هندوانههایی که ۴۰۰ هزار تومان “آب” میخورند
کاشت هندوانه در شهرستان اقلید سبب شده که بخش اعظمی از منابع آبی این شهرستان هدر رود.
به گزارش پایگاه خبری “ججین” به نقل از خبرگزاری تسنیم، با وجود کاهش بارندگیها و بروز خشکسالیهای اخیر متأسفانه شاهد کشت هندوانه و محصولات مشابه پرآب در بخشی از مزارع شهرستان اقلید هستیم. اکثر زمینهایی که به کشت هندوانه میپردازند در اختیار کشاورزان غیر بومی بوده و به اجاره گرفته شدهاند و این موضوع علاوه بر اینکه سود چندانی را متوجه صاحبان اصلی زمین نمیکند بلکه سبب خروج سرمایه قابل توجهی از شهرستان اقلید میشود.
هر ساله در زمان برداشت هندوانه بخش قابل توجهی از این محصول در زمین زراعی به دلایل نامعلومی رها شده و حتی به مرحله برداشت نمیرسد و سبب ضرر مالی به صاحب زمین، کشاورز و فروشنده میشود علاوه بر آن نمیتوان از مسئله مهم هدر رفت آب در آبیاری محصولات اینچنین پرمصرف چشمپوشی کرد.
فارس درگیر فرابحران آب
محمدعلی قلندری مدیرعامل شرکت آبفا استان فارس میگوید: در حال حاضر به سبب کاهش نزولات جوی، افزایش حرارت و افزایش تبخیر آب بسیاری مناطق از جمله استان فارس با پدیده خشکسالی مواجه هستند و ما در استان فارس با مسئله فرا بحران آب مواجه هستیم.
قلندری گفت: بالغ بر ۹۴ درصد از آب مصرفی استان فارس به بخش کشاورزی، ۵ درصد به بخش شرب و حدود یک درصد به بخش صنعت اختصاص دارد.
به گفته مسئولان استان فارس در حال حاضر میانگین عمق چاههای کشاورزی حفر شده در فارس به ۳۵۰ متر رسیده و برداشتهای بیرویه از منابع زیرزمینی نشست زمین و نابودی آبخوانها را در پی داشته است.
هندوانههایی که ۴۰۰ هزار تومان آب میخورند
بزرگترین خطری که هم اکنون شهرستان اقلید را تهدید میکند مسئله برداشتهای بیرویه و کشتهای پرآب غیر اقتصادی است. در حال حاضر هر هندوانه حدود ۴۰۰ لیتر آب برای به ثمر رسیدن نیاز دارد و هر کیلو هندوانه در بازار به قیمت ۱۵۰۰ تومان به فروش میرسد در حالی که ما هر بطری آب معدنی یک لیتری را به قیمت ۱۰۰۰ تومان تهیه میکنیم یعنی به عبارتی هر هندوانه چیزی حدود ۴۰۰ هزار تومان آب میخورد.
با یک حساب سر انگشتی میتوان به هزینه بالا و هدر رفت آبی که در این کشت و برداشت رخ میدهد، پی برد. ابراهیم رستگار رئیس اداره تولیدات گیاهی مدیریت جهاد کشاورزی اقلید گفت: سطح زیر کشت هندوانه در شهرستان اقلید ۱۵۰۰ هکتار است که از هر هکتار به طور متوسط ۵۰ تن هندوانه برداشت میشود که بسته به نوع بذر و فراهم بودن شرایط مطلوب ممکن است این مقدار به ۱۰۰ تن نیز برسد.
وی از مصرف بالای آب در کشت این محصول سخن میگوید و اینکه در هر هکتار کشت هندوانه تا زمان به ثمر رسیدن ۲۵ میلیون لیتر آب مصرف می شود و این عدد هشداری است تا کشاورزان از کشت محصولات پر آب در شهرستان خودداری کنند.
یزدانی یکی از کشاورزانی است که بخشی از زمین مزروعی خود را به کشت هندوانه اختصاص داده است و میگوید: در مزرعه ۵۰۰ هکتاریاش به کشت محصولاتی از قبیل پیاز، سیب زمین و کلم میپردازد و امسال برای نخستین بار بخشی از زمین را به کشت هندوانه اختصاص داده است.
وی با بیان اینکه هندوانه آب بسیار زیادی برای به ثمر نشستن نیاز دارد از مشکلات و سختیهای تولید هندوانه گلایه میکند و میگوید: علاوه بر مشکل آب، کشاورزان این محصول نگران مسئله آفت و سختیهای زمان فروش هستند همانگونه که هر ساله برخی از کشاورزان به دلایل مختلفی مجبور به رها کردن و عدم برداشت محصول به ثمر رسیده میشوند.
ضمانت اجرایی برای مقابله با کشت هندوانه وجود ندارد
آرش خسروانی، رئیس جهاد کشاورزی اقلید در رابطه با جلوگیری از کشت محصولات پر آب میگوید: ما هیچ ضمانت اجرایی نداریم که بتوان با حکم دادگاه و به صورت قهری از کشت این گونه محصولات جلوگیری کنیم.
به گفته وی آگاهسازی کشاورزان با برگزاری کلاسها، بازدیدها و مزارع آزمایشی از جمله اقدامات جهاد است تا با تغییر الگوی کشت، محصولات کم آب جایگزین محصولاتی همچون هندوانه شود البته این امر مستلزم آن است که به بحث درآمد و معیشت کشاورزان لطمهای وارد نشود.
خبرگزاری تسنیم در نظر دارد در سلسله گزارشهایی به بیان مشکلات و توانمندیهای شهرستانها و روستاهای استان فارس بپردازد. مردم مناطق مختلف استان میتوانند مشکلات و توانمندیهای شهرستان و روستای خود را از ساعت ۸ الی ۱۶ با شماره تماس ۰۷۱۳۲۲۸۱۹۷۵ با دفتر خبرگزاری تسنیم استان فارس در جریان بگذارند.
telegram.me/jajinnews
برچسب ها :هندوانه،آب،اقلید،فارس، ججین
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰