«گرایشهای سیاسی را در سریالهای مذهبی کنار بگذارید»
حجت الاسلام والمسلمین بهرام دلیر با اشاره به عواملی که به ساخت سریالهای مناسبتی فاخر در تلویزیون میانجامد، گفت: در صداوسیما برای تولید سریالهایی که به حوزه دین مربوط میشود، باید از مشاوره دینشناسان بزرگ بهره گرفت تا از نظر گزارههای دینی سریال استواری تولید شود.
به گزارش پایگاه خبری “ججین” ، این مدرس درس خارج فقه و اصول با اشاره به وضعیت برنامههای مذهبی و سریالهای مناسبتی تلویزیون بیان کرد: در برنامههای مذهبی و سریالهای مناسبتی صداوسیما بایدها و نبایدهایی وجود دارد. امام خمینی (ره) میگفتند که صداوسیما، دانشگاه خواهد شد. رسالت و کارکرد دانشگاه، دانشافزایی، معرفتافزایی و توسعه قلمرو معرفت است.
این مدرس علوم دینی ادامه داد: معمولا جامعههایی که از آموزش عالی و قوی برخوردارند در بحثهای علمی صاحب حرف هستند.
او درباره ویژگیهای سریالها و برنامههای مذهبی که در تلویزیون ساخته میشوند، گفت: در ساخت سریالها و برنامههای مذهبی این ایام باید به این نکته توجه کنیم که چه میزان اطلاعات تاریخی، اطلاعات در حوزه عرفان، معرفت اهل بیت (ع) و بحثهای کلامی و عقاید به بینندگان و شنوندگان ما میدهند.
حجتالاسلام دلیر با اشاره به یکی از ویژگیهای مهم ساخت سریالها، اظهار کرد: یکی از بایدهای مهم در ساخت سریالها این است که باید به همه جنبهها توجه شود؛ برای مثال ما در سریال و برنامههای مذهبی به متخصص علم کلام و عقاید، عرفان و معنویت نیاز داریم تا برای کیفیت بهتر کار مشاوره دهد. همچنین فردی باید در برنامه و سریال باشد که متخصص رشته تاریخ باشد. در واقع منظومهای از تخصصها باید برنامهای را به سرانجام برسانند.
این مدرس فلسفه عالی و عرفان حوزه علمیه قم درباره ادبیات یک سریال مذهبی بیان کرد: سریالهایی که غیرمذهبی هستند میتوانند ادبیات دیگری داشته باشند و از هرگونه واژهای استفاده کنند اما یک برنامه و سریال مذهبی باید از ادبیات فاخر برخوردار باشد و واژگانی که استفاده میکند، فاخر و برجسته باشد.
او با بیان اینکه بازیگران یک سریال مذهبی باید جنبه ایجابی و مثبت شخصیتشان بیشتر باشد، گفت: این بازیگران باید میان بینندگان و شنوندگان محبوب باشند. زمانی که یک بازیگر خود هزاران مشکل دارد چگونه نقش حضرت عباس(ع) را بازی میکند یا نقش فردی را ایفا میکند که با سبک زندگیاش متفاوت است. نمیخواهیم آرمانی فکر کنیم اما میتوانیم از هنرپیشهای استفاده کنیم که جنبه ایجابی شخصیتش بیشتر از دیگر بازیگران باشد.
حجت الاسلام دلیر افزود: اگر در یک برنامه مذهبی از کارشناسی دعوت شود که از اطلاعات دینی بیبهره است، چطور میتواند به عنوان یک کارشناس در برنامه حضور داشته باشد. برآیند یک سریال و برنامه مذهبی برای شنونده و بیننده باید اخلاقافزایی، عرفانافزایی، ادبافزایی، دانشافزایی و بحثهای معرفتی باشد.
حجتالاسلام والمسلمین «بهرام دلیر» با بیان نبایدهای برنامههای مذهبی و سریالهای مناسبتی، اظهار کرد: نباید برنامهای را بدون کارشناسی ساخت و با هزاران ضعف و کاستی ارائه کرد. برنامههای مذهبی نباید با عجله ساخته شوند و باید برای تولید آنها وقت گذاشته شود. در این برنامهها باید از منابع معتبر استفاده کرد. همچنین در سریالهای مذهبی هنرپیشههایی که سابقه خوبی ندارند نباید نقش ایفا کنند.
او با اشاره به تاثیر سریالهای مناسبتی در جامعه اظهار کرد: ادبیات و رفتارهای اجتماعی ما در جامعه با توجه به سریالها ساخته میشوند. بسیاری از رفتارهای فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی ما متاثر از سریالها و فیلمهای پخش شده است؛ بنابراین نباید با ساخت یک برنامه و سریال فقط آنتن را پر کنیم بلکه برونداد اثر اهمیت بسیار دارد. سریالها میتوانند در بحث فضایل اخلاقی جامعه نقشآفرینی کنند.
این مدرس علوم دینی اضافه کرد: بعضی از کارشناسانی که به برنامههای مذهبی دعوت میشوند ارتباط زیادی با دین ندارند؛ حتی شخصیت هتاک و تهمتزنی دارند و در سخنرانی خود به شخصیتهای حقوقی اهانت میکنند. همچنین بازیگرانی که نقش یک شخصیت مذهبی را در سریال ایفا میکنند در مراکز علمی و حوزوی آموزش دینی ندیدهاند. اما این جعبه سیاه برخی را مشهور میکند؛ در حالی که در بحثهای دینی فقیرند، کسی که فاقد معرفت است چگونه میتواند به شنونده و بیننده مطلبی آموزش دهد؟
این مدرس درس خارج فقه و اصول با اشاره به بهرهگیری از نظرات مختصصان و کارشناسان حوزه دینی در ساخت سریالها بیان کرد: در برنامه و سریالهای مذهبی باید گرایشها و سلایق سیاسی را کنار گذاشت و از متخصصان این عرصه به شایستگی استفاده کرد؛ برای مثال در فیلم حضرت محمد (ص) ساخته مجید مجیدی از نظرات علامه جوادی آملی و شخصیتهای حوزوی و علمی با استفاده از نظر مذهبی کار فاخری تولید شد. سریال امام علی (ع) نیز کار بسیار ارزشمندی بود به دلیل اینکه از مشاوران فرهیختهای مشاوره گرفته شد.
حجت الاسلام و المسلمین بهرام دلیر گفت: در صداوسیما برای تولید سریالهایی که به حوزه دین مربوط میشود باید از مشاوره دینشناسان بزرگ بهره گرفت تا از نظر گزارههای دینی سریال استواری تولید شود. متاسفانه گاهی از کارشناسی استفاده میشود که لباس حوزوی بر تن دارد ولی از نظر علوم حوزوی بیبهره است و از فقر دانشی رنج میبرد؛ چرا باید از این اشخاص بهره گرفت که آبروی حوزه را میبرند؛ بنابراین چهره شدن این نوع افراد به عنوان کارشناس امور مذهبی آسیب جدی به آیین میزند و کار تولیدی را از نظر دینی به چالش میکشاند.
telegram.me/jajinnews
برچسب ها :تلویزیون ، ججین ، نقد برنامههای مذهبی صداوسیما
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰