پاشینیان: باکو پروژه ارتباطی با ایران را دنبال می‌کند/آماده تبادل زندانی با جمهوری آذربایجان هستیم

نخست وزیر ارمنستان در خصوص موضع آذربایجان نسبت به طرح منطقه ای ارمنستان نیز گفت: آذربایجان ظاهراً علاقه ای به پروژه چهارراه صلح پیشنهادی ارمنستان ندارد، زیرا باکو پروژه باز کردن ارتباط با ایران را اجرا می کند.

کد خبر : 1040101
تاریخ انتشار : جمعه 3 آذر 1402 - 21:27

 

به گزارش پایگاه خبری “ججین” به نقل از خبرگزاری تسنیم، نیکول پاشینیان امروز جمعه در گفتگوی تلویزیونی با بیان اینکه امیدواریم ارمنستان و عربستان سعودی در آینده نزدیک رسماً روابط دیپلماتیک برقرار کنند، گفت: ما در سال های اخیر با عربستان سعودی تماس هایی داشته ایم، وزرای خارجه ما دو بار ملاقات کردند، تماس های تلفنی صورت گرفت، در جلسات کاری چندجانبه تماس هایی صورت گرفت، به نظر من روند رو به پیشرفت است و در آینده نزدیک ارمنستان و عربستان سعودی روابط دیپلماتیک برقرار خواهد کرد.

وی در پاسخ به این سوال که چرا ارمنستان از بلوک نظامی سازمان پیمان امنیت جمعی خارج نمی شود و آیا اراده سیاسی وجود ندارد؟ گفت: ارمنستان اراده سیاسی دارد و بر اساس ضرورت تصمیم گیری خواهد شد که ناشی از منافع ارمنستان است. ما بر اساس منافع دولتی ارمنستان تصمیم خواهیم گرفت. در حال حاضر اگر تصمیمی گرفته‌ایم یا نگرفته‌ایم، راهنمای ما برای جهت‌گیری منافع دولتی ارمنستان بوده است. سوابق ما نشان می دهد که اقدامات یا عدم اقدام عملی سازمان امنیت جمعی به تعهدات آن در قبال جمهوری ارمنستان پاسخ نمی دهد. در این زمینه اقدامات سازمان پیمان امنیت جمعی با منافع ارمنستان مطابقت ندارد.

نخست وزیر ارمنستان افزود: ما این موضوع را به صورت شفاف مطرح کرده ایم. ارمنستان می‌خواهد تا آخرین فرصت برای درک کامل این نهاد و قابل درک کردن موضع خود برای آن، هر کاری انجام دهد.

پاشینیان با ابراز تأسف از اینکه جمهوری آذربایجان از موضوع صرفاً بشردوستانه مربوط به زندانیان برای اهداف سیاسی استفاده می کند، اظهار داشت: اقدامات آذربایجان غیرمنطقی است. دولت روی موضوع اسرا متمرکز است. ما اعلام آمادگی کرده‌ایم که در این موضوع نیز انعطاف‌پذیری نشان دهیم و با آذربایجان برای بازگشت زندانیانمان همکاری کنیم.

وی با بیان اینکه علاوه بر این، ما آمادگی خود را برای مبادله محکومان آذربایجانی در ارمنستان با زندانیان خود بر اساس اصل همه برای همه اعلام کرده ایم و آن را یک موضوع کاملاً بشردوستانه می دانیم، گفت: ما در تمام موارد به دادگاه‌های بین‌المللی حقوق بشر و سایر نهادهای قانونی احتمالی مراجعه کرده‌ایم. در چند مورد احکامی مبنی بر تدابیر فوری این نهادها داریم که توجه بین المللی را به این موضوع جلب می کند. اما باید بگویم که بدیهی است که تا زمانی که برادران اسیر ما به ارمنستان برنگشته‌اند، کار را نمی‌توان کافی تلقی کرد و ما تمام تلاش خود را در این راستا ادامه خواهیم داد.

نخست وزیر ارمنستان در خصوص بازگشت جمعیت آواره اجباری قره باغ کوهستانی نیز اظهار داشت: با بحث و گفتگو در مورد این موضوع و تجزیه و تحلیل آن، می فهمم که از امروز این بازگشت غیر واقعی است. چرا؟ زیرا پس از ۱۹ سپتامبر شرایطی ایجاد شد که برادران و خواهران ما در قره باغ کوهستانی را مجبور به ترک قره باغ کردند. محیط و سیاست پاکسازی قومی تغییر نکرده است. بنابراین، اگر امروز در این شرایط بازگشت واقع بینانه بود، اصلاً آنجا را ترک نمی‌کردند.

پاشینیان سیاست دولت خود را تکرار کرد که دولت ارمنستان هر کاری را انجام خواهد داد تا آوارگان اجباری قره باغ در صورتی که فرصت بازگشت به خانه خود در را نداشته باشند در ارمنستان بمانند و یادآور شد: پس از آوارگی اجباری از قره باغ کوهستانی، شاهد خروج عمده قره باغی ها از ارمنستان بودیم. البته ما نگران این موضوع بودیم، اما تصور می‌کردیم که آنها فرصت سفر طولانی مدت را ندارند و شاید برای دیدار اعضای خانواده به روسیه، اروپا یا جاهای دیگر می‌روند و سپس جریان بازگشت را دیدیم.

وی گفت: اکنون می توانم بگویم که در میان خواهران و برادران ما که به اجبار آواره شده اند، هیچ جریان خروجی قابل توجهی وجود ندارد و مایلم در این زمینه رضایت خود را اعلام کنم.

نخست وزیر ارمنستان درباره امکان روابط با پاکستان نیز اظهار داشت: این منطق ما است و همچنین یک مقررات قانون اساسی داریم که جمهوری ارمنستان تلاش خواهد کرد و می خواهد روابط دوستانه با همه کشورهای جهان برقرار کند. من فرض می‌کنم که کار دیپلماتیک خاصی در این راستا در حال انجام است، نه در سطح بالا و ادامه خواهد یافت. روندهای ۳۰ سال گذشته روشن است، استقلال ما را به رسمیت نشناختند و روابط دیپلماتیک برقرار نشد. ما باید دلایل این امر و چگونگی پیشرفت در این شرایط را که آسان نیست، درک کنیم.

پاشینیان افزود: زمانی که ما موفق به امضای معاهده صلح با آذربایجان شویم، این وضعیت به بحثی تبدیل خواهد شد که به برقراری روابط دیپلماتیک از جمله با پاکستان کمک خواهد کرد.

وی در خصوص موضع آذربایجان نسبت به طرح منطقه ای ارمنستان نیز گفت: آذربایجان ظاهراً علاقه ای به پروژه چهارراه صلح پیشنهادی ارمنستان ندارد، زیرا باکو پروژه باز کردن ارتباط با ایران را اجرا می کند.

نخست وزیر ارمنستان در این خصوص که آیا تضمینی وجود دارد که ارمنستان در صورت تحقق پروژه چهارراه صلح، گمرکات و کنترل مرزی را در خاک خود انجام دهد؟ تاکید کرد که یکی از اصول پروژه چهارراه صلح این است که هر کشوری از طریق نهادهای خود گمرک و کنترل مرزی را در خاک خود انجام دهد. این پیشنهادی است که ما به شرکای بین المللی خود از جمله آذربایجان، ترکیه، ایران و گرجستان ارائه می کنیم و اولین واکنش آذربایجان این است که به نظر می رسد آنها دیگر علاقه ای به این پروژه ندارند، زیرا آنها پروژه ارتباطی با ایران را انجام می دهند.

پاشینیان ادامه داد: ما مطلقاً مخالف آن نیستیم، اما این پیشنهاد ماست در صورت پذیرش پیشنهاد ما، پروژه محقق خواهد شد.

وی در این خصوص که وضعیت مرزبانان روسی چه خواهد شد نیز گفت: سیاست ما این است که سطح حاکمیت ارمنستان باید به طور پیوسته از نظر نهادی نیز افزایش یابد و چهار راه صلح یکی از این موارد است. پروژه چهارراه صلح در مورد ایجاد زیرساخت های جدید یا بهبود دامنه و کیفیت زیرساخت های موجود است. ارمنستان آماده ایجاد پنج پست بازرسی در مرزهای ارمنستان و آذربایجان برای زیرساخت‌های جاده‌ای از جمله در کایان، سوتک، نزدیک کاراهونج، نزدیک انگگاکوت و یراش است.

نخست وزیر ارمنستان ادامه داد: همچنین ایجاد دو ایست بازرسی در مرز ارمنستان و ترکیه در آخوریک و مارگارا برای زیرساخت های جاده ای. ارمنستان با احیای چهار بخش راه آهن در خاک جمهوری ارمنستان آمادگی دارد ارتباطات بین ارمنستان، آذربایجان و ترکیه را تضمین کند. ارمنستان آمادگی دارد بخش راه‌آهن نرنادزور-آگاراک را بازیابی کند و پست‌های بازرسی در نزدیکی مرزها ایجاد کند، بخش راه‌آهن از یراشخ تا مرز نخجوان را بازیابی کند و یک پاسگاه در یراسخ ایجاد کند و بخش‌های فرسوده راه‌آهن را از گیومری تا مرز ترکیه و ایجاد یک پاسگاه در آخوریک.

پاشینیان با بیان اینکه ارمنستان آمادگی دارد تا قسمت های فرسوده راه آهن هرازدان تا کایان را احیا کند و یک ایست بازرسی در کایان ایجاد کند، اظهار داشت: این باعث ایجاد پیوندهای جدید بین همه کشورهای منطقه می شود. اصول چهارراه صلح عبارتند از: کلیه زیرساخت ها اعم از جاده ها، راه آهن، خطوط هوایی، خطوط لوله، کابل ها و خطوط برق تحت حاکمیت و صلاحیت کشورهایی هستند که از آن عبور می کنند.

وی ادامه داد: هر کشور از طریق مؤسسات دولتی خود در قلمرو خود کنترل مرزی، کنترل گمرکی و امنیت زیرساخت ها از جمله عبور وسایل نقلیه، محموله ها و افراد از قلمرو خود را تضمین می کند. همه زیرساخت ها را می توان برای حمل و نقل بین المللی و داخلی استفاده کرد. کشورها از تمامی زیرساخت‌ها بر اساس برابری استفاده می‌کنند و با رعایت این اصول می‌توان کنترل‌های مرزی و گمرکی را با توافق و توافق متقابل تسهیل کرد.

نخست وزیر ارمنستان گفت: با احیای بخش‌های گمشده راه‌آهن و راه‌آهن و باز شدن زیرساخت‌ها، ایجاد ارتباط بی‌وقفه بین خلیج‌فارس، خلیج عمان، دریای سیاه، دریای خزر و دریای مدیترانه از طریق یک شبکه راه‌آهن منسجم و منطقه‌ای ممکن می‌شود و از طریق جاده های شمال به جنوب و شرق به غرب، دولت جمهوری ارمنستان بر تعهد خود برای کمک به سهم خود در صلح و ثبات منطقه و انجام اقدامات عملی برای ایجاد چهارراه صلح تاکید می کند.

 


ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.