانی در گفت‌وگوی تفصیلی خود با ایسنا با تاکید بر این که روابط میان ایران و افغانستان در طول بیش از یک و نیم دهه اخیر رو به گسترش بوده و در دوره  مسئولیت اشرف غنی رئیس جمهور  این کشور نیز ادامه داشته است، گفت: رئیس جمهور افغانستان از زمانی که مسئولیت را به عهده گرفته سه بار به ایران سفر کرده و در محافل و مناسبت‌های بین‌المللی با حسن روحانی رئیس جمهور ایران نیز دیدار داشته است.

وی همچنین با اشاره به سفر سال گذشته ظریف وزیر امور خارجه ایران به افغانستان اظهار کرد: سفری که در اردیبهشت ماه سال گذشته انجام شد،  بسیار خوب و مهم بود و دیدارهای دو جانبه‌ای با رئیس جمهور، رئیس اجرایی و وزیر امور خارجه افغانستان انجام و بر تقویت روابط و همکاری‌های دو کشور در ابعاد مختلف تاکید شد.

سفیر افغانستان در تهران با بیان این‌که پنج کمیته در حوزه‌های سیاسی،‌ امنیتی و اقتصادی، آموزشی و فرهنگی،‌ آب و محیط زیست و ساماندهی امور پناهندگان در جریان این سفر برای تقویت روابط تعیین شدند،‌ گفت: مقرر شد تا این کمیته‌ها بررسی‌های خود را انجام داده و پس از توافق و تفاهم‌ در قالب سند همکاری‌های جامع راهبردی، نتایج تدوین شده به امضای روسای جمهور دو کشور برسد.

پایگاه خبر ججین

ایران و افغانستان در مساله هیرمند،‌ هامون و هریرود به توافق‌های کلی دست یافته‌اند

این دپیلمات افغانستانی درباره آخرین نتایج و بررسی‌های کمیته  مشترک آب  میان دو کشور ابراز کرد: خوشبختانه در تمام کمیته‌ها به خصوص آب نشست‌ها و گفت‌وگوهایی در فضای صمیمی برگزار شده و به توافق‌های کلی هم دست یافته‌اند که برای هر دو طرف قابل قبول است.

وی درباره جزئیات توافق‌های صورت گرفته در مساله آب هم افزود: بحث رودخانه هیرمند، خشک شدن هامون و تالاب‌ها از جمله این موارد است و در کمیته مذکور به این نتیجه رسیده‌اند که علل خشک‌شدن تالاب‌ها مورد کارشناسی قرار گیرد و بعد از مشخص شدن نتیجه، همکاری‌ها درباره احیاء تالاب‌ها  انجام شود. همچنین در مورد هریرود، نیز به نتایجی رسیده‌اند که در گام‌های بعدی عملیاتی شود.

احمد نور در پاسخ به این سوال که تاکنون چه توافقاتی بین دولت‌های دو کشور در رابطه با مساله آب در کمیته مذکور صورت گرفته،‌ اظهار کرد: در این مساله وارد جزئیات نمی‌شوم؛ اما تفاهم‌های اصولی مورد قبول دو طرف بدست آمده است. متاسفانه کل منطقه ما دچار خشکسالی‌های بی سابقه است و در سال جاری اکثر مناطق در افغانستان بیش از ۶۰ درصد کاهش بارندگی دارند، در برخی مناطق مردم دچار کوچ اجباری شده‌اند که علت عمده همه این‌ها تغییر اقلیم و خشکسالی‌های مداوم است.

وی تاکید کرد: درواقع علت عمده در مساله آب تغییر اقلیم، کاهش بارندگی‌ها، افزایش دمای زمین و افزایش چند صد برابر استفاده از آب به مقاصد مختلف در مقایسه با ۵۰-۴۰ سال گذشته است ضمن این‌که خشک شدن تالاب‌ها منحصر به تالاب‌های مشترک دو کشور نیست و شامل همه تالاب‌های منطقه است.

اشکالی در پرداخت حق آبه هیرمند وجود ندارد

نصیر احمد نور درباره این‌که چرا حق آبه هیرمند پرداخت نمی‌شود؟ گفت: در موضوع حق‌آبه هیرمند اشکالی وجود ندارد و همان‌طور که گفتم هر دو کشور بر مفاد معاهده آبی هیرمند پایبند هستند و لذا این که متاسفانه در رسانه‌ها گفته می‌شود افغانستان حق‌آبه را پرداخت نمی‌کند موضوعی کاملا بی اساس است و مشکل اصلی کاهش چشمگیر بارندگی، تغییر اقلیم و استفاده چند صد برابری امروز از آب در مقایسه با گذشته است.

سفیر افغانستان در تهران همچنین بیان کرد: سایر کمیته های مشترک نیز جلسات خود را برگزار کرده‌اند و در کمیته امنیتی و اقتصادی میزبانی نوبت تهران است تا تفاهم‌های انجام شده در کابل را در جلسات خود مورد بررسی قرار دهند.

وی در ادامه این‌ گفت‌وگو درباره این‌که کمیته ساماندهی پناهندگان افغان تاکنون چه اقداماتی را انجام داده و آیا آمار دقیقی از افراد مجاز و غیر مجاز وجود دارد؟اظهار کرد: این کمیته تا به حال دوبار تشکیل جلسه داده یکی در تهران و دیگری در کابل که  به تفاهم‌هایی هم رسیده و آمار و ارقام هم همان است که مقامات ذیربط و اداره اتباع جمهوری  اسلامی  ایران گزارش می‌دهند.

۹۵۰ هزار پناهنده در ایران داریم

براساس سرشماری ۸۰۰ هزار نفر از شهروندان افغان در ایران ساکن هستند

نصیراحمد نور همچنین بیان کرد: یک گروه، افرادی هستند که پناهنده محسوب می‌شوند و حدودا شامل ۹۵۰ هزار نفر است و گروه دیگر خانوارهایی هستند که ویزای اقامتی دارند  و رقم ۴۵۰ هزارتایی در  مورد آن‌ها گفته شده اما به دلیل این‌که برخی به کشورهای دیگر مهاجرت کرده‌اند شاید این رقم کمتر شده باشد.

این دپیلمات افغانستانی یادآور شد: گروه دیگری هم هستند که به تازگی اداره اتباع سرشماری از آن‌ها را آغاز کرده است و تقریبا ۷۵۰  تا ۸۰۰ هزار نفر را شامل می‌شود که این گروه‌ها افرادی هستند که فعلا در ایران سکونت دارند.

وی تصریح کرد: تاکنون جلساتی برگزار و در کمیته‌ها قول داده‌ شده تا روند قانون‌مند سازی پی‌گیری شود و هر دو طرف هم مسئولیت‌هایی را به عهده گرفتند،‌ لذا سرشماری صورت گرفته  و اکنون باید از طرف افغانستان این افراد تثبیت هویت شوند. امیدوار هستیم تا درخواست و پیشنهادات سفارت در این زمینه مورد پذیرش قرار گیرد که با همکاری اداره امور اتباع، مهاجرت و گذرنامه بتوانیم در ایران تثبیت هویت را هم انجام دهیم.

سفیر افغانستان در تهران درمورد اقدامات انجام شده توسط  دفاتر کفالت اتباع خارجی در ایران هم اظهار کرد: اداره اتباع مسئولیت دفاتر کفالتی را بر عهده دارد و انتظار داریم این اداره همکاری لازم را  داشته باشد و با کمک آن‌ها بتوانیم روند اجرای طرح را تسریع ببخشیم.

افغانستان فکر نمی‌کرد جامعه بین‌المللی ناجوانمردانه او را به حال خود بگذارد

نصیر احمد نور با اشاره به سابقه تاریخی روند مهاجرت شهروندان افغان گفت: زمانی که افغانستان مورد تجاوز و اشغال قرار گرفت مردم ما دو گزینه داشتند یا باید با اشغالگر هم رکاب می‌شدند و به دنبال توسعه طلبی شوروی علیه سایر همسایگان و سایر کشورهای منطقه می‌رفتند یا این‌که بدون برنامه‌ریزی و فراهم بودن امکانات دست به مقاومت می زدند بنابراین مردم ما با انگیزه‌های دینی و میهنی مقاومت کردند.

وی یادآور شد: در نتیجه جنگ‌ها شروع شد، خانه و کاشانه مردم ویران شدند و بسیاری از افراد به دو کشور همسایه و قابل دسترس یعنی ایران و پاکستان مهاجرت کردند،‌ در نتیجه اتحاد شوروی فرو پاشید و کشورهای متعدد دیگری به عنوان کشورهای مستقل تازه به وجود آمده در عرصه بین المللی عرض اندام کردند و بعد از آن هم متاسفانه اوضاع در افغانستان آرام نشد.

سفیر افغانستان در  تهران ادامه داد: در واقع، از یک اشغال خلاص شدیم اما متاسفانه دخالت‌هایی دیگر صورت گرفت و افغانستان فکرش را هم نمی‌کرد جامعه بین المللی واقعا ناجوانمردانه او را به حال خودش بگذارد.

این دیپلمات افغانستانی خاطرنشان کرد: در نهایت پس از حادثه ۱۱ سپتامبر با مصوبه شورای امنیت سازمان ملل با اجماعی جهانی نیروهایی وارد افغانستان شدند تا علیه تروریست‌ها بجنگند اما گروه‌های دیگری هم در این کشور وارد صحنه شدند. مردم ما در حقیقت به نیابت از همسایگان، منطقه و کل جهان در خط مقدم مبارزه با این دشمن و تهدید مشترک هر روز قربانی می‌دهند  و همه این‌ها باعث شده تا فرصت برگشت مهاجرین قبلی فراهم نشود.

وی تصریح کرد: بنابراین مشکل امنیتی در افغانستان منشاء داخلی ندارد بلکه منشاء آن بیرونی است  و هر زمان ساز و کار بیرونی به دخالت و  اعزام تروریست‌ها خاتمه دهد، افغانستان شاهد امنیت کامل  خواهد بود و در چنان شرایط مهاجرین به کشور باز می‌گردند.

پایگاه خبر ججین

مهاجرت شهروندان افغان به کشورهای اروپایی کاهش یافته است

نصیر احمد نور در مورد علت این که چرا مهاجرین افغان پس از این که به ایران می‌آیند،‌ ماندگار نشده و به کشور دیگری مهاجرت می‌کنند؟ گفت: برای فرار از وضعیت جنگی که پیش آمده بود مهاجرین زیادی به ایران آمدند،  و با توجه به همسایگی، هم زبانی و این‌که ایران به نوبه خود در مسیرمهاجرت به سایر کشورها است شهروندان افغانی به ایران سفر می‌کنند.

سفیر افغانستان در تهران گفت: یکی از اهدافی که مهاجران ما به ایران می‌آیند این است که به کشور سومی بروند و طی دو سال اخیر موجی از مهاجرت به سوی اروپا به وجود آمده و جمع قابل ملاحظه‌ای از مهاجرین ما از ایران راهی کشورهای اروپایی شدند.

وی تصریح کرد: البته با تفاهم‌هایی که کشورهای اروپایی با برخی کشورها مانند ترکیه، یونان و… داشتند مهاجرت‌ها کاهش یافته است گرچه برخی از افرادی که به ایران می‌آیند هدف و انگیزه‌شان رفتن به سوی اروپا است تا ماندن در ایران.

نصیراحمد نور درباره علت عدم ماندن مهاجرین افغان در ایران و سفر به کشورهای اروپایی هم اینگونه پاسخ داد که ما مهاجرین زیادی در ایران داریم اما برخی احساس می‌کنند شرایط  کار، زندگی بهتر و یا برخورداری از برخی خدمات بهتر  برای آن‌ها در اروپا وجود خواهد داشت و با چنین فکری از ایران می روند و این مساله ارتباطی با مسایل داخلی ایران ندارد.

طرح صلح از حمایت منطقه‌ای و بین‌المللی برخوردار است

سفیر افغانستان در تهران در ادامه این‌ گفت‌وگو در ارزیابی خود از روند گفت‌وگوهای صلح در این کشور هم اظهار کرد: بحث صلح جزو برنامه‌های اصلی دولت در افغانستان بوده و هم اکنون نیز ادامه دارد و رئیس جمهور افغانستان نیز همواره بر این مساله تاکید کرده است.

وی یادآور شد: در دومین نشست پروسه کابل که در اسفند ماه گذشته برگزار شد، اشرف غنی رئیس جمهور افغانستان بسته کاملا سخاوت‌مندانه‌ای را ارائه کرد که تاکنون سابقه نداشت و در واقع تمامی بهانه‌ها را از طالبان گرفت. این بسته و طرح مورد حمایت‌ منطقه‌ای و بین المللی قرار گرفت و پس از آن نیز کنفرانس دیگری در فروردین ماه در تاشکند برگزار شد که تاکیدی بر نشست پروسه کابل بود.

این دیپلمات افغانستانی خاطرنشان کرد: این تلاش‌ها در سطح ملی، منطقه‌ای و بین المللی ادامه دارد و در این نشست‌ها کشورهای همسایه به خصوص ایران و سازمان‌های مهم بین المللی حضور داشتند که همه از طرح صلح حمایت کردند.

بدنه طالبان طرفدار ادامه جنگ نیستند

اگر طالبان آمادگی داشته باشد آتش بس برای یکسال یا دائمی تمدید شود

 نصیر احمد نور در ادامه بیان کرد: براساس اطلاعاتی که داریم بخش قابل ملاحظه‌ای از افراد طالبان طرفدار ادامه جنگ نیستند و در مجموع جنگ بر آن‌ها و بر ملت افغانستان تحمیل شده، اما تلاش‌ها امیدوار کننده است و به‌عنوان نمونه شاهد بودیم که در آستانه عید فطر دولت افغانستان آتش بس یک‌جانبه را اعلام کرد که طالبان هم چنین کردند.

وی با تاکید بر این‌که بدنه طالبان طرفدار ادامه جنگ نیستند، گفت: رئیس جمهور افغانستان در چنین شرایطی آتش بس اعلام شده را برای مدت ۱۰ روز دیگر تمدید کرد و بر  این نظر است اگر طالبان آمادگی داشته باشد آتش بس برای یکسال و یا دائمی تمدید شود.

سفیر افغانستان در تهران همچنین بیان کرد: در حال حاضر تلاش‌ها در جریان است و امیدواری‌ها  قوت گرفته، ‌زیرا نه تنها مردم و طالبان از جنگ خسته شده‌اند بلکه این شرایط می‌تواند برای امنیت کشورهای همسایه و منطقه آسیب جدی داشته باشد،‌همسایه‌های ما در صلح و ثبات افغانستان ذی نفع هستند.

وی ادامه داد: برادران پاکستانی ما از حمایت مطلوب از روند صلح دریغ می‌کردند اما اخباری رسیده مبنی بر این‌که رهبر طالبان پاکستان در یک عملیات کشته شده است امیدواریم که دیگر هیچ بهانه‌ای نباشد و حمایت‌های بیرونی از این گروه‌ها خاتمه یابد و شاهد صلح و امنیت در افغانستان باشیم زیرا این صلح، امنیت و ثبات به نفع همه منطقه است.

داعشی‌های موجود در افغانستان، برخی از اعضای طالبان هستند

سفیر افغانستان در تهران در مورد حضور گروه داعش در افغانستان و این‌که آیا دولت اقداماتی در مقابله با این گروه انجام داده است یا خیر؟ گفت: این گروه‌ها با افکار و ایدئولوژی که دارند، منحصر به یک کشور یا یکی  دو گروه نیست، داعش تولدیافته عراق و سوریه است و ما از این نوع داعش در افغانستان نداریم و آنچه گفته می‌شود صحیح نیست،‌ مراجع امنیتی ما در این زمینه بررسی‌های خود را انجام داده و نشانه‌ای پیدا نکردند.

وی تاکید کرد: آنچه وجود دارد، همان‌هایی است که عضو طالبان بودند و اکنون فقط پرچم عوض کرده و پرچم سیاه برافراشتند لذا این گروه شامل تعداد کمی از نیروهای داخلی و تعداد دیگر هم از سایر کشورهای آسیای میانه ، ‌چچن،‌پاکستان و… هستند که پیش از این در صفوف طالبان بودند.نصیر احمد نور خاطرنشان کرد: قدرت و تعداد این گروه آنگونه که در رسانه‌ها ذکر می شود براساس بررسی‌های دقیق مراجع امنیتی ما به آن اندازه نیست و هر جا که این گروه فعالیت کرده‌اند توسط نیروهای امنیتی افغانستان سرکوب شدند البته اغلب در شرق افغانستان فعال بودند که سه تن از امرا و رهبران درجه یک آن‌ها در عملیات نیروهای امنیتی ما از بین رفتند.

داعش؛ از آن نوع که در عراق و سوریه بود در افغانستان وجود خارجی ندارد

سفیر افغانستان در تهران همچنین بیان کرد: بنابراین این داعشی‌ها عمدتا مربوط به یکی از جناح‌های طالبان به نام شبکه حقانی هستند و به دلیل این‌که عملیات‌ وحشیانه و ضدبشری آن‌ها به نام طالبان ثبت
نشود با این عنوان فعالیت می‌کنند. در نتیجه داعش آنگونه که در سوریه و عراق شاهد بودیم در افغانستان وجود خارجی ندارد.

وی در ادامه درباره تاثیر نتایج انتخابات آتی این کشور برای کشورهای منطقه و در سطح بین‌المللی هم گفت: امیدواریم همان‌طور که انتخابات گذشته برگزار شد،‌این انتخابات هم موفقیت آمیز باشد و نمایندگان واقعی مردم انتخاب شوند زیرا هر دولت که زاده رأی مردم باشد از وزن و اعتبار منطقه‌ای و بین‌المللی برخوردارمی باشد.

نصیر احمد نور در پایان خاطرنشان کرد: روابط افغانستان در چنین وضعیتی و با انتخاب دولت توسط رأی اکثریت و شفاف مردم با همه کشورهای همسایه نه تنها کاهش نمی یابد بلکه بیش از پیش تقویت و گسترش خواهد یافت.

 

 

 

 



 

 

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

یک × 5 =