‘کتله خور’ زنجان شگفتی بی نقاب زمین

غار ‘کتله خور’، طولانی ترین غار خشکی و آهکی دنیا، جایی است که در آن، نقاب از چهره شگفتی های نهفته در دل زمین کنار رفته و طبیعت زیر حجاب کوه های به هم پیوسته چنان جلوه گری می کند که دیده هیچ بیننده ای از تماشایش سیر نمی شود.

کد خبر : 49105
تاریخ انتشار : دوشنبه 20 آذر 1396 - 12:00

 

به گزارش پایگاه خبری ججین ، کیفیت بلورها و قندیل‌ها، زیبایی و تعدد طبقات، غار کتله‌خور را جزو شگفت انگیزترین نمونه های غارهای آهکی شناخته شده در دنیا مطرح ساخته است.
تا کنون حدود ۳۰ کیلومتر از این غار آهکی شناسایی و نقشه برداری ۲۲ کیلومتر از این محدوده انجام شده است، ولی در زمان حاضر فقط یک مسیر یک هزار و ۲۵۰متری، آن هم در طبقه اول غار برای بازدید گردشگران مهیا است. 
این مسیر بیش از یک کیلومتری نیز چنان نظر هر بیینده ای را مجذوب خود می کند که طی کردن آن نیاز به چند ساعت زمان دارد چرا که با هر قدمی که بر می داری، منظره تازه ای از زیبایی های غار پیش چشم رخ نمایی کرده و هر بیننده ای را برای تماشا و نظر بیشتر، مجبور به توقف می کند.
مدیر غار کتله خور گفت: در سال ۱۳۶۵ گروهی مجهز از غارنوردان زبده کشور بازدید مفصلی از محدوده هایی از غار انجام دادند؛ در سال های ۸۲ و ۸۳ تیم های غارنوردی از سوئیس و آلمان توانستند تا ۱۲ کیلومتر در غار پیشروی کنند.
مجید یوزباشی با بیان اینکه تا کنون پنج طبقه از این غار شناسایی شده ولی عملیات اکتشاف هنوز به پایان نرسیده است، افزود: اکنون به همت غار نوردان کشور، ۳۰ کیلومتر از غار کتله خور کشف شده است. 
وی گفت: بر اساس یافته های به دست آمده؛ قدمت غار کتله خور به ۲۷ تا ۳۰ میلیون سال پیش ( دوره سوم زمین شناسی) می رسد.
یوزباشی اظهار کرد: این غار از جهت قدمت، وسعت و تعداد طبقات و تنوع در تشکیل قندیل ها، از غار های منحصر بفرد دنیا است و علاوه بر کارکرد گردشگری، ارزش فوق العاده ای در مطالعات زمین شناسی شامل سنگ شناسی، چینه شناسی و فسیل شناسی را در خود دارد.
وی گفت: در عملیات اکتشافی اخیر، اسکلت حیواناتی از گونه سگ سانان در طبقات دوم و سوم غار کشف شد که شباهتی به انواع حیوانات موجود ندارند.
به گزارش ایرنا، ساختمان غار در زیر کوه‌ ‘کتله خور’ قرار گرفته و از پائین دست دهانه آن رود شور که از شعبات فرعی قزل‌اوزن است جاری می‌شود.
در بعضی ازمناطق غربی ایران به کوههای کم ارتفاع ‘ کتله’ می‌گویند و به احتمال وجه تسمیه غار نیز به همین علت باشد که غار در یکی از این کوه ها قرارگرفته‌است.
غار ‘کتله خور’ دارای تونل های فرعی و استلاکتیت ها( قندیل های آویزان) و استلاکمیت ها( رسوبات مخروطی کف غار) و ستون های متعدد در گذرگاه های اصلی است. 
قندیل های مخروطی آویزان از سقف ها در اثر داشتن ناخالصی ها، رنگ های متنوع به خود گرفته اند و آنها که ترکیبات به همراه نداشته و یا کمتر دارند به صورت بلورهای شیشه ای بسیار شفاف مشاهده می شوند.
ورودی غار یک دهلیز چهار هزار متری با سقفی کوتاه و فاقد غار سنگ و چند دهلیز فرعی است.
پس از دهلیز فرعی یک دالان وسیع ۹۵۰ متری با سربالایی‌هایی به ارتفاع ۲ متر و گودال های خشک قرار دارد که با دو شاخه ۵۰ متری ادامه پیدا می‌کند و پس از عبور از یک سربالایی به تالار وسیعی پوشیده از چکنده و چکیده و ستون های آهکی می‌رسد. 
غار کتله خور در ۱۵۵ کیلومتری جنوب زنجان، ۸۰ کیلومتری جنوب شهرستان خدابنده و ۱۷۳ کیلومتری شمال همدان، در نزدیکی شهر گرماب واقع شده است.
مسیر متداول برای بازدید از این جاذبه طبیعی جاده زنجان به خدابنده (قیدار) در امتداد زرین آباد به گرماب است.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان زنجان می گوید: غار کتله خور به واسطه ویژگی های منحصربفردش، کارکردی بین المللی به عنوان یک جاذبه گردشگری دارد.
یحیی رحمتی با بیان اینکه در شرایط حاضر مشکل این جاذبه گردشگری، راههای دسترسی به آن است، می افزاید: امسال نزدیک ۳۰ تابلو کیلومتر شمار در مسیرهای منتهی به غار ‘کتله خور’ نصب شد. 
وی به اقدامات انجام شده پیرامون تامین زیرساخت های مورد نیاز در محوطه غار کتله خور اشاره کرده و اظهار می کند: سال گذشته بالغ بر ۳ میلیارد و ۵۰۰میلیون ریال برای تامین و تجهیز زیرساخت های گردشگردی از قبیل محوطه سازی، اماکن استراحتگاهی و مجموعه های پذیرایی در محدوده غار هزینه شد.
غار ‘ کتله خور’ از زمان کشف تا کنون چنان که باید شناخته نشده است در حالی که این غار در کنار جاذبه خیره کننده اش برای گردشگران، رازها و زیبایی های زیادی را در دل خود جای داده است در حالی که به دلیل ناشناس ماندن، بسیاری از مردم در داخل کشور نیز اسم این غار را هم نشنیده‌اند.

 

 

 

 

 

 


 

 

 

برچسب ها : ، ، ،

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

2 × 2 =