کم‌کاری تیروئید و تغذیه

این بیماران علاوه بر دریافت دارو باید از مشاوره‌های متخصصان تغذیه نیز بهره‌مند شوند. رژیم غذایی مناسب این بیماران از افزایش وزن آنها پیشگیری خواهد کرد.

کد خبر : 46969
تاریخ انتشار : پنجشنبه 10 خرداد 1397 - 4:00

 

به گزارش پایگاه خبری “ججین“، مبتلایان به کم‌کاری تیروئید لازم است از مصرف برخی مواد غذایی بپرهیزند و برخی مواد را همراه با دارو مصرف نکنند. کم‌کاری تیروئید در زنان شایع‌تر است و در زنان باردار، می‌تواند باعث سقط‌جنین یا ضعف عصبی در نوزاد شود. علائم کم‌کاری تیروئید شامل افزایش وزن، خستگی مفرط، سرگیجه، افسردگی، خشکی پوست و مو، تغییر در خلق‌وخو، نامنظم شدن قاعدگی، پف‌کردن صورت، سردرد، حالت گیجی، فراموشی، سردشدن دست‌وپا، گرگرفتگی، احساس سرمای شدید در زمستان و گرمای شدید در تابستان است.

هورمون‌هایی که از غده تیروئید ترشح می‌شوند برای سلامتی بدن از اهمیت بسیار زیادی برخوردارند و بر متابولیسم بدن اثرگذار است. اگر غده تیروئید مقدار مناسب از هورمون‌های تیروئیدی را آزاد کند، عملکرد سیستم بدن انسان روال طبیعی و مطلوب را خواهد داشت؛ اما در برخی موارد تیروئید، هورمون‌های کافی را تولید نمی‌کند که سبب اختلال در تعادل واکنش‌های شیمیایی بدن می‌شود که در این صورت به آن کم‌کاری تیروئید گفته می‌شود. در این بیماران میزان متابولیسم (سوخت‌وساز) پایه کاهش می‌یابد، لذا این بیماران علاوه بر دریافت دارو باید از مشاوره‌های متخصصان تغذیه نیز بهره‌مند شوند. رژیم غذایی مناسب این بیماران از افزایش وزن آنها پیشگیری خواهد کرد. بیمارانی که مبتلا به کم‌کاری تیروئید هستند باید فعالیت بدنی کافی و تحرک روزانه داشته باشند. این بیماران همچنین باید از نمک یددار در رژیم غذایی خود استفاده کنند تا اختلالی در سنتز حداقل هورمون‌های تیروئیدی که غده تیروئید کم‌کار آنها می‌تواند سنتز کند، ایجاد نشود. افرادی که دچار کم‌کاری تیروئید هستند، علاوه بر مصرف دارو باید از مصرف برخی غذاها پرهیز کنند و از بعضی مواد غذایی به میزان کم مصرف کنند.

کلم، شلغم و بادام‌زمینی

افرادی که دچار کمبود ید هستند نباید از سبزیجات چلیپایی زیاد مصرف کنند. غده تیروئید برای تولید هورمون تیروئید، نیاز به ید دارد و این نوع گیاهان به‌ویژه اگر زیاد مصرف شود، می‌تواند مانع از جذب ید شود. البته این بیماران باید از مصرف خام برخی صیفی‌جات و حبوبات مانند انواع کلم، شلغم و بادام‌زمینی که دارای ترکیبات گواترزا (Goitrogens) هستند خودداری کنند. مواد غذایی حاوی ترکیبات گواترزا درصورتی که به‌صورت پخته مصرف شوند، حرارت سبب غیرفعال شدن ترکیبات گواترزا می‌شود.

مصرف بیش از حد فیبر

فیبر اضافه موجود در مواد غذایی مانند حبوبات، غلات سبوس‌دار، میوه و سبزی می‌تواند در سیستم گوارشی در عملکرد داروهای تیروئید تداخل ایجاد کند. مصرف آن را محدود کنید اما به‌طور کامل حذف نکنید زیرا هورمون‌های تیروئید سبب افزایش حرکات روده می‌شود و در صورت کمبود این هورمون‌ها در بیماران مبتلا به هیپوتیروئیدیسم، ممکن است یبوست ایجاد شود؛ به همین دلیل بهتر است این بیماران حواسشان به میزان فیبر رژیم غذایی خود باشد و با نوشیدن مایعات کافی (آب) از بروز یبوست جلوگیری کنند.

گندم چاودار و جو

هنگام خرید نان از نداشتن گلوتن آن مطمئن شوید. بیشتر مردم به گلوتن حساسیت دارند و این امر باعث کاهش جذب داروهای تیروئید می‌شود.

فست‌فود

چربی مضر، توانایی غده تیروئید را برای تولید هورمون تیروکسین کاهش می‌دهد. میزان مصرف غذاهای سرخ‌شده و به‌عمل آمده را محدود کنید. این نوع غذاها تاثیرگذاری داروهای تیروئید را کاهش می‌دهد.

سویا و ارزن

لوبیای سویا غنی از هورمونی به‌نام فیتواستروژن است. نتایج بررسی‌ها نشان می‌دهد که میزان زیاد استروژن می‌تواند توانایی غده تیروئید را برای تولید تیروکسین کاهش دهد.

زردآلو، زغال‌اخته و پیاز

مواد غذایی مانند زغال‌اخته، پیاز، چای، کلم بروکلی، سیب، انگور و زردآلو حاوی کوئرستین است و برای اینگونه بیماران مناسب نیست. این نوع مواد غذایی، مانع از فعال‌سازی هورمون تیروئید می‌شود.

سس مایونز و کره

مصرف مواد غذایی چرب مانند کره، سس مایونز و چربی‌های حیوانی میزان هورمون تیروئید را کاهش می‌دهد. در بیماران مبتلا به کم‌کاری تیروئید چون ناهنجاری‌های لیپیدی یعنی بالا رفتن کلسترول و‌تری گلیسرید (هیپرکلسترولمی و هیپرتری گلیسریدمی) به‌وجود می‌آید لذا توصیه‌های تغذیه‌ای جهت بهبود ناهنجاری‌های لیپیدی نیز داده می‌شود و این بیماران باید در مصرف چربی‌ها دقت داشته باشند.

قهوه و نوشیدنی‌های انرژی‌زا

کافئین موجود در این نوع نوشیدنی‌ها با جذب شدن در سیستم گوارش، عملکرد داروهای تیروئید را کاهش می‌دهد؛ از مصرف قهوه هنگام صبح، آن هم با داروهای تیروئید بپرهیزید.

غذاهای حاوی کلسیم

مکمل‌های کلسیم یا مواد غذایی حاوی کلسیم مانند شیر را نباید با داروهای تیروئید همزمان مصرف کرد زیرا تاثیرگذاری داروها را کاهش می‌دهد. مکمل کلسیم را با فاصله ۴ ساعت یا بیشتر مصرف کنید.

قند مصنوعی

از آنجا که کم‌کاری تیروئید سوخت‌وساز بدن را کاهش می‌دهد، میزان سوزاندن کالری قند اضافه که از شیرینی دریافت می‌شود، کاهش پیدا می‌کند. با خوردن شیرینیجات وزن افزایش می‌یابد و این امر مانع از فعالیت غده تیروئید می‌شود.

 


 

 

 

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

3 × 1 =