نظر رهبر انقلاب درباره طب اسلامی چیست؟
آخرین روزهای سال ۹۹ با خبر مهمی برای حوزه بهداشت و درمان همراه شد که هنوز هم بحث داغ جامعه پزشکی است.
به گزارش پایگاه خبری “ججین” به نقل از ایسنا، ۲۶ نفر از نمایندگان مجلس طرحی را پیشنهاد دادهاند که در صورت تصویب، به تشکیل سازمان «طب اسلامی – ایرانی» منجر خواهد شد؛ پیشنهادی که به نظر میرسد تکلیفش در همان نامش مشخص است؛ چراکه پیش از این مراجع عظام تقلید از جمله آیتالله مکارم شیرازی و آیتالله نوریهمدانی هم درباره آن اعلام نظر و تاکید کردهاند «چیزی به نام طب اسلامی نداریم، آنچه از آن نام برده میشود طب سنتی است که وزارت بهداشت باید از آن حمایت کند و در نقطه مقابل جلوی برخی سوءاستفادهها نیز گرفته شود».
حمایت از طب سنتی همان چیزی است که هم در سیاستهای کلان سلامت، ابلاغی توسط رهبر معظم انقلاب، قید شده و هم وزارت بهداشت با ایجاد دانشکدههای طب سنتی، برای ساماندهی آن گام برداشته است. با این حال مشخص نیست چرا ۲۶ نماینده مجلس، به دنبال ایجاد سازمانی مجزا، آن هم به نام طب اسلامی-ایرانی هستند؟ انتشار خبر ارائه این طرح، با واکنشهای منفی متعددی نیز همراه شده، از جمله موضعگیری «کیانوش جهانپور» رئیس مرکز اطلاعرسانی وزارت بهداشت که گفته است: طب اسلامی ربطی به طب سنتی و طب ایرانی که تجارب مدون هزاران ساله بشری است هم ندارد، عموما ربطی به آموزههای دینی سلامت هم ندارد، راهبرد جدیدی است برای دینزدایی و لوثکردن اعتقادات. یا «محمدرضا ظفرقندی» رئیس سازمان نظام پزشکی که اعلام کرده: طرح ایجاد سازمانی با عنوان طب اسلامی که حتی در حوزههای علمیه و از سوی مراجع محترم هم بارها مورد نقد قرار گرفته و ورود افراد غیرمجاز به حوزه طبابت، بدونشک موجب وهن اسلام و ایران در مجامع علمی و بینالمللی خواهد شد.
دکتر مرندی: کاملا مخالفیم
اما یکی از واکنشهای جدی و مهم به این طرح، مخالفت صریح دکتر «سیدعلیرضا مرندی» رئیس فرهنگستان علوم پزشکی است که در نامهای به رئیس مجلس، درباره تبعات تصویب طرح پیشنهادی ۲۶ نماینده مجلس هشدار داد. دکتر مرندی علاوه بر اینکه در سالهای ۷۲ تا ۷۶ وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بوده، در دورههای هشتم و نهم مجلس هم حضور داشته و سابقه قابل توجهاش، از او چهرهای مورد اعتماد مردم و مسئولان عالیرتبه نظام ساخته است. درباره چرایی مخالفت فرهنگستان علوم پزشکی با طرح تشکیل سازمان طب اسلامی – ایرانی، با دکتر مرندی گفتوگو میکنیم و او با سعهصدر پاسخ میدهد و میگوید: طرح پیشنهاد شده، یک معجون عجیب و غریب است و ما کاملا مخالف آن هستیم. نظر ما این است که نمیشود با ارائه یک طرح و تاسیس یک سازمان وضع را بهتر کرد، اما میشود وضع را بدتر کرد که قطعا همین اتفاق هم خواهد افتاد.
او میافزاید: ما چیزی به نام طب اسلامی نداریم، این نکتهای است که هم حضرت آقا و هم مراجع تقلید مطرح کردهاند. بنابراین اینکه برخی بخواهند دوباره چیزی به نام طب اسلامی را در قالب یک طرح و تشکیل یک سازمان بیاورند، کار خوبی نیست.
تناقض با سیاستهای کلی ابلاغیِ رهبر انقلاب
دکتر مرندی دو دلیل مهم برای این مخالفت دارد و آن را شرح میدهد: رهبر معظم انقلاب در سال ۱۳۹۳ سیاستهای کلی سلامت را ابلاغ کردهاند که در آن بهطور شفاف، مشخص شده باید در حوزه طب سنتی چه اقداماتی انجام شود؛ از طرف دیگر کاملا روشن است که مسئول سلامت در کشور و دادن مجوزها و پروانههای مرتبط، وزارت بهداشت است، حالا من نمیدانم برخی نمایندگان مجلس قصد دارند با طرح تازهشان کدام یک از این سیاستها و قوانین موجود را نقض کنند. میخواهند سیاستهای کلی ابلاغی را نقض کنند یا بگویند مسئولیت این حوزه با وزارت بهداشت نیست؟
ساز و کار حمایت از طب سنتی مشخص است
البته وزیر اسبق بهداشت، مانند بسیاری از اعضای جامعه پزشکی، مخالف طب سنتی نیست و معتقد است طبق همان سیاستهای کلی ابلاغی، ساز و کار حمایت از آن هم مشخص است و بر همین مبنا وزارت بهداشت دورههای PHD طب سنتی را ایجاد کرده است. او حتی موضع حمایتی صریحتری از طب سنتی هم دارد و میگوید: به اعتقاد شخص بنده، نیازی به ایجاد دوره آموزشی مجزا برای طب سنتی نیست بلکه بهتر است آموزههای این طب، جزئی از مباحث آموزش رشته پزشکی باشد و همه دانشجویان ما در کنار طب روز جهان، طب سنتی را هم یاد بگیرند و در مطبهای خودشان از آن استفاده کنند.
شرط عضویت جنجالی
اما یکی از موارد جنجالی و بحثبرانگیز طرح پیشنهادی، بخش مربوط به شرایط عضویت در سازمان طب اسلامی – ایرانی است که شامل دو شرط است: «داشتن گواهینامه پزشکی و تخصصی طب سنتی (مورد تایید وزارت بهداشت)» یا «داشتن مدرک سطح دو حوزه علمیه و تایید سه نفر از مجتهدین حوزه طب اسلامی». مرندی با انتقاد از این موضوع میگوید: قرار است سازمان مجزایی درست شود و تعدادی از طلبهها که زمینه علم پزشکی ندارند، بیایند که چه کار کنند؟ چه درسی بخوانند؟ چه اتفاقی میافتد جز اینکه یک عده علاف شوند و یک عده بدنام.
درخواست یکی از شخصیتهای بزرگ برای ورود دادگاه روحانیت
رئیس فرهنگستان پزشکی بدون نام بردن از «تبریزیان» به اقدام وی در آتش زدن یک کتاب مهم پزشکی هم اشاره میکند و میافزاید: افراد معدودی هستند که با داشتن عبا و عمامه، بعضا در حوزه درمان تخلف میکنند، کتاب علم پزشکی را آتش میزنند و کارهایشان گاهی به بدنامی جامعه روحانیت هم منجر میشود. حتی یکی از شخصیتهای خیلی بزرگ جامعه روحانیت، درخواست کرده بود چنین آدمی به دادگاه روحانیت ارجاع و به تخلف او رسیدگی شود.
راهکار چیست؟
دکتر مرندی درباره راهکار حمایت از طب سنتی هم میگوید: کسانی که به دنبال حمایت از طب سنتی هستند، اگر معتقدند روال فعلی ایرادی دارد، باید مسئله را از طریق وزارت بهداشت پیگیری کنند و از آنها بخواهند که ایراد را برطرف کنند. حالا هم انتظار ما این است که نمایندگان ارائهدهنده این طرح، امضاهایشان را پس بگیرند، چرا که هم وقت مجلس را خواهند گرفت و هم در نهایت کار موفقی نخواهد بود.
او میافزاید: ارائه چنین پیشنهادی حتما بدون دقت بوده و فکر میکنم مطمئنا خود مجلس آن را پیگیری نخواهد کرد.
برچسب ها :ججین ، رهبر انقلاب ، طب سنتی ، مجلس
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰