سفر به غاری ۲۲۰۰ ساله به قصد نیایش!
لرستان دارای پتانسیلها و جاذبههای متعدد توریستی بوده که لازمه بهره وری مناسب از این جاذبهها، شناسایی و معرفی درست آنهاست.
به گزارش پایگاه خبری”ججین” ، گردشگری بر مبنای اکوتوریسم و طبیعت، امکان ایجاد توریسم «علمی – ورزشی» را فراهم میکند و میتواند جاذب بسیاری از علاقهمندان باشد. در این میان میتوان از بازدید غارها و غارنوردی نام برد که اگر این غارها تاریخی و دستکند هم باشند میتوانند در جذب دوستداران تاریخ نیز موثر باشند.
در پژوهشهای گردشگری کشور به بررسی قابلیت غارها و به خصوص آنهایی که ارزش تاریخی دارند جهت بهرهبرداری توریستی کمتر پرداخته شده است. در گستره استان حدود ۲۵۰ غار شناسایی شده و بسیاری از آنها هنوز ناشناخته هستند. مقرر است این غارها در راستای گردشگری مورد استفاده قرار گیرند و اولویت با غارهای دستکند از جمله کوگان است.
این غار حدود ۲۲۰۰ سال پیش در دوره اشکانیان به جهت پرستش مهر و آیین میتراییسم تراشیده شد که حال زمزمههایی از به کار بردن آن در جذب توریست شنیده میشود و باید دید که آخر این داستان چه میشود؟
غار یک مکان مربوط به مهرپرستان است
«عطا حسنپور»، مدیر گنجینه آب شرکت آب منطقهای لرستان در اینباره گفت: غار کوگان در دوره اشکانیان حدود ۲۲۰۰ سال پیش به قصد نیایش ساکنان قلعه کوگان روی کوه تراشیده و مسیر آن نیز به صورت دستکند ساخته شده است.
وی با بیان اینکه غار کوگان در ۵۱ کیلومتری جنوب خرمآباد و روستایی به همین نام قرار گرفته است، افزود: روستای کوگان از نظر تقسیمات سیاسی لرستان، جزو دهستان میانکوه شرقی از توابع بخش معمولان و شهرستان پلدختر محسوب میشود.
حسنپور با اشاره به اینکه ۱۰۰۰ مترمکعب غار دستکند به شکل مربع و کاملاً منظم ساخته شده است، خاطرنشان کرد: موقعیت جغرافیایی آن عبارت است از ۴۸ درجه و ۱۵ دقیقه و ۴۴ ثانیه طول شرقی و ۳۳ درجه و ۱۴ دقیقه و ۲۱ ثانیه عرض شمالی و در ارتفاع ۱۷۵۹ متری از سطح دریا قرار گرفته است.
مدیر گنجینه آب شرکت آب منطقهای لرستان ادامه داد: هماکنون، آزادراه «خرمآباد – خوزستان» از شش کیلومتری غرب روستا میگذرد. همچنین بنای معروف و چشمگیر کاروانسرای چمشک در شرق بزرگراه قرار گرفته و روشن است که مکانیابی جهت ساخت و استقرار این کاروانسرا ارتباط تنگاتنگی با یک راه قدیمی دارد.
این پژوهشگر میراثفرهنگی تصریح کرد: برای رسیدن به غار، جادهای در امتداد رودخانه به سمت شرق میرود که پس از طی ۱۵۰ متر به غار کوگان میرسد. غار در درهای تنگ با دیوارهای عمودی از نوع ناودیسهای فشرده که جنس دیوارههای کوهستانی آن از سنگ آهک آسماری تشکیل شده، شکل گرفته است.
وی اظهار کرد: همچنین در محدوده تنگ دره، رودخانه کوگان عبور میکند و در دیواره عمودی کوهستان جنوبی غار کوگان می گذرد. در دیواره عمودی کوهستان جنوبی غار، بهصورت دستکند در دو طبقه ایجاد شده که روزنههای کوچک و بزرگ آن از دور نظر را به خود جلب میکنند.
حسنپور گفت: این ویژگی به همراه پلکان جدید که راه دسترسی به درون غار را امکانپذیر میکنند، راهنمای مناسبی برای یافتن محل غار بشمار میآید. غار کوگان در یک محیط کاملاً کوهستانی و مرتفع قرار گرفته و موقعیت عالی برای نظارت و کنترل دره پاییندست دارد.
این محقق خاطرنشان کرد: دهانه غار در حدود ۶۰ متر بالاتر از کف دره واقع شده و رو به شمال است. پنجرههای غار، ناظر کوهستان مرتفع روبرو جریان رودخانه است که از کف تنگ دره آن عبور میکند.
وی با بیان اینکه در سال ۱۹۸۱ ژان ژاک دومورگان فرانسوی که معمار هم بود این غار را شناسایی و به جهانیان معرفی کرد، گفت: «حمید ایزدپناه» نیز به معرفی غار کوگان در کتاب آثار باستانی و تاریخی لرستان پرداخته و به استناد کشف سکههای دوران اشکانی در اطراف غار، احتمال میدهد که غار یک مکان مربوط به مهرپرستان باشد.
حسنپور گفت: «احمد پرویز» که نوشتههای او درباره راه و سفال بسیار آموزنده است، معماری صخرهای و قلعه کوگان را منطقهای حاکمنشین معرفی میکند و برای نخستین بار به سفالهای پارتی در کنار سفالهای اسلامی مربوط به قرون پنجم تا هفتم هجری قمری در قلعه کوگان اشاره کرده است.
این باستانشناس خاطرنشان کرد: این غار شگفتانگیز دارای حمام و سرویس بهداشتی نیز بوده و فضاهای آنها در غار وجود دارد.
وی یادآور شد: در لرستان ۲۱ غار شبیه کوگان شناسایی شده که بین سه تا هفت طبقه دارند. تنها غار ارجنک در الیگودرز هفت طبقه دارد.
بیشترین غارهای تاریخی در لرستان
مهندس «مهرداد فتحی بیرانوند»، مدیرکل حفاظت محیط زیست لرستان نیز اظهار کرد: موضوع غار و غارشناسی از اهمیت بالایی برخوردار است و بیشترین غارهای تاریخی را در لرستان داریم.
وی با بیان اینکه طبیعت و اکوسیستم ها طوری که در معرض تهدید نباشند باید به نفع مردم مورد استفاده قرار گیرند، ادامه داد: غارها نیز یکی از این ظرفیتها هستند که در برخی استانها نهایت استفاده را از آنها داشتهاند، ما نیز باید از این داشتههای خود نهایت بهره را ببریم.
فتحیبیرانوند با اشاره به اینکه بحث ژئوتوریسم چندین سال بوده که در دستور کار استان قرار گرفته است، گفت: در همین راستا باید زیرساختها اصلاح و شناسایی شوند.
مدیرکل حفاظت محیط زیست لرستان با اشاره به غار کوگان گفت: این غار یکی از بینظیرترین غارهای دنیاست و امیدواریم در استفاده از آن در راستای توسعه استان تحولی صورت گیرد،در همین راستا و برای شناسایی دیگر غارهای استان نهایت حمایت و همکاری را با دیگر ارگانها خواهیم داشت.
وی تصریح کرد: برای این کار ارادهای بالاتر از وظایف دستگاهی باید داشته باشیم.
موضوعات کارگروه غارشناسی اولویتبندی شوند
مهندس «رضا آریایی»، مدیرکل مدیریت بحران لرستان نیز در اینباره گفت: با توجه به وجود کارگروههای متعدد در استان و مصوبات زیاد آنها، باید موضوعات کارگروه غارشناسی اولویتبندی شوند.
وی خاطرنشان کرد: در راستای استفاده از ظرفیت غار کوگان باید مشکلات آن اولویتبندی شده و آنها را دستهبندی کرد.
آریایی با بیان اینکه این اولویتها هر کدام بهصورت تکی پیگیری شوند، ادامه داد: پس از انجام شدن بیش از ۸۰ تا ۹۰ درصد کار، اولویت بعدی مورد پیگیری قرار گیرد.
مدیرکل مدیریت بحران لرستان گفت: اعتبار خاصی برای این کار وجود نداشته و ادارهکل میراث فرهنگی نیز بضاعت کافی ندارد، اگر اولویتبندی کنیم نتیجه بهتری خواهیم گرفت.
۲۵ سال هنوز کار عملیاتی و کارشناسی روی غار کوگان انجام نشده است
مهندس «محمدرضا صفیخانی»، رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت لرستان نیز میگوید: در سال ۷۱ از غار کوگان بازدیدی به عمل آوردیم و پس از ۲۵ سال هنوز کار عملیاتی و کارشناسی شدهای روی آن انجام نشده است.
وی با بیان اینکه باید در این زمینه بررسیهای بیشتری انجام شود، خاطرنشان کرد: در زمینه مطالعه روی غار کلدر اقدامات خوبی انجام شده و دکتر بازگیر اکتشافات گذشته در این رابطه را متحول کرده است.
صفیخانی خاطرنشان کرد: صنعت گردشگری از مزیتهای زیادی برخوردار است و با توجه به ظرفیتهای استان در این زمینه باید بیشتر کار شود.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت لرستان یادآور شد: سال گذشته جلسهای با دانشگاه صنعتی شریف داشتیم که اقدامات خوبی در این رابطه انجام میدهند و تنها باید پتانسیلها را به آنان معرفی کنیم.
وی با بیان اینکه آنان دارای شبکه هستند و سرمایهگذار را نیز مشخص دارند و تنها باید مورد حمایت قرار گیرند، گفت: باید ژئوسایتهای استان را معرفی کنیم.
کمیته احصا غارها در استان تشکیل شود
مهندس «محمد اصلانی»، معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری لرستان نیز گفت: لرستان دارای ظرفیتهای بالقوه زیادی از جمله خاک مناسب، اقلیم متنوع و بارش کافی باران و برف است که میتوان در راستای توسعه از آنها استفاده کرد.
وی تصریح کرد: هر منطقه از استان آب و هوای مختص به خود را دارد اما از این پتانسیلها استفاده نمیکنیم.
اصلانی خاطرنشان کرد: حدود ۲۰۰۰ سال پیش قوم لر کوه را حفاری کردند و غار شگفتانگیز کوگان را تراشیدند اما حال استان به لحاظ میل به کار اضافی رتبه ۲۶ را دارد؛ اگر بخواهیم اتفاقی بیفتد باید خودمان سرنوشت را تغییر دهیم.
معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری لرستان با بیان اینکه همه زیرساختها و امکانات را به روستاها بردیم اما روی فرهنگ استفاده از آنها کار نکردیم، افزود: هماکنون در جوامع مترقی سیر مهاجرت معکوس آغاز شده و شهرنشینی افتخار نیست.
وی خاطرنشان کرد: دولت نمیخواهد تصدیگری کند و پولی هم ندارد. در همه دنیا بخش خصوصی کار میکند و اینجا هم باید همین گونه باشد.
اصلانی با بیان اینکه در راستای شناسایی غارها باید کمیته احصا غارها در استان تشکیل شود، ادامه داد: شناسنامه دقیقی از غارها باید تهیه و دقیقاً تجزیه و تحلیل شوند. با این کار برای ساماندهی و ایجاد زیرساختهای لازم زمینهسازی میشود.
وی خاطرنشان کرد: در سال آینده هم همایشی برای شناسایی و معرفی غارها برگزار شود و حداکثر در بهار سال آینده باشد.
معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری لرستان افزود: همچنین بستر فرهنگی و اجتماعی در مکان غارها برای مشارکت مردم ایجاد شود. تفاهمنامهای نیز برای مطالعات آنها منعقد شود، چون هیچ بخشی مانند گردشگری و خدمات درآمدزا نیست.
شناسایی و بررسی قابلیتها و محدودیتهای محیطی غار کوگان میتواند جهت بهرهبرداری توریستی برای گردشگران انگیزه ایجاد کند، برای همین باید بررسی بیشتری در این زمینه شود، چون موجب اشتغال و درآمدزایی برای ساکنان منطقه میشود.
گزارش از «سمیرا عزیزی»
telegram.me/jajinnews
برچسب ها :ججین ، غار ، منطقه لرستان ، کوگان
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰