گزینه اصلاح طلبان برای ۱۴۰۰ را پارلمان اصلاحات معرفی می کند / اصلاح طلبان داخل کشور و نیروهای معتدل اصلاح طلب می توانند عضو پارلمان اصلاح طلبان شوند

محسن رهامی ؛ جزئیات تشکیل پارلمان اصلاح طلبان را تشریح کرد

کد خبر : 51800
تاریخ انتشار : شنبه 2 دی 1396 - 13:37

به تازگی برخی چهره های شاخص جریان اصلاح طلب، از طرح ایجاد «پارلمان اصلاحات» سخن گفته اند و اعلام کرده اند که این طرح به رئیس دولت اصلاحات ارائه شده و وی نیز با آن موافق است. نام کامل این طرح «پارلمان اصلاح‌طلبان؛ راهبرد سیاسی ایرانیان» (با نام مخفف پارسا) است و پیش‌بینی شده که حداقل ۵۰ حزب رسمی اصلاح طلب که دارای پروانه فعالیت هستند، در این طرح شرکت کنند.«مصطفی کواکبیان» نماینده فراکسیون امید و دبیرکل حزب مردم سالاری هفته گذشته در کنگره  حزب اسلامی کار از جدی شدن تشکیل این ایده خبر داد و پس از آن اعلام شد که مجمع عمومی آن با حضور حدود ۴ هزار نفر در خرداد ماه سال آینده برگزار می شود.  حجت الاسلام محسن رهامی عضوشورای مرکزی  انجمن مدرسین دانشگاه‌ها و عضو شورای عالی سیاست گذاری اصلاح طلبان معتقد است پارلمان اصلاحات همان «لویی جرگه » یا مجلس سنای اصلاح طلبان است که هدفش حضور اصلاح طلبان سراسر کشور در تصمیم سازی هاست، تصمیم نهایی با رای گیری و اکثریت آرا مشخص می شود و رای ممتازنقشی ندارد. آن چه در پی می آید متن گفت وگوی خراسان با حجت الاسلام رهامی است درباره جزئیات این طرح و این که اساسا چه احزابی شامل آن خواهند بود و مهم ترین ماموریت های این پارلمان چیست ؟
* ایده تشکیل پارلمان اصلاحات چگونه و از چه زمانی کلید خورد؟
بعد از آن که در سال ۹۲-۹۳ شورای هماهنگی جبهه اصلاحات مجدد عزم خود را برای حضور و مشارکت در انتخابات شوراها و انتخابات مجلس جزم کرد بحث تشکیل پارلمان اصلاحات کلید خورد. در آن زمان بنده مسئول کمیته انتخابات شورای هماهنگی و مسئول تهیه لیست کاندیداهای انتخابات شورای شهر تهران و شهرستان ها بودم به علاوه همزمان بنا بود که لیست کاندیداهای مجلس دهم به وسیله کمیته انتخابات تهیه شود. در همان مقطع با اضافه شدن تعدادی از اشخاص حقیقی و اصلاح طلب به کمیته انتخابات، شورای  سیاست گذاری اصلاحات شکل گرفت و این ایده (پارلمان اصلاحات ) از آن زمان پدید آمد.
* این طرح با چه هدفی پیگیری می شود ؟
در شورای هماهنگی جبهه اصلاحات منحصرا دبیران کل احزاب اصلاح طلب حضور دارند .آن زمان احزاب اصلاح طلب ۱۸ عضو بودند و هم اکنون ۲۲ حزب هستند .بقیه احزاب اصلاح طلب آن زمان حضور نداشتند و این اشکالی بود که به شورای هماهنگی وارد بود و الان هم وارد است خیلی احزاب اصلاح طلب در کشور فعالیت دارند اما به این  دلیل که آیین نامه شورای هماهنگی اصلاحات بسته است به سایر احزاب اصلاح طلب به راحتی اجازه ورود نمی دهد و این موضوع  اعتراض تعدادی از احزاب اصلاح طلب را به دنبال داشت.اشکال دیگر این بود که بعد از آن که تعدادی از اشخاص حقیقی به کمیته انتخابات اضافه و شورای سیاست گذاری اصلاح طلبان تشکیل شد دوستانی که در استان ها و شهرستان ها بودند این اعتراض را مطرح کردند که شما در تهران برای استان ها و شهرستان ها تعیین تکلیف می کنید. این اعتراض هم اکنون هم وجود دارد و اعتراض به جایی هم است.  آن ها معتقد بودند این شورا فقط در برگیرنده پایتخت نشینان است و دیگر شهرها در تصمیم گیری ها نقشی ندارند  آن ها می گویند که  فرایند تصمیم گیری درباره یک لیست  یا یک کاندیدای واحد برای ما مشخص نیست ، ما در آن نقش و مشارکت نداریم و در مقابل عمل انجام شده و تصمیم گرفته شده قرار می گیریم و در نهایت هم  برای این که اختلافی رخ ندهد از آن دفاع می کنیم.

 

انتقاد این ها به جا بود به خصوص این که شهرهای بزرگ مثل مشهد، شیراز ، تبریز ، اصفهان و… که در تصمیم های سیاسی تاثیر گذار و تعیین کننده هستند عملا دراین گونه موارد بی تاثیراند.  براساس اعتراض ها و انتقادها در نشست هایی که با دبیران کل احزاب  و اشخاصی همچون آقایان  سید هادی خامنه ای ، منتجب نیا ، کواکبیان، حکیمی پور و خیلی دیگر از دوستان  حاضر در کمیته انتخابات داشته ایم این ایده مطرح شد طرحی ارائه شود که هم دربرگیرنده دبیران کل احزاب تهران  و هم در برگیرنده دوستان و فعالان اصلاح طلب از استان ها و شهرستان ها باشد تا تصمیم ها با اجماع بیشتر گرفته شود. این تصمیم گیری شامل ورود به انتخابات،  لیست دادن یا حمایت از شخص خاص بود. بررسی و پخته شدن این طرح مصادف شد با انتخابات مجلس و بعد از انتخابات ریاست جمهوری و شورای شهر گذشته، از این رو ایده متوقف شد و هم اکنون برای انتخابات سرنوشت سازمجلس یازدهم سال ۹۸ و انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ ایده پارلمان اصلاحات که به نوعی «لویی جرگه » اصلاحات محسوب می‌شود در حال بررسی است. «لویی جرگه » یا مجلس سِنایی که شامل اصلاح طلبان مطرح استان ها خواهد بود ، از هر استان بین ۲ تا ۳ نفر در آن حضور دارند  به علاوه دبیران کل احزاب شورای  هماهنگی اصلاحات که در تهران حضور دارند ترکیبی حدود ۷۰تا۸۰ نفر را تشکیل می دهند. پارلمان ماهی یک بار تشکیل می شود.
*این پارلمان چکار خواهد کرد؟
براساس آیین نامه داخلی  که تدوین می شود مسائل کلان اصلاحات در کشور بررسی خواهد شد. به طوری که اگر قرار است موضوعی درباره آن تصمیم گیری شود استان ها در فرایند تصمیم گیری نقش داشته باشند البته این ایده موافق و مخالف هایی هم دارد.
*چرا این طرح مخالف دارد و حرف آن ها چیست ؟
دوستان مخالف می گویند هدفی که در پارلمان اصلاحات پیگیری می شود شورای عالی سیاست گذاری تامین می‌کند لذا نیاز  به تشکیل نهاد دیگری نیست.درحالی که شورای عالی سیاست گذاری در برگیرنده همه احزاب در سراسر کشور نیست.
*سازو کار تصمیم گیری در پارلمان اصلاحات چگونه خواهد بود؟
جزئیاتی همچون رای گیری در پارلمان، انتخابات اعضا و… در آیین نامه مشخص خواهد شد. البته طبیعی است که رای گیری درباره تصمیم ها براساس اکثریت آرا خواهد بود.یعنی پس از بحث و بررسی موضوع خاص و مشارکت اعضای پارلمان تصمیم براساس اکثریت آرا گرفته خواهد شد.
*نقش رئیس دولت اصلاحات یا شورای تصمیم گیری چگونه خواهد بود؟
تصمیم نهایی با رای گیری و اکثریت آرا خواهد بود . این اقدام به نوعی تمرین نظام حزبی است به عبارت دیگر  رای موثر است و همه باید دیده شوند ما دیگر رای ممتاز نداریم.
*کسب تعداد کرسی در پارلمان اصلاحات جایگاهی دارد؟
خیر، در پارلمان اصلاحات افراد دارای یک رای هستند و احزاب در پارلمان رای یکسان دارند یعنی تعداد کرسی در پارلمان تعریفی ندارد بلکه آرای افراد است که در تصمیم گیری ها نقش دارد. در مجلس شورای اسلامی همین گونه است یعنی رای نماینده تهران که با یک میلیون رای وارد مجلس شده با رای نماینده یک شهر کوچک که با ۱۰ هزار رای وارد مجلس شده یکسان است.هدف ما در پارلمان وزن کشی نیست چرا که وزن کشی اختلافات دیگری به دنبال خواهد داشت هدف ما حضور تاثیر گذار همه استان ها و شهرستان ها در تصمیم سازی و تصمیم گیری هاست.
*مسئله این جاست که تصمیم گیری یا انتخاب کاندیدا در انتخابات ریاست جمهوری با انتخابات مجلس یا شورای اسلامی شهر و روستاها کاملا متفاوت است؛ سازوکار پارلمان اصلاحات در این باره چه خواهد بود؟
پارلمان اصلاحات منافی اختیارات شهرها و شهرستان ها نیست؛ پارلمان اصلاحات به تصمیمات کلان کشور ورود می کند.از این رو درانتخابات مجلس یا انتخابات شوراها و انتخابات مجلس خبرگان اصلاح طلبان شهر و شهرستان ها به طور مستقل عمل می کنند . پارلمان اصلاحات قرار نیست جایگزین اصلاح طلبان در سراسر کشور شود بلکه پارلمان اصلاحات به تصمیم های کلان کشور ورود می کند.مثلا درباره کاندیداهای اصلاح طلبان که رد صلاحیت می شوند تصمیم می گیرد که اصلاح  طلبان چگونه عمل کنند؟ آیا اصلاح طلبان لیست بدهند یا نه یا خط قرمزها چه باشد یا برای مثال در انتخابات ۱۴۰۰ ریاست جمهوری به تصمیماتی برسیم که اشتباهات سال ۸۴ تکرار نشود یا سیاست های کلی در انتخابات مجلس شورای اسلامی و انتخابات شوراها چه باشد .
* هم اکنون هم این اقدامات انجام می شود؟
بله اما وقتی سیاست گذاری کلی باشد وهمه در آن شرکت داشته باشند ماجرا فرق می کند مثلا ما برای انتخابات گذشته با تعامل پیش رفتیم؛ تعامل با شورای نگهبان ،مراجع تقلید، نهادهای مختلف و حتی مقام معظم رهبری . درابتدا انتقاداتی مبنی براین که نیازی نیست که اصلاح طلبان با همه تعامل داشته باشند وجود داشت  اما هم اکنون شرایط و فضا تغییر کرده و تعامل به عنوان یک روش پذیرفته شده است و می توانیم این روش را درپارلمان پیاده و آن را به مشی سراسر اصلاح طلبان تبدیل کنیم.
به عبارت دیگر بنای اصلاحات دخالت در امور ریز استان ها، شهرها و شهرستان ها نیست بلکه هدف رسیدن به یک سیاست واحد درسیاست های کلی برای حل معضلات ، حمایت از مجلس و دولت و تعیین خطوط اصلی حرکت است .
*پارلمان اصلاحات برای انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ چه ماموریتی خواهد داشت؟
پیدا کردن جایگزین مناسب و کاندیدای مناسب برای انتخابات ریاست جمهوری آینده و سیاست هایی که در این باره باید پیگیری کرد.
*چه طیف هایی از اصلاح طلبان زیر چتر پارلمان قرار می گیرند؟
به نظرم اکثر اصلاح طلبان شامل این پارلمان خواهند شد.
*اصلاح طلبانی در خارج از کشور حضور دارند . همچنین طیفی از اصلاح طلبان تندرو هم شامل این پارلمان می شوند؟
مدنظر ما اصلاح طلبان داخل کشور و نیروهای معتدل اصلاح طلب است.
* اصلاح طلبان چه خط قرمزهایی را برای ورود احزاب به این پارلمان تعیین خواهند کرد؟
پایگاه خبر ججین

از آن جایی که برای تشکیل این پارلمان به طور قطع مرامنامه تهیه خواهد شد در آن رعایت قانون اساسی، اصول مدون قانون اساسی، حمایت از نظام، حمایت از ولایت فقیه و… قید خواهد شد و هر حزب، گروه یا تشکلی بخواهد وارد پارلمان شود باید به این مرامنامه پایبند باشد.
*به عنوان آخرین سوال بفرمایید که تشکیل پارلمان اصلاحات در چه مرحله ای است؟
هنوز در مراحل اولیه است ،برای رسیدن به انسجام در تهیه مقدمات و آیین نامه نشست ها به طور جسته و گریخته برگزار شده و می شود .

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.