“نقل ارومیه” در فهرست میراث ناملموس ملی به ثبت می‌رسد

بنا بر اعلام معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان آذربایجان غربی پروسه ثبت ملی روش تهیه نقل ارومیه آغاز شده است.

کد خبر : 91078
تاریخ انتشار : شنبه 24 آذر 1397 - 7:27

 

به گزارش پایگاه خبری “ججین،”نقل ارومیه” یکی از خوشمزه‌ترین سوغاتی‌هایی است که هر مسافری تا قبل از ترک این شهر حتما برای خرید آن اقدام می‌کند چون نقل بیدمشک هیچ مواد شیمیایی ندارد و از فواید آن جلوگیری از لخته شدن خون، تنظیم فشار و قند خون و محافظت از استخوان‌هاست.

نقل بیدمشک یا نقل ابریشمی از جمله نقل‌هایی است که مشتری بسیاری دارد، برای تهیه این نقل از بادام‌هایی که قبلا خلال شده و در گل بیدمشک که ترک زبان‌ها به آن “پیش پیشا” می‌گویند خوابانده شده استفاده می‌شود.

عمل خواباندن بادام‌ها سالی یک بار صورت می‌گیرد چراکه بیدمشک‌ها فقط اوایل بهار و در سال فقط یک‌بار شکوفه می‌دهند، فرآیند خواباندن بادام در بیدمشک تنها در نقل فروشی‌های معتبر و کهنه‌کار اتفاق می‌افتد.

شکر و آب را در دیگی جدا، مخلوط و در درجه‌ای از حرارت آن را به جوش می‌آورند تا شکر و آب به مانند شیره عسل درآید، خلال بادام‌ها را نیز در دیگی بزرگ که به آن “قازان” گفته می‌شود ریخته و پس از ۱۵ دقیقه هر ازگاهی شیره درست شده را به آن اضافه می‌کنیم.

“قازان” دستگاهی چرخشی است که با چرخیدن خود به درست شدن نقل‌ها کمک می‌کند و در ۱۱۰ درجه حرارت لازم را به خلال‌ها می‌رساند، این درجه حتما باید در ۱۱۰ قرار گیرد چراکه زیاد و کم بودن آن منجر به از بین رفتن نقل‌ها می‌شود.

آغاز پروسه ثبت نقل ارومیه در فهرست میراث معنوی

معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری استان آذربایجان غربی درباره چگونگی ثبت ملی نقل ارومیه می‌گوید: در جدیدترین اقدامات برای مستند نگاری و ثبت میراث معنوی استان، دو پرونده با عناوین روش تهیه نُقل ارومیه و  فنون ساخت ساز آشیقی به دفتر ثبت، حفظ و احیاء میراث معنوی و طبیعی سازمان مرکزی ارسال شده و در انتظار برگزاری جلسه داوری و بررسی جهت دریافت شماره ثبتی است.

حسن سپهرفر افزود: از طرف دیگر، هم اکنون کار مستند نگاری سه پرونده دیگر با عناوین بازی سنتی بِش داش، آوای بیت خوانی و دوچرخه‌سواری در شهر میاندوآب نیز در دست اقدام است که به‌زودی با اتمام مطالعات و جمع‌آوری داده‌ها، این پرونده‌ها نیز برای بررسی و ثبت در فهرست آثار معنوی، به سازمان متبوع ارسال می‌شود.

سپهرفر تصریح کرد: در انتخاب طرح تحقیق و مطالعاتی برای ثبت در فهرست میراث معنوی، معیارهایی از قبیل شاخص بودن، اهمیت و تأثیرگذاری آن در فرهنگ بومی، در معرض خطر بودن و سایر مؤلفه ها در نظر گرفته می‌شود.

معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری استان آذربایجان غربی با اشاره به ثبت ۲۸ اثر استان در فهرست میراث ناملموس ملی گفت: سیاست ثبت آثار میراث فرهنگی اعم از مادی و معنوی با این هدف است که علاوه بر حفظ و جمع‌آوری فنون، دانش و آئین‌ها و رفتارها، توجه عمومی را در جهت حفظ و صیانت از آن برانگیزیم لذا هر ساله تعدادی از آثار استان جهت ثبت در فهرست ملی به کمیته ثبت آثار پیشنهاد می‌شود که امیدواریم این پنج اثر نیز به زودی مشمول دریافت شماره ثبتی شوند.

گزارش از فرخنده امیری و محمد آقایی پر

 

 

 


 

 

 

 

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

پانزده + نوزده =