به گزارش پایگاه خبری “ججین”، شاهسلیمان صفوی، هشتمین پادشاه صفوی ۸ مرداد ۱۰۷۳ درگذشت. او فرزند شاه عباس دوم بود که در ۲۰ سالگی به سلطنت رسید و حدود ۲۸ سال حکومت کرد. در سالهای نخست سلطنت شاه صفی دوم اوضاع کشور بهشدت رو به آشفتگی گذاشت.
نان نایاب و ارزاق عمومی گران شد. قبایل شرق دریای خزر سر به شورشنهادند از جمله قزاقان از طریق دریا به ایران حمله کردند و ضمن کشتار مردم و اشغال بخشی از کشور، کاخ فرحآباد را به آتش کشیدند. همچنین زمینلرزهای بسیار مهیب در آذربایجان و ارمنستان رخ داد و ۸۰ هزار نفر کشته و خسارات و ویرانیهای بسیار برجای گذاشت. پس از این نابسامانیها، شاه نیز بر اثر بیماری نقرس و مصرف زیاد مشروبات الکلیروزبهروز بیمارتر میشد.
پزشکان شاه و وزیران برای آنکه از خود سلب مسوولیت کنند مدعی شدند که منجمباشی در محاسبه ساعت سعد برای تاجگذاری اشتباه کرده است. در نهایت بنا بر آن شد که مراسم تاجگذاری تکرار شود و شاه با نامی جدید (شاه سلیمان) دوباره تاجگذاری کند؛ انگار که سلطان جدیدی بر تخت نشسته است دوباره سکه ضرب کنند و دوباره مهرهای سلطنتی را بسازند. شاه سلیمان در تاریخ شنبه اول فروردین ۱۰۴۹ مجددا تاجگذاری کرد
نقش سکه در سقوط صفویان
پشتوانه پول، خود پول (از فلزهای ارزشمند) بوده است. اقتصاد صفوی در زمان شاهعباس اول به اوج رونق و شکوفایی خود رسید و پس از آن سیر نزولی را طی کرد. شاهعباس اول، تجارت خارجی ایران را در دست خود گرفت؛ با این حال، هدف از توسعه تجارت، تامین کالاهای مورد نیاز (ایجاد رابطه کالا- پول- کالا) و جبران کمبود پول در داخل کشور بود. بر این اساس میتوان گفت که اقتصاد عصر صفوی، اقتصادی مصرفی و کالایی بود و پول، بهویژه در بخش تجارت خارجی و اقتصاد شهری، نقش واسطه را ایفا میکرد. اقتصاد دوره صفوی، کالایی (کالا- پول- کالا) بوده است، نه پولی (پول- کالا – پول) منابع تامین پول در دوره صفوی عبارت بود از:
۱. پول نقد حاصل از فروش ابریشم که توسط ارامنه بهدست میآمد؛ پـولهایی که توسـط اروپـاییان و تجار، برای معـامله با ایــرانیان، اغـلب از راه عـثمانی وارد میشدند.
۲. معادن موجود در ایران که مقداری از فلزات مورد نیاز برای ضرب پول را تامین میکردند. در این دوره، چون عایدات خزانه دولت بابت سکه بسیار ناچیز بود، هزینههای تحمیلی به سکه زیاد بود و در نتیجه قاچاق سکههای خارجی به داخل مملکت سود به همراه داشت. منابع این دوره از کمبود پول نقد در ایران گزارش میدهند.قاچاق پول و خروج آن توسط هلندیها و هندیها و اندوختن و ذخیره پول توسط دولت و مردم از عوامل کمبود پول نقد در این دوره بودند. دولت به دلیل کمبود پول نقد و احتیاج به آن برای تامین هزینهها مجبور شد از عیار و وزن مسکوکات بکاهد تا بتواند سکههای بیشتری ضرب کند؛ در نتیجه، پولهای خوب، احتکار یا از کشور خارج شدند و مسکوکات کمارزش و با عیار پایین جای آنها را گرفتند و در زمان جانشینان شاهعباس اول و همزمان با سقوط صفویه، عیار مسکوکات بسیار کاهش یافت. تنزل عیار که نشاندهنده کاهش ارزش پول در این دوره بود، باعث افزایش قیمتها شد. همچنین بهدلیل پایین بودن عیار مسکوکات، سکههای بیشتری ضرب شد که این کار (جریان زیاد پول در جامعه) نیز افزایش قیمتها را بهدنبال داشت و باعث انحطاط اقتصادی شد که یکی از زمینههای سقوط صفویان بهشمار میرود.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰