ورود آستان قدس رضوی به فعالیت‌های دانش بنیان

رئیس پارک علم و فناوری خراسان رضوی با بیان ورود آستان قدس رضوی به فعالیت‌های دانش بنیان گفت: با اینکه امسال رشد مناسبی در بودجه‌های پارک‌های علم و فناوری در سطح کشور به ویژه در خراسان رضوی به وجود آمده اما وضعیت هنوز هم با ایده‌آل نیست.

کد خبر : 28102
تاریخ انتشار : جمعه 3 شهریور 1396 - 6:18

 

به گزارش پایگاه خبری “ججین” به نقل از خبرگزاری تسنیم، حوزه دانش بنیان یکی از حوزه‌های بسیار مهم در نهادینه کردن اقتصاد مقاومتی است که توجه به آن می‌تواند آثار بسیار زیادی را برای اقتصاد کشور به همراه داشته باشد.

همچنین در خراسان رضوی زمینه‌های زیادی برای فعال کردن حوزه دانش بنیان وجود دارد که می‌توان در حوزه‌های آنها اقداماتی را در دستور کار قرار داد کما اینکه پارک علم و فناوری خراسان رضوی یکی از پارک‌های توسعه یافته در سراسر کشور بوده و امکان توسعه دانش بنیان به صورت جدی‌تر را در استان فراهم می‌کند.

در همین راستا در خراسان رضوی گفت‌وگویی با سید حسن علم‌الهدایی رئیس پارک علم و فناوری خراسان رضوی داشته ایم که مشروح آن را در زیر می‌خوانید.

تسنیم: اگر امکان دارد شمایی از وضعیت شرکت‌های دانش بنیان در خراسان رضوی ترسیم کرده و بفرمایید از دیدگاه خودتان وضعیت تا چه حد مطلوب و ایده‌آل است؟

علم‌الهدایی: یکی از برنامه‌های ما در سال ۹۶، ارتقا کمی و کیفی شرکت‌های دانش بنیان است چرا که ما برای اینکه بتوانیم در بازارهای داخلی و خارجی رقابت کنیم باید محصولات علمی و دانش بنیان داشته باشیم.

در همین راستا ما هر تعداد شرکت دانش بنیان داشته باشیم در عرصه‌های مختلف اعم از تولیدی، غیرتولیدی، توسعه یافته، نوپا و سایر مواردی از این دست داشته باشم و این شرکت‌ها توسعه پیدا کنند به نفع صنعت، فناوری و بازار داخلی کشور است.

در بررسی‌های مختلفی که داشته‌ایم به این نتیجه رسیدیم که در خراسان رضوی و در پارک علم و فناوری نسبت شرکت‌های دانش بنیان به مؤسسات فناور کم بوده و باید بیشتر شود؛ به عبارت دیگر هم اکنون که در پارک علم و فناوری خراسان رضوی حدود ۴۰ شرکت دانش بنیان وجود دارد که نسبت به مجموع ۱۴۷ شرکت دانش بنیان و مؤسسه فناور کم بوده و باید افزایش پیدا کند.

در همین راستا ما اقداماتی را در دستور کار داشته و با معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری نیز تعاملاتی داشته‌ایم که بتوانیم شرایطی را فراهم کنیم که شرکت‌های دانش بنیان اعم از مستقر و غیر مستقری که با پارک علم و فناوری ارتباط دارند در خراسان رضوی افزایش پیدا کنند.

هم اکنون مجموع تعداد شرکت‌های دانش بنیان خراسان رضوی چه آنهایی که در پارک علم و فناوری خراسان رضوی مستقر هستند و چه آنهایی که بیرون هستند در حدود ۱۴۷ عدد است. البته این تعداد متغیر است اما طبیعی است که این رقم در هر استانی باید چند برابر شود تا ما بتوانیم تکالیف برنامه ششم توسعه را پوشش داده و به اهداف آن دست پیدا کنیم.

تسنیم: شما در برنامه ششم تکلیفی برای افزایش تعداد شرکتهای دانش بنیان دارید؟ چه قدر فکر می‌کنید می‌توانید به آن عمل کنید؟

علم‌الهدایی: ما در برنامه پنجم این تکلیف را داشتیم که تعداد شرکت‌های دانش بنیان در سطح کشور را به ۲۰ هزار عدد برسانیم و به همین تناسب برای برش استانی در خراسان رضوی نیز میزانی تعیین شده بود که طبعا بسیار بالاتر از ۱۴۷ عدد است؛ با اینکه خراسان رضوی هم اکنون رده سوم دانش بنیان در کشور را به خود اختصاص داده و جزو ۵ استانی است که دانش بنیان شده‌اند اما هنوز تعداد این شرکت‌ها به نسبت ظرفیت‌های استانی بسیار پایین بوده و در نظر داریم هم از نظر کمی و هم از نظر کیفی میزان آنها در خراسان رضوی افزایش دهیم.

تسنیم: وضعیت شرکت ثامن دارو به کجا رسید؟ مشکلات این مجموعه با شهرک صنعتی توس رفع شد؟

علم‌الهدایی: مشکلات این شرکت هم اکنون رفع شده و ثامن دارو تولید خود را به صورت نمونه و آزمایشی آغاز کرده؛ البته باید این را گفت محصولات این شرکت سابق براین نیز در برخی از داروخانه‌های بازار وجود داشته اما هم اکنون برای تولید گسترده‌تر در حال اقدام هستند و مسئولان آن این قول را داده‌اند که تا پایان امسال به مرحله تولید انبوه برای بازارهای بین‌المللی و داخلی برسند.

تسنیم: وضعیت ارائه تسهیلات به شرکت‌های دانش بنیان در خراسان رضوی به چه صورت است؟

علم‌الهدایی: ارائه تسهیلات به شرکت‌های دانش بنیان عمدتا یا از طریق صندوق نوآوری و شکوفایی است و یا از صندوق پژوهش و فناوری که در پارک علم و فناوری خراسان رضوی و دانشگاه فردوسی مشهد مقدس مستقر هستند بوده و با توجه به پروژه‌ها و درخواست‌ها می‌توانند از تسهیلات آنها استفاده کنند تا کنون صندوق نوآوری و شکوفایی بیش از ۷۰ میلیارد تومان تسهیلات برای شرکت‌های دانش بنیان خراسان رضوی تأمین نقدینگی در قالب وام‌های بی‌بهره و یا با بهره‌های پایین انجام داده است.
مشکلی از نظر حمایت از شرکت‌های دانش بنیان در عرصه‌های مالی اگر درخواست کنندگان طرح مناسبی داشته باشند وجود نداشته و اگر ایده قابل قبولی داشته باشند کمک‌های تسهیلاتی در اختیار آنان قرار می‌گیرد.

تسنیم: پس به چه علت تعداد شرکت‌های دانش بنیان در خراسان رضوی نسبت به آن چیزی که باید کمتر است؟

علم‌الهدایی: این افراد باید وارد سایت دانش بنیان شده و شرایط مربوط به آن را داشته باشند به عنوان مثال گردش مالی داشته و بیمه پرداخت کرده باشند و چند سالی از عمر آنها گذشته و یا اگر نوپا هستند بیش از ۳ سال از تأسیس آنها نگذشته باشد.
همچنین باید نوآوری آنها به صورلت دائمی وجود داشته باشد به این معنی که باید هر سال محصول نوآورانه‌ای داشته باشند؛ گاهی ممکن است یک شرکت خودش دانش بنیان نبوده و تنها یک محصول آن این ویژگی را داشته باشد به عبارت دیگر شرایط برای دانش بنیان شدن قدری سخت بوده و به همین علت تعداد آنها پایین است.

تسنیم: زمانی راجع به بروکراسی اداری و اینکه این عوامل سبب ممانعت از ورود جوانان به این حوزه می‌شود صحبت می‌کردید هم اکنون در این حوزه وضعیت چگونه است؟

علم‌الهدایی: بروکراسی خراسان رضوی نسبت به سایر استان‌های کشور کمتر بوده و هم اکنون بسیاری از مشکلات در حوزه گمرک رفع شده اما هنوز هم این بروکراسی زیاد است و باید در راستای تسهیل آن گام برداشت به بیان دیگر باید روند کنونی را از بین برده و مراحل اداری را کوتاه و ساده‌سازی کرد.

تسنیم: در کابینه جدید تنها وزیری که مشخص نشد وزیر علوم بود این موضوع بر فعالیت شما چه تأثیری دارد؟

علم‌الهدایی: البته ما امیدواریم هر چه زودتر وزیر علوم مشخص شود و به صورت جدی بحث فناوری را نیز در دستور کار قرار دهد اما به علت اینحه درعرصه فناوری معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری نیز حضور داشته و در این بخش تغییراتی به وجود نیامده؛ همچنین مدیرکل پارک‌های علم و فناوری و معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم هم بر سر جای خود باقی هستند امید می‌رود که روند به صورتی مناسب ادامه داشته باشد و وقفه‌ای ایجاد نشود.

تسنیم: شما فکر می‌کنید استقرار کابینه جدید چه میزان به توسعه موضوع دانش بنیان در کشور کمک کند؟

علم‌الهدایی: نمی‌توانم به صورت قطعی در این باره نظر بدهم اما به علت اینکه فضا فضای دانش بنیان و نهادینه شدن اقتصاد مقاومتی بوده و مقام معظم رهبری نیز در این حوزه حمایت و تأکید داشته‌اند طبیعی است که سازمان‌های مختلف هم به کمک به توسعه آن علاقه‌مند باشند؛ هم اکنون آستان قدس رضوی در این حوزه ورود داشته و به دنبال این است که اقدامات خود را دانش بنیان کند.

تسنیم: تعاملاتتان با آستان قدس رضوی در چه حد است؟
علم‌الهدایی: مذاکراتی داشته‌ایم و بنا هست مزرعه نمونه با کمک پارک علم و فناوری خراسان رضوی و آستان قدس به صورت مزرعه دانش بنیان درآمده که یک فاز آن ۷۰۰۰ هکتار وسعت داشته و مزرعه توسعه یافته و پیچیده‌ای است.
علاوه بر این آستان قدس رضوی به دنبال این است که سایر شرکت‌های خود را نیز دانش بنیان کرده و به همین علت معاون فناوذی در آستان قدس رضوی منصوب شده که با پارک علم و فناوری تعامل و همکاری دارد.

تسنیم: وضعیت تعاملات شما با شهرداری مشهد مقدس چگونه است؟

علم‌الهدایی: با شهرداری مشهد مقدس نیز برنامه‌ها و پروژه‌های مختلفی در بخش‌های متفاوت از جمله قطار شهری وجود داشته و با اعضای جدید شورای شهر نیز جلساتی داشته‌ایم و امید می‌رود تغییراتی در این قراردادها به وجود نیاید، گرچه این تفاهمات از قبل بوده علاوه بر این ماده هفتی که در قانون شهرداری مصوب شده برای حمایت از شرکت‌های دانش بنیان به تصویب رسیده و بعید به نظر می‌رسد که اعضای شورای شهر جدید بخواهند در آن تغییری ایجاد کنند.

تسنیم: وضعیت بودجه‌ای پارک‌های علم و فناوری در سال ۹۶ به ویژه پارک علم و فناوری خراسان رضوی به چه صورت است؟ سابق بر این دائما از وضعیت بودجه‌ای گلایه‌مند بودید هم اکنون چه دیدگاهی دارید؟

علم‌الهدایی: بر اثر تلاش‌های انجام شده امسال پارک‌های علم و فناوری در سطح کشور وضعیت بهتری به لحاظ بودجه‌ای داشته‌اند و افزایش بودجه آنها بیشتر بوده همچنین در پارک علم و فناوری خراسان رضوی با توجه به اینکه یک مجموعه توسعه یافته است در حدود ۷۰ درصد بودجه افزایش داشته و در سطح کشور نیز ارقام مختلفی برای بالا بردن میزان بودجه پارک‌های علم و فناوری در نظر گرفته شده است.

اما باید در نظر گرفت که برای توسعه دانش بنیان شرکت‌های نیاز به زیرساخت داشته و موضوعاتی مانند فضای فیزیکی و سایر مواردی از این دست باید به وجود یافته و تقویت شوند که طبعا دولت باید در این زمینه ورود بیشتری داشته باشد.

تسنیم: در حوزه صادرات دانش بنیان نیز ورود داشته‌اید؟

علم‌الهدایی: در سال‌های گذشته به این حوزه در پارک علم و فناوری خراسان رضوی ورود پیدا شده و هم اکنون نیز ادامه اقدامات مربوط به آن در دست اجرا است و حتی پارک علم و فناوری خراسان رضوی به علت میزان صادرات بالای شرکت‌های زیرمجموعه خود مدال کسب کرد.
همچنین هم اکنون نیز با قزاقستان که از سابق بر این دفتر تبادلات علم و فناوری را در آن راه‌اندازی کرده بودیم مذاکراتی داشتیم که در حوزه معادن پروژه‌های دانش بنیانی را تعریف کنیم به این صورت که از طرف کشور قزاقستان دفتری در پارک علم و فناوری خراسان رضوی تأسیس شود که برای معادن سرخس در حوزه تولید گاز و فروسلیس آهن که برای اکسیژن گرفتن در صنعت فولاد کاربرد دارد اقدامات مشترکی انجام دهند و باید گفت که مبلغ این قرارداد در حدود ۱۵۰ میلیون دلار است.

تسنیم: آیا در مورد کشت ارگانیک زعفران اقداماتی را انجام داده‌اید؟

علم‌الهدایی: یکی از شرکت‌های پارک علم و فناوری خراسان رضوی در این حوزه در شهرستان گناباد ورود داشته که هم اکنون ۷۰۰ را زیر کشت داشته و در حال تولید زعفران به صورت ارگانیک است.

 

 


telegram.me/jajinnews

 

 

 

 

 

 

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.