جمعیت یوزهای ایرانی کمتر از ۵۰ قلاده است/تصادفات جادهای در صدر علت مرگ و میر یوزها
مدیر پروژه حفاظت از یوزپلنگ آسیایی با بیان اینکه جمعیت یوزهای ما کمتر از ۵۰ قلاده است، گفت: طی ۱۶ سال گذشته ۱۹ قلاده یوز بر اثر عوامل مختلفی همچون تصادفات جادهای جان خود را از دست دادهاند؛ تعداد یوزهای تلف شده در جاده سمنان(عباس آباد) ۶ قلاده است.
به گزارش پایگاه خبری “ججین” به نقل از خبرگزاری تسنیم، هومن جوکار عصر امروز در نشست خبری پروژه حفاظت از یوز آسیایی به تشریح برنامههای انجام گرفته برای حفاظت از یوزپلنگ آسیایی طی سالهای اخیر پرداخت.
وی درباره این پرسش که کمپین یوز تا ابد که برای جمعآوری اعانه در زمینه خرید آغلهای پارک ملی توران که از چهار سال پیش آغاز شده چه مقداری پول جمعآوری شده اظهار کرد: این موضوع مهم برای آغلهای توران ابتکار عمل انجمن یوز بوده که البته خروج دام از پارک ملی توران موضوع جدیدی نیست.
مدیر پروژه حفاظت از یوزپلنگ آسیایی خاطرنشان کرد: در گذشته پولی با ابتکار عمل انجمن یوز گرفته شده و در این رابطه با یک بنیاد جهانی که برای خرید آغلها برای حفاظت از یوز گفتوگو صورت گرفت و آن زمان حدود ۸۵ هزار یورو تهیه شد اما امکانپذیر نشد با این مبلغ آغلهای موجود در زیستگاه یوز خریداری شود؛ ضمناً تصمیم بر آن شده بود که تا زمان فراهم شدن کل مبلغ صبر کنیم تا ۸۰۰ میلیون تومان کامل تهیه شود و بتوانیم به طور کامل آغلها را از زیستگاه یوز خارج کنیم.
جوکار با بیان اینکه IUcN هلند پای کار آمده بود و آنها نیز برای خرید آغلها برنامه مورد توجه قرار داده بودند، تصریح کرد:اگر آغلها به صورت یکجا خریداری نشود اصل موضوع که تخلیه منطقه است محقق نخواهد شد بنابراین تصمیم بر این شد تا مبلغ به صورت کامل مهیا شود و این کار مهم برای حفظ یوزپلنگ آسیای انجام گیرد.
وی خاطرنشان کرد: سازمان محیط زیست از سال ۹۳ برآورد لازم را انجام داد و موافقتنامهها برای این خرید انجام گرفت اما بودجه دولتی کفاف این کار را نداد؛ از سال ۹۳ نیز مبلغی جمعآوری شد اما کسری وجود داشت و هر چه این موضوع مهم دیرتر شود دوباره یوزها از دست میروند.
مدیر پروژه حفاظت از یوزپلنگ آسیایی تصریح کرد: برای این پروژه که در راستای حفاظت از یوز آسیایی است در این مرحله ۱۲ آغل در پارک ملی توران وجود دارد که ۸ آغل فعال و ۴ آغل اجارهای است که باید خریداری شوند.
جوکار درباره اینکه اگر بیشتر از میانگین مبلغ در نظر گرفته شده جمعآوری شود چه خواهید کرد، گفت: اگر کمپین پول بیشتری بگیرد به طور حتم مورد توجه قرار خواهد گرفت؛ کمپین شماره شخصی است اما میتواند مورد بررسی قرار گیرد.
وی تاکید کرد: مکانیزمهای لازم برای این منظور نیز دیده شده و اگر پول بیشتری فراهم شود در بخش میاندشت هزینه خواهد شد.
مدیر پروژه حفاظت از یوزپلنگ آسیایی درباره اینکه آیا مبلغ آغلهای توران یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان است اظهار کرد: البته کمتر از این مبلغ است اما باید پای کار برویم و جزئیات ریز را مدنظر قرار داد.
جوکار درباره تاخیر انجام شده برای خرید آغلها نیز اظهار کرد: تاخیر انجام شده برای خرید آغلها این است که پول لازم تامین نشده و امیدواریم این مهم هر چه زودتر و قبل از شروع فصل دام انجام گیرد.
وی درباره جاده عباسآباد که قرار بود وزارت راه آن را ایمنسازی کند و به دلیل صورتجلسه پروژه حفاظت از یوز و سازمان محیط زیست به تاخیر افتاده است، گفت: ما صورتجلسه نهایی را ارسال کردهایم و با توجه به انتخاب پیمانکار قرار بود کلنگ این کار در اواسط خردادماه زده شود اما این کار انجام نگرفته است و البته سایر موضوعات در اختیار ما نیست.
مدیر پروژه حفاظت از یوزپلنگ آسیایی درباره وضعیت دلبر و کوشکی نیز اظهار کرد: یکی از برنامههای ما جفتگیری طبیعی دلبر و کوشکی بوده است که از سال گذشته اطمینان یافتیم این مهم جواب نمیدهد چرا که سن کوشکی باید مناسب باشد.
جوکار افزود: در حال حاضر نیز اسپرم کوشکی و چند کپی وجود دارد که اگر اتفاقی بیفتد از آن استفاده میکنیم و برنامههایی را نیز برای جفتگیری دلبر و کوشکی مورد نظر داریم.
وی درباره آمار جمعیت یوز و تلفات آن طی سالهای اخیر اظهار کرد: ابتدا برای اندازهگیری جمعیت کارهای کارشناسی شد اما بعد از چند روز دوربینهای طلایی به ایران آمد که آنها نیز به اندازهگیری جمعیت این گونهها میپرداختند.
مدیر پروژه حفاظت از یوزپلنگ آسیایی تصریح کرد: دوربینها به تفکیک جمعیت یوز پرداختند اما برخی همکاران نمیدانند که تصاویر و دوربینها نمیتواند بیانگر کل جمعیت یوز باشد؛ اعتمادی به این روش دوربین طلایی نیست اما ما از روشهای دیگر نیز بهره میگیریم.
جوکار افزود: عکسبرداری، گزارشهای ارائه شده و کارهای کارشناسی بخشی از برنامههای شناسایی جمعیت یوزهای آسیایی است.
وی خاطرنشان کرد: امسال در سه ماه گذشته پنج قلاده یوز در میاندشت،پنج قلاده در جنوب شهر شاهرود، ۶ قلاده در توران، یک قلاده در نایبندان و دو قلاده در قرجی مشاهده شده که جمعا به ۱۹ قلاده میرسد؛ البته در برخی مناطق دوربینگذاری صورت نگرفته که مشاهداتی هم نداشتهایم.
مدیر پروژه حفاظت از یوزپلنگ آسیایی تاکید کرد: در مورد آمار میتوان گفت تعداد جمعیت یوز ما کمتر از ۵۰ قلاده است و در مورد مادهها یا نرها نیز تعداد دقیق نیست اما مادهها معمولاً عکاسی نمیشوند؛ البته در مورد مادهها باید گفت یک قلاده مادر و سه توله در میاندشت و یک مادر و دو توله نیز در توران عکسبرداری شده است که تمامی این سخنان برای تولههای ماده گفته میشود.
جوکار، مسئله دام و جادهها را از عوامل تهدید یوزپلنگ آسیایی عنوان کرد و گفت: باید این برنامهها برای آغلها و یا جادهها مورد توجه قرار گیرد البته صرفاًٌ کار جادهها به معنای تضمین صد در صدی نیست چرا که این یوزها دائما در مناطق خارج میشوند.
وی همچنین بر وجود قرقهای اختصاصی برای حفظ یوزها اشاره کرد و گفت: باید برنامههای نظیر خروج دام و توجه به آغلها به طور ویژه مدنظر گرفته شود و این برنامهها نیز قابل انجام است.
مدیر پروژه حفاظت از یوزپلنگ آسیایی درباره آمار یوزهای تلف شده در ۱۶ سال اخیر اظهار کرد: از سال ۸۰ که پروژه شکل گرفته ۱۳ مورد تصادفات جادهای برای یوزها رخ داده که ۱۹ قلاده از آنها جان خود را از دست دادهاند.
جوکار تصریح کرد: تا قبل از سال ۲۰۱۴ این اتفاقات در محدوده استانهای یزد و خراسان جنوبی بوده است اما از سال ۸۹ به بعد تا سال ۹۶ تصادفات در محور سمنان یعنی پارک ملی توران منتقل شده است و در این مدت نیز از آمارهای یوزهای تلف شده حدود ۶ قلاده در این محدوده جان باختهاند؛ این ۶ قلاده در سه تصادف دچار حادثه شدهاند و مادر به همراه تولهها بوده است.
وی درباره اینکه چه کسی حرف آخر را در حوزه یوز ابراز میکند، گفت: سازمان محیط زیست در این رابطه اظهار نظر خواهد کرد چرا که این سازمان به طور خاص روی گونهها فعالیت خواهد کرد.
telegram.me/jajinnews
بیشتر بخوانید:
برچسب ها :تصادف ، ججین ، یوز ایرانی
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰