مزاحمت خیابانی

آدم راضی نمی‌شود کسی آن حرف‌ها را به خواهر و مادرش بزند پس باید جلوی چشم و دهن‌مان را بگیریم.

کد خبر : 14141
تاریخ انتشار : پنجشنبه 12 بهمن 1396 - 12:22

 

به گزارش پایگاه خبری “ججین، آن شب تا دیر وقت کلاس داشتم، در مسیر بازگشت از یک کوچه خلوت رد شدم تا به خانه‌مان برسم، یک پسر جوانی قدم به قدم با من می‌آمد، فکر نمی‌کردم منظوری داشته باشد، شاید یک حرفی بگوید و برود، کم کم حس کردم می‌خواهد کار غیر منتظره‌ای انجام دهد، سعی می‌کردم با قدم‌های بلندتر فاصله‌ام را زیادتر کنم ولی هر چه سریعتر می‌رفتم سرعتش را بیشتر می‌کرد.

بهم نزدیک شد و گفت «کجا با این عجله؟» تلاش می‌کردم آرامش خود را حفظ کنم، با صدای بریده بریده گفتم «آقا مزاحم نشو» گفت: «چیزی برای گفتن ندارم، فقط می‌خواهم باهاتون آشنا بشم» در جوابش گفتم «نه آقا خواهش می‌کنم اذیت نکنید» فقط می‌خندید و صدای خنده‌هاش باعث می‌شد ترسم بیشتر شود، به دنبال راه فرار بودم ولی می دانستم که نباید خودم را ترسو جلوه دهم، اگر می‌فهمید ترسیدم، پررو تر می‌شد.

تو عمرم چنین انسان مریضی ندیده بودم، آن لحظه خدا یک فرشته‌ای برایم فرستاد، آقای میان سالی وارد کوچه شد که آن فرد روانی سریع در رفت.

راوی این حکایت دختر جوانی است که می‌گوید: واقعیتش در روز برایم مزاحمت خیابانی پیش آمده ولی آن اتفاق به دلیل اینکه در شب افتاد مرا ترسانده بود، دوست ندارم راجع این اتفاق با کسی صحبت کنم، آن روز پوششم بد نبود، اما آدمی که اختلال روانی دارد این چیزها را نمی‌فهمد.

او ادامه می‌دهد: تأسف دارد دختری به دلیل متلک برخی‌ها به جایی نرود، تأسف آور است در تاکسی برخی از همین افراد مریض به خاطر دختر بودن انتظار دارند مچاله شوی.

امیر، پسر ۲۵ ساله‌ای است که در گذشته بارها با سخنان و نگاه‌هایش دختران جوان را آزار داده است، او با اظهار ندامت از رفتارهایی که در گذشته انجام داده است، می‌گوید: دلیل واضحی برای آن رفتارها ندارم، اکثر مواقع به امید اینکه طرف مقابل از من خوشش بیاید متلک می‌انداختم، شاید هم یک عادت شده بود و شاید هم یک تفریحی بیش نبود.

او ادامه می‌دهد: دوستان ناباب در چنین رفتارهای من تأثیر داشتند، آن زمان با جمعی می‌گشتم که واقعاً اختلال داشتند، تا یک دختر می‌دیدیم  حرف‌های چرت و پرت می‌گفتیم که دختر بیچاره از رد شدن پیشمان می‌شد. البته در مواردی نادر دختران و خانم‌هایی بودند که در مقابل حرف‌های ما می‌خندیدند و گاه حرف‌هایی می‌گفتند که ما به این کار غیر انسانی راغب‌تر می‌شدیم. به نوعی با دوستانم برای حرف انداختن رقابت داشتیم.
امیر تأکید می‌کند: امروز من واقعاً پشیمان هستم، چرا این رفتارها را انجام می‌دادیم. آدم راضی نمی‌شود کسی آن حرف‌ها را به خواهر و مادرش بزند پس باید جلوی چشم و دهن‌مان را بگیریم.

یک روانشناس معتقد است آزارهای خیابانی نسبت به گذشته خیلی کمتر شده است، او می‌گوید: خانم‌هایی که قربانی این رفتارهای ناپسند شده‌اند احساس می‌کنند، مورد سوء استفاده قرار گرفته‌اند و اعتماد به نفس آن‌ها کم شده و خود را ابزار می‌دانند .
دکتر صالح قلی‌پور ادامه می‌دهد: موردهایی بوده که خانم‌ها حتی در کنار همسرانشان هم متلک شنیده‌اند، ولی به خاطر ناراحت و غیرتی شدن همسرشان سکوت کرده‌اند! این عمل باعث بدتر شدن این وضعیت شده است.
او به  مردان توصیه می‌کند ظرفیت خود را بالا ببرند تا همسرانشان به راحتی چنین مسائلی را بازگو کنند و این افراد بیمار به پلیس سپرده شوند.

قلی‌پور می‌افزاید: آزاردهنده‌های خیابانی از نظر روانی بیمار هستند که سکوت کردن خانم‌ها در این مواقع باعث پررو شدن این افراد خواهد شد و خانمی که در برابر این آزار ها سکوت کند بعدها دچار ترس در خیابان می‌شود .

این دکتر روانشناس ادامه می‌دهد: ناگفته نماند برخی خانم‌ها نوع پوشاک و آرایش‌شان در محیط بیرون مناسب نبوده که هدفشان از انتخاب چنین پوششی توجه طلبی است که باعث عکس العمل نامناسب از طرف آقایان می‌شود.

یک جامعه شناس در خصوص مزاحمت‌های خیابانی می‌گوبد: مزاحمت‌های خیابانی از جمله رفتارهای ناهنجار و از جمله معضلات مهم جامعه شهری است که باعث سلب آرامش افراد و ایجاد ناامنی می‌شود.

خدیجه جعفری بیان می‌کند: مزاحمت‌های خیابانی به صورت مزاحمت لمسی، کلامی، بصری و تعقیبی در کشور دیده می‌شود. بر اساس تحقیقات انجام شده هر زن یا دختری در جوامع شهری ایران به میزان مسافتی که طی می‌کند یا مدت زمان حضورش در سطح خیابان  به لحاظ  کلامی و فیزیکی از سوی برخی مردان مورد آزار و اذیت قرار می‌گیرند .

او عنوان می‌کند: مزاحمت های خیابانی به دلایل مختلفی همچون تحقیر دیگران، نشان دادن خود، بی اهمیت جلوه دادن جنس مخالف، جلب توجه دیگران، نمایش جرأت و جسارت و مهمتر از همه به خاطر احساس حقارت درونی و بیرونی انجام می‌شود.

جعفری می‌گوید: هرگونه فعالیتی که در فضای عمومی از سوی فردی در برخورد با فرد دیگری انجام بگیرد به گونه‌ای که باعث آزار و اذیت آن فرد شود، مزاحمت خیابانی نامیده می‌شود و همانگونه که مستحضر هستید مزاحمت های خیابانی در جامعه ما افزایش یافته و این نشأت گرفته از تغییرات ایجاد شده در سبک زندگی مردم است.

این جامعه شناس خاطرنشان می‌کند: از دیگر دلایل ایجاد مزاحمت‌ها به رابطه زن و شوهر در زندگی زناشویی بر می‌گردد، برخی افراد متأهل مشکلات جنسی و روانی خود را از طریق مزاحمت‌های خیابانی جبران می‌کنند البته در این بحث نوع پوشش و رفتار زنان نیز قابل بررسی است .

جعفری در خصوص اثرات منفی مزاحمت‌های خیابانی عنوان می‌کند: از جمله اثرات منفی که مزاحمت‌های خیابانی دارند ایجاد ناامنی در زنان، جلوگیری از حضور فعال و همه جانبه و آزادانه زنان در عرصه عمومی، کاهش اعتماد به نفس لازم در زنان و از همه مهمتر خود ابزار نگاری زنان می‌باشد .

او بیان می‌کند: مزاحمت‌ها بیشتر در مکان‌های شلوغ یا خیابان‌های پر تردد انجام می‌شود، چون مطابق با نظریه کنترل اجتماعی، در خیابان‌ها رهایی از کنترل اجتماعی رسمی کمتر است، همچنین بر اساس نظریه نظم اجتماعی از جمله اختلال در رابطه‌ها منجر به کم شدن اعتماد اجتماعی، کم شدن نظم هنجاری و کاهش تعهدات جمعی و عمومی می‌شود .

 

این جامعه شناس می‌گوید: سطح دینداری مردم، توجه و نظارت والدین، عدم سکوت زنان در مقابل مزاحمین و نظارت مسئولین مربوطه تاثیر بسزایی در کاهش دادن این آزارها و این بی‌نظمی اجتماعی زمینه رفتارهای ناهنجاری مثل مزاحمت های خیابانی را در جامعه فراهم می‌کند .َ

 


 

 

 

 

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.