رفتار خانواده در برخورد با کودکان اوتیستیک باید چگونه باشد؟
رفتاری که اطرافیان کودکان اوتیسم در قبال آنها انجام می دهند، در روند درمان آنها تاثیر زیادی دارد. درست است که هیچ درمان اختصاصی و مشخصی برای کودکان اوتیسم معرفی و تایید نشده است اما نتایج خوبی از درمان های آموزشی و رفتاری این کودکان دیده شده است.
به گزارش پایگاه خبری “ججین” به نقل از بهداشت نیوز، با داشتن رفتاری درست و آموزش دادن به کودکان اوتیسم بخصوص توسط خانواده اش، می توانید شانس شرکت در مدرسه و حضور در جمع دوستان و گرو ه ها را در کودکان اوتیسم افزایش دهید.
رفتار خانواده در برخورد با کودکان اوتیسم
این بیماری خیلی سخت، در دراز مدت قابل کنترل است به همین دلیل خانواده ها باید با صبر وشکیبایی در تربیت بیشتر کودکشان کوشا باشند. والدین نباید هیچ وقت خودشان را محکوم سازی کنند. مثلا مادر نگوید تقصیر پدر است یا پدر نگوید تقصیر مادر است. هم اکنون علت مشخصی برای این بیماری از نظر علمی پیدا نشده است.
* والدین در وهله نخست باید برای کنترل و پیشگیری از این بیماری یک محیط کاملا آرامی برای کودکان ایجاد کنند.
* روان پزشکان اطفال یا متخصصان روان پزشک راهنمایی بگیرند و در کلاس های مربوطه که اغلب توسط انجمن های اوتیسم برگزار میشود شرکت کنند تا مهارتشان در برخورد با این کودکان افزایش یابد.
* همچنین والدین باید کتاب هایی پیرامون این مساله بخوانند. از سوی دیگر والدین باید واقعیت را بپذیرند که دارای چنین فرزندی هستند و به جامعه بقبولانند که این مساله نشانه ضعف و گذاشتن انگ و برچسب گذاری بر این کودکان نیست.
* سعی کنید با آنها درباره چیزهایی که به آن علاقه دارند صحبت کنید. اکثرا شروع گفتگو دشوار است، اگر درباره چیزی باشد که آن ها به آن اصلا اهمیتی نمی دهند. این حالت معمولا کاملا آشکار است به خاطر اینکه آن ها خیلی کم مشارکت می کنند یا اصلا مشارکت نمی کنند.
* آماده باشید که به صحبت آنها درباره موضوعات خاص شان گوش دهید. آنها ممکن است بدون اینکه به آنها بگویید متوجه نشوند که شما علاقه ای ندارید.
* ببینید آیا علایق خاص مشترک دارید. بسیاری افراد اتیستیک عادت دارند که دیگران نسبت به احساسات آنها بی علاقه باشند. بنابراین اگر شما احساسات مشترکی داشته باشید و درباره آن با آنها صحبت کنید، می تواند واقعا احساس جادویی داشته باشد.
* این کودکان باید به تدریج وارد بازی شوند و با گروه همسالان خودشان ارتباط برقرار کنند. این کودکان از تغییر می ترسند. والدین باید ترس از تغییر در کودک شان را کم کنند و این کودکان را آهسته و به تدریج با تغییرهای محیط اجتماعی آشنا و وقت بیشتری را نسبت به این کودکان صرف کنند.
استفاده از استراتژی ها برای کمک به ارتباط برقرار کردن
۱) در نظر داشته باشید که همه ی کودکان لایق و شایسته هستند.کودکان مبتلا به اوتیسم می توانند یاد بگیرند.آنها فقط یه یک راه مناسب برای دریافت اطلاعات نیاز دارند. یاد بگیرید که قبول کنید کودکان مبتلا به اوتیسم ممکن است همیشه تفاوت هایی داشته باشند و نباید همانند همکلاسی های سالمشان ارزش گذاری شوند. این کودکان باید متناسب با رشد و یادگیری زمان بر خودشان ارزش گذاری شوند.
۲) از دادن دستورات شفاهی طولانی یا سخنرانی خودداری کنید. این ها می توانند گیج کننده باشند چون این کودکان معمولا برای تحلیل کردن دنباله ها مشکل دارند؛ مخصوصا اگر شفاهی باشد. اگر کودک می تواند بخواند، دستورالعمل هارا بنویسید. اگر کودک هنوز درحال یادگیری است ، دستورالعمل های همراه با تصویر می تواند کمک کند. دستورات را در قدم های کوتاه بگویید.
۳) از زیرنویس در تلویزیون استفاده کنید. این می تواند هم به کسانی که می توانند بخوانند و هم کسانی که نمی توانند کمک کند. کودکانی که هنوز نمیتوانند بخوانند، بین کلمات نوشته شده و کلمات بیان شده ارتباط برقرار می کنند. به علاوه کودکان مبتلا به اوتیسم گاهی اوقات برای تحلیل کملمات بیان شده مشکل دارند. مخصوصا آنهایی که در تلویزیون بیان می شود. و کودکانی که می توانند بخوانند ، می توانند از این مزیت که کلمات را همزمان با شنیدن ببینند بهره مند شوند.
تامین امنیت کودک اوتیستیک
پدر و مادر موارد زیر را در راه درمان کودک اوتیستی باید رعایت کنند:
هماهنگ باشند.
از برنامه درمانی پیروی کنند.
به رفتار های خوب پاداش دهند.
منزل را به محیطی امن تبدیل کنند.
استفاده از راه های ارتباطی غیر کلامی
بدنبال نشانه های غیر کلامی بگردید.
نیاز پنهان شده در پشت بد خلقی ها را بشناسید.
زمانی را به تفریح و بازی اختصاص دهید.
به حساسیت های حسی کودک توجه نمایید.
ارتباط برقرار کردن با کودک مبتلا به اُتیسم سخت است. اما برای نزدیک شدن به کودک نیاز به صحبت کردن نیست. می توانید با نگاه کردن با او ارتباط برقرار کنید. نحوه لمس کردن کودک، تن صدای شما و زبان بدن تان با او ارتباط برقرار می نماید.
معرفی تعدادی از بازی های موثر برای کودکان اوتیسم
√ پرتاب توپ به هوا
√ گذاشتن توپ بین دو پا و پریدن
√ پریدن از روی کمر دیگران
√ عمو زنجیرباف و آسیاب بچرخ
√ جمع کردن توپ با آهنگ و متوقف کردن هنگام قطع صدا
√ چرخیدن دور صندلی همراه با موسیقی و نشستن به محض قطع صدا
√ به صورت دایره بایستند و توپ را برای هم شوت کنند
√ قایم موشک
برای اجرای این بازی ابتدا بچه ها باید قایم شدن در جاهای مختلف را یاد بگیرند وقتی پنهان شدن را یاد گرفتند در مرحله بعد پیدا کردن و به دنبال هم گشتن را یاد می گیرند.
برنامه های آموزشی مناسب کودکان اوتیسم
جهت تقویت توجه، تمرکز و هماهنگی چشم و دست کودکان اوتیسم، می توانید برنامه های آموزشی زیر را برای آنها فراهم کنید.
تقلید ساخت با قطعات بریکس
هدف: هماهنگی چشم و دست ، تقویت توجه و تمرکز.
بولینگ
هدف: هماهنگی چشم و دست
دکمه بستن
هدف: تقویت مهارتهای حرکتی ظریف، آموزش مهارت خودیاری .
ماز
هدف: تقویت هماهنگی چشم و دست، تقویت عضلات دست
تاثیر رژیم غذایی بر کودکان اوتیسم
بعضی متخصصان معتقدند تغییرات رژیم غذایی که باعث آلرژی غذایی میشوند، میتواند علائم اوتیسم را افزایش دهد. کمبود بعضی ویتامینها یا مواد معدنی خاص ممکن است برخی از علائم اوتیسم را به همراه داشته باشد. حتما قبل از هر تغییری در رژیم غذایی کودک با پزشک مشورت کنید.
هشدار برای رفتار با کودکان اوتیسم
اگر متوجه شدید که با حرف زدن شما آنها مضطرب تر می شوند یا استرس بیشتری پیدا می کنند، به آنها فضایی بدهید و بعدا برگردید.
رفتارهای غیر معمولی که آنها ممکن است داشته باشند مثل حالات دست، تماس چشم و غیره را مورد انتقاد قرار ندهید. اگر شما این کار را بکنید، نه تنها به احساسات فرد آسیب می زند، بلکه احتمالا شانس داشتن هر نوع رابطه با آنها را از بین می برد. اگر شما وانمود کنید که چیز غیر معمولی در رفتار آنها وجود ندارد، آنها به شما اطمینان می کنند و احساس راحتی می کنند.
توصیه هایی برای والدین کودکان اوتیسم
* پیوستن به یک گروه پشتیبان یا جلسات مشاوره برای خانوادههای کودکان اوتیستیک را مورد نظر قرار دهید. درمیان گذاشتن تجربیاتتان با دیگران میتواند کمک بزرگی باشد.
* تمرینات تنفسی و آرامش عضلانی را انجام دهید.
* تجربیات و احساسات روزانهتان را یادداشت کنید. روی کاغذ آوردن افکارتان ممکن است به کاهش استرس در شما کمک کند.
در این بین نقش پدر مهمتر است یا مادر؟
تحقیقات نشان داده است پدر نسبت به مادر نقش مهمتری در امر آموزش این کودکان دارد. علت این امر هنوز مشخص نیست اما مطالعه ها نشان داده که مهارت کودکان اوتیسمی که پدرشان در آموزش شان نقش داشته اند بیشتر از کودکانی است که توسط مادران شان آموزش دیده اند. مادر بیشتر در نقش عاطفه این کودکان دخالت دارد.
نکته آخر:
برنامهای برای استراحت خود داشته باشید. بسیاری از والدین کودکان مبتلا به اختلال اوتیسم پس از مدتی دست و پنجه نرم کردن با این شرایط دچار خستگی، افسردگی و ناامیدی میشوند. برنامههایی مانند داشتن یک پیک نیک خانوادگی و یا مسافرت کوتاه با دوستان و دیگر قرار ملاقات های دوستانه میتواند در تجدید قوای شما بسیار موثر باشد. صبور باشید.
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰