سخنان منتسب به کوروش کبیر از واقعیت تا دروغ

در طول تاریخ ایران، کوروش هخامنشی شاید تنها شخصیتی باشد که بارها و بارها درباره او گفته اند و نوشته اند و زندگی او را از زوایای مختلف مورد بررسی و کنکاش قرار داده اند.

کد خبر : 11900
تاریخ انتشار : دوشنبه 7 آبان 1397 - 3:31
به گزارش پایگاه خبری “ججین” به نقل از مجله اینترنتی ستاره ،سخنان منتسب به کوروش کبیر در بسیاری از موارد خارج از واقعیت بوده و بایستی باتوجه به اسناد مربوطه در پی انتشار این گونه جملات باشیم.
در طول تاریخ ایران، کوروش هخامنشی شاید تنها شخصیتی باشد که بارها و بارها درباره او گفته اند و نوشته اند و زندگی او را از زوایای مختلف مورد بررسی و کنکاش قرار داده اند.  از زندگی نامه کوروش کبیر این گونه می توان دریافت کرد که مردی بوده با کفایت و مدبر، سیاستمداری فهیم و جنگاوری سلحشور که توانست در مدت زمانی کوتاه و با سرعتی اعجاب آور، ضمن فایق آمدن بر ناهنجاری های برآمده از حکومت مادها، پادشاهی های مقتدری همانند لیدیه و بابل را مطیع و امپراتوری قدرتمند و قلمرویی عظیم شامل اقوام و ملل متنوع پایه گذاری کند.

سخنان کوروش کبیر در منشور حقوق بشر

کوروش کبیر پادشاه بزرگ هخامنشی در منشور حقوق بشر خود می گوید:
منم کورش، شاه جهان، شاه بزرگ، شاه توانمند، شاه بابل، شاه سومر و اَکـَد، شاه چهار گوشه ی جهان. پسر کمبوجیه، شاه بزرگ … نوه ی کورش، شاه بزرگ … نبیره ی چیش پیش، شاه بزرگ …
آنگاه که بدون جنگ و پیکار وارد بابل شدم، همه ی مردم گام های مرا با شادمانی پذیرفتند. در بارگاه پادشاهان بابـِل بر تخت شهریاری نشستم. مردوک خدای بزرگ دل های پاک مردم بابل را متوجه من کرد … زیرا من او را ارجمند و گرامی داشتم.
ارتش بزرگ من به صلح و آرامی وارد بابل شد. نگذاشتم رنج و آزاری به مردم این شهر و این سرزمین وارد آید. وضع داخلی بابل و جایگاه های مقدسش قلب مرا تکان داد … من برای صلح کوشیدم.
من برده داری را بر انداختم، به بدبختی آنان پایان بخشیدم. فرمان دادم که همه ی مردم در پرستش خدای خود آزاد باشند و آنان را نیازارند. فرمان دادم که هیچکس اهالی شهر را از هستی ساقط نکند.
مَردوک خدای بزرگ از کردار من خشنود شد … او برکت و مهربانی اش را ارزانی داشت. ما همگی شادمانه و در صلح و آشتی مقام بلندش را ستودیم …

مراجع مربوط به زندگانی کوروش کبیر

مهم ترین منابع کلاسیک برای زندگانی کوروش بزرگ، هرودوت، گزنفون و کتزیاس است. مهمترین منابع شرقی، رویدادنامه معروف نبونئید، شاه کلدانی است که از کوروش شکست خورد و گزارش خود کوروش، استوانه کوروش است.
از میان منابع کهن، نوشته های هرودوت تاحدودی قابل اعتماد است و پژوهش های نوین باستان شناسی هم در پاره ای از موارد، گفته های او را تأیید می کنند. اما نوشته های کتزیاس جنبهٔ داستان سرایی و تفریح انگیز دارند و تقریباً در تمامی مواردی که هرودوت و کتزیاس دربارهٔ واقعهٔ یکسانی صحبت کرده اند، گفته های آنان بسیار با هم اختلاف دارند و در مواردی که بتوان این اختلاف ها را از روی منابع دیگر بررسی کرد، گفته های کتزیاس نادرست است.کتزیاس ادعا می کند که از سالنامه های رسمی ایرانی و مشاهدات شخصی اش به عنوان پزشک دربار در نوشتن کتابش استفاده کرده است ولی بررسی های بیشتر نشان داده که وی حتی به زبان های شرقی آشنا هم نبوده است. اگر کتزیاس از سالنامه های رسمی استفاده می کرد، ممکن نبود آنچه را که نمی داند نداند ولی در عوض چیزهایی را «می داند» که وجود آن ها در سالنامه های رسمی، محال محض است. با این حال، نمی توانیم تماماً از نوشته های کتزیاس صرفنظر کنیم زیرا وی زمان درازی را در ایران هخامنشی بسر برد و با هخامنشیان زیادی رابطه داشت و روایات زیادی را شنیده است و گاهی در بین مطالب بی ارزشی که نقل می کند، یک نام یا روایتی یافت می شود که محال است خود او جعل کرده باشد.

چند سخن منسوب به کوروش بزرگ

کافی عبارت سخنان کوروش کبیر را در اینترنت سرچ تا با انبوهی از جملات منتسب به این پادشاه ایرانی روبرو شوید. برخی از این جملات به شرح زیر هستند.
  • آنان که با افکاری پاک و فطرتی زیبا در قلب دیگران جای دارند را هرگز هراسی از فراموشی نیست چرا که جاودانند.
  • فرمان دادم تا بدنم را بدون تابوت و مومیایی به خاک بسپارند تا اجزای بدنم ذرات خاک ایران را تشکیل دهد.
  • باران باش و ببار و نپرس کاسه های خالی از آن کیست.
  • من به خاطر ندارم در هیچ جنگی برای عزت و کسب افتخار ایران زمین مغلوب شده باشم.
  • همیشه با هم یکدل و صمیمی بمانید تا اتحادتان موید و پایدار بماند.
  • حرکت قانون را بر خود واجب شمارید و خصایل و سنن قدیمی را گرامی بدارید.
  • کارتان را آغاز کنید، توانایی انجامش به دنبال می آید.
  • هر برادری که از منافع برادر خود مانند نفع خویش حمایت کرد، به کار خود سامان داده است.
  • به احترام روح من که باقی و ناظر بر احوال شماست، به آنچه دستور می دهم عمل کنید.
  • وقتی توبیخ را با تمجید پایان می دهید، افراد درباره رفتار و عملکرد خود فکر می کنند نه رفتار و عملکرد شما.
  • خداوندا دست هایم خالی است و دلم غرق در آرزوها… یا به قدرت بیکرانت دستانم را توانا گردان یا دلم را از آرزوهای دست نیافتنی خالی کن.
فقرتاریخی و بیسوادی سازندگان این جمله دروغین اینگونه بر ملا می شود که در تاریخ مورخین یونانی و رومی می خوانیم که چون الکساندر بزرگ به پاسارگاد می رسد “تابوت کوروش را به همراه تجملات” در آنجا می بیند،
پس اینکه “کوروش بدون تابوت و مومیایی دفن شد تا پیکرش خاک ایران شود”  چیزی “کمتر” از یک “ناآگاهی بزرگ” نیست و کوروش نه تنها پس از شکست در جنگ و کشته شدن و انتقالش به ایران در تابوت گذاشته شده بلکه کتیبه ای بر فراز پاسارگاد و تابوت وی وجود داشته که بر آن نوشته شده بوده :
“ای رهگذر من کوروش هستم ، به این قبر رشک مبر”
یعنی نه تنها فرمان نداده اجزای بدنش را در خاکهای ایران بگسترانند بلکه دل نگران پس از مرگش هم بوده و به رهگذران با حال ضعف و نزار پیشنهاد می کرده که با دستگاه تابوت و قبر و جواهراتش کاری نداشته باشند.

  • جمله به سرقت رفته :
ایستاده بمیرید بهتر است تا بر روی زانو هایتان زندگی کنید. کوروش بزرگ
  • جمله اصلی به همراه صاحب اصلی :
این جمله از Dolores Ibárruri یکی از شخصیتهای سیاسی اسپانیا در قرن ۲۰ است و در اصل بدین صورت بوده :
 Better to die standing up than to live kneeling down !

  • جمله به سرقت رفته :
دشوارترین قدم همان قدم اول است. کوروش کبیر
  • جمله اصلی به همراه صاحب اصلی :
این جمله از کنفسیوس است و در یک روایت چنین بوده است :
A journey of a thousand miles begins with a single step
یا
A journey of a thousand miles begins with a single step. by Confucius
در یک روایت دیگر یک اصطلاح آمریکایی/انگلیسی است :
The first step is (always) the hardest

  • جمله به سرقت رفته :
 سخت کوشی هرگز کسی را نکشته است،نگرانی از ان است که انسان را از بین می برد. کوروش بزرگ
  • جمله اصلی به همراه صاحب اصلی :
این جمله را Ronald Reagan رئیس جمهور معروف آمریکا در ۲۲ آپریل ۱۹۸۷ گفته است و در اصل بدین صورت بوده است :
It’s true hard work never killed anybody, but I figure, why take the chance

این مسلم است که کوروش در نظر ایرانیان و اروپاییان همواره مظهر یک فرمانروای عادل است. او با بهره گیری از هوش و درایت بسیار و قدرت فرماندهی و حکمرانی و با برقراری نظامی براساس برابری و احترام توانست پایه های حکومتی مقتدر را پی ریزی کند. کوروش برای مقتدر بودن نیازی به این زیاده گویی ها ندارد. شخصیت های تاریخی را باید همانگونه وجود داشتند رصد کرد. از این دست جملات بسیارند که بایستی با آگاهی نسبت و صحت و سقم هر کدام در پی انتشار آن ها باشیم

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

4 + نوزده =