زندگی مشهورترین صوفی آسیای میانه فیلم می‌شود

قزاقستان و ازبکستان برای ساخت فیلمی با موضوع «پیر ترکستان» مشهورترین صوفی آسیایی میانه به توافق رسیدند.

کد خبر : 113140
تاریخ انتشار : یکشنبه 11 اسفند 1398 - 9:04

 

به گزارش پایگاه خبری “ججین” به نقل از خبرگزاری فارس، وزیر فرهنگ و ورزش جمهوری قزاقستان و رئیس آژانس ملی «ازبک کینو» (فیلم ازبکستان) درباره همکاری در تولید فیلمی با موضوع «خواجه احمد یَسوی» پایه‌گذار طریقت صوفیه یسویه در آسیای مرکزی در قرن ۱۲ میلادی به توافق رسیده‌اند.

به گفته رایزنی فرهنگی ایران در ازبکستان، «آق طوطی رحیم قل‌آوا» و «فردوس عبدالخالق‌اف» با برگزاری روزهای فیلم ازبکستان در قزاقستان در اوایل سال ۲۰۲۰ هم موافقت کردند.

پایگاه خبر ججین

«احمد یَسَوی» (متولد ۱۰۹۳ میلادی در قزاقستان) معروف به پیر ترکستان و حضرت سلطان، شاعر و بنیانگذار طریقت «یسویه» است. مزار او در شهر یسه ـ که بعدها ترکستان نام گرفت ـ در جنوب قزاقستان قرار دارد.

پایگاه خبر ججین

حدود ۲۳۰ سال پس از وفات خواجه احمد، برایش مقبره باشکوهی به دستور تیمور لنگ (نخستین پادشاه گورکانی) توسط یک معمار ایرانی ساخته شد که هنوز باقی است.

پایگاه خبر ججین

مزار «رابعه سلطان بیگم» نوه تیمور هم همانجاست. آرامگاه خواجه احمد یکی از اماکن از مقدس در آسیای مرکزی است.

تصوف در ماوراءالنهر، اگر چه اشتراکاتی بسیاری با تصوف در خراسان بزرگ دارد، اما به دلیل موقعیت جغرافیایی و فرهنگی آسیای مرکزی، آیین بودا به شدت روی آن تأثیر گذاشته است. مهمترین سلسله‌های صوفیانه در آسیای مرکزی و قفقاز عبارتند از: نقشبندیه، قادریه، یسویه و کبرویه.

پایگاه خبر ججین

یسویه ابتدا در سواحل سیحون، جوار تاشکند و ترکستان شرقی به شدت نفوذ یافت و بعدها با نیرو گرفتن از زبان و فرهنگ ترک، در منطقه ماوراءالنهر، خوارزم و بعدها به استپ‌ها و منطقه بلغار گسترش یافت. یسویه در قرن ۱۳ میلادی وارد آناتولی شد اما ظهور و پیشرفت فرقه نقشبندیه در قرن ۱۴ میلادی از نقش آن کم کرد.

به لحاظ اعتقادی، باید گفت طریقت یسوی پذیرای تمام مبادی فکری، اعتقادی و اصولی اهل تسنن است و رعایت آن را جزء شرایط اعتقادی و ایمان می‌‌داند. این طریقت بعدها در قرن ۱۹ میلادی مصادف با حکومت اتحاد شوروی دو شاخۀ افراطی به نام‌های «لاچی‌ها» و «ایشانهای درازگیسو» در ترکستان به فعالیت خود ادامه داد و اما به دلیل بدعت‌هایی که داشتند، هم در میان مسلمانان منزوی بودند و هم با مقابله مقامات اتحاد شوروی مواجه شدند.

پایگاه خبر ججین

پایتخت قزاقستان به تازگی صاحب جشنواره بین‌المللی فیلم شده و نخستین دوره جشنواره فیلم آلماتی، شهریورماه امسال با شعار «تقارب فرهنگ‌ها» در پایتخت قزاقستان برگزار شد. «آکان ساتایف» کارگردان قزاقستانی و رئیس جشنواره آلماتی در این باره گفته است: صنعت فیلم قزاقستان تحولات خوبی را از سر می‌گذراند و فستیوال آلماتی امکان عملی کردن ایده‌های سینماگران جوان را فراهم آورده است. این امر، برای توسعه فرهنگ قزاقستان بسیار مهم است.

شهردار آلماتی هم اعلام کرده است که شهرداری این شهر برنامه ویژه‌ای برای حمایت از فیلمسازان داخلی و خارجی تهیه کرده است.

پایگاه خبر ججین

قزاق‌ها در پانزدهمین جشنواره بین‌المللی فیلم «اوراسیا» هم که تیرماه با حضور آثاری از ۱۲ کشوربرگزار شد، خوش درخشیدند و فیلم «راز یک رهبر» از این کشور، برنده جایزه بزرگ این جشنواره شد.

به نظر می‌رسد کشور نوپای قزاقستان که عمر استقلال آن به سه دهه نمی‌رسد، برای پیشرفت در سینما برنامه‌ریزی منسجمی  دارد.

پایگاه خبر ججین

آن‌ها سال ۲۰۱۹ میلادی فیلم «تومیریس» (داستان مرگ کورش کبیر) پرهزینه‌ترین محصول تاریخ سینمای خود را با بودجه‌ای حدود ۱۰ هزار دلار ساختند. همچنین به مناسبت هزار و صد و پنجاهمین سالگرد تولد فارابی که در منطقه «فاراب» خراسان بزرگ ـ که امروز جزء قزاقستان است ـ به دنیا آمده، مستندی تحت عنوان «چراغ راه تمدن» تولید کرده که فیلمبرداری آن که ۵ ماه به طول انجامیده و علاوه بر خود قزاقستان، در مصر و سوریه هم فیلمبرداری شده است.

قزاق‌ها با همین جدیت و برنامه‌ریزی پیش بروند، به زودی به کشوری مدعی در صنعت سینمای آسیا تبدیل می‌شوند.


 

 

 

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

7 + چهارده =