نشست مجازی شورای امنیت درباره ایران؛ چین: بحران کنونی نتیجه خروج آمریکا از برجام است/ روسیه: قطعنامه تمدید تحریم تسلیحاتی ایران خیالی است

نماینده جمهوری خلق چین نیز در نشست مجازی شورای امنیت درباره ایران گفت: خروج آمریکا از برجام و تحریم‌های یکجانبه این کشور علیه ایران، ریشه اصلی بحران کنونی است. ما از آمریکا می‌خواهیم که به تحریم‌های یکجانبه خود علیه ایران پایان دهد.

کد خبر : 118483
تاریخ انتشار : چهارشنبه 11 تیر 1399 - 0:15

 

به گزارش پایگاه خبری “ججین” به نقل از خبرگزاری تسنیم، نشست مجازی شورای امنیت سازمان ملل متحد برای رایزنی در خصوص مسائل مرتبط با ایران شامل برجام، قطعنامه ۲۲۳۱ و تحریم‌های تسلیحاتی عصر امروز سه‌شنبه به وقت تهران آغاز شد.

ابراز تاسف معاون دبیرکل سازمان ملل درباره خروج آمریکا از برجام

ابتدای این نشست «رزماری دی‌کارلو» معاون دبیرکل سازمان ملل متحد از خروج آمریکا از برجام –که بیش از دو سال از آن می‌گذرد- ابراز تأسف کرد، اما در عین حال از ایران نیز خواست که به تعهدات هسته‌ای خود ذیل برجام بازگردد.

وی سپس به‌صورت گذرا به بخش‌هایی از گزارش دبیرکل سازمان ملل متحد که در آن ایران به دست داشتن در حملات نیروهای یمنی به تأسیسات نفتی عربستان متهم شده است، اشاره کرد.

 نماینده اتحادیه اروپا در سازمان ملل: برجام موجب دسترسی بی‌سابقه به تاسیسات هسته‌ای ایران شد

اولاف اسکوگ، نماینده اتحادیه اروپا در سازمان ملل متحد که یکی از حاضران در این نشست مجازی بود، از برجام به‌عنوان یکی از مؤلفه‌های کلیدی رژیم منع اشاعه سلاح‌های هسته‌ای نام برد و تأکید کرد که برجام باعث شده است که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بتواند دسترسی بی‌سابقه‌ای به تأسیسات هسته‌ای ایران داشته باشد.

وی با اشاره به اینکه تضعیف برجام به معنای تضعیف پروتکل الحاقی و دسترسی‌های داده شده به آژانس از سوی ایران خواهد بود، خواستار تلاش کشورهای عضو برجام برای رفع چالش‌های موجود شد.

این دیپلمات ارشد اروپایی در ادامه از ایران بابت افزایش ذخایر و سطح غنی‌سازی اورانیوم در تأسیسات هسته‌ای خود فراتر از حدود تعیین‌شده در برجام انتقاد کرد و مدعی شد که اتحادیه اروپا از نخستین روز آغاز اجرای برجام به تعهدات خود در قبال ایران عمل کرده است!

 پامپئو:برجام یک توافق معیوب است

مایک پامپئو وزیر امور خارجه آمریکا به‌عنوان یکی دیگر از حاضران در نشست مجازی شورای امنیت درباره ایران، مطابق انتظار صحبت‌های خود را با انتقاد از برجام و مسئله تحریم‌های تسلیحاتی علیه ایران آغاز کرد.

وی برجام را یک توافق معیوب خواند که اجازه می‌دهد که ظرف چهار ماه آینده تحریم‌های تسلیحاتی علیه ایران منقضی شود.

پامپئو مدعی شد: «اگر شما نتوانید اکنون اقدام لازم را انجام دهید، ایران ظرف چهار ماه قادر خواهد بود جنگنده‌های روسی بخرد. این جنگنده‌ها می‌توانند شعاع ۳ هزار کیلومتری ایران و شهرهایی مانند ریاض، دهلی نو، رم و ورشو را پوشش دهند.»

وی افزود: «ایران قادر خواهد بود زیردریایی‌های پیشرفته بخرد و امنیت کشتیرانی را در تنگه هرمز به خطر اندازد و گروههای وابسته را نیز تقویت کند.

چین: خروج آمریکا از برجام ریشه اصلی بحران است

«ژانگ جون» نماینده جمهوری خلق چین نیز در نشست مجازی شورای امنیت درباره ایران، برجام را یک توافق مهم و چندجانبه خواند که قطعنامه ۲۲۳۱ را نیز در کنار خود دارد و از لحاظ قانونی اجرای آن الزام‌آور است و باید به‌صورت مؤثر اجرا شود.

وی در ادامه گفت: «حفظ برجام برای تداوم چندجانبه‌گرایی در فعالیت‌های پادمانی، نظم بین‌المللی، امنیت بین‌المللی، رژیم منع اشاعه سلاح‌های هسته‌ای و صلح و ثبات در خاورمیانه امری ضروری است.»

این دیپلمات ارشد چینی تصریح کرد: «خروج آمریکا از برجام و تحریم‌های یکجانبه این کشور علیه ایران، ریشه اصلی بحران کنونی است. ما از آمریکا می‌خواهیم که به تحریم‌های یکجانبه خود علیه ایران پایان دهد و به مسیر درست اجرای برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ بازگردد.»

وی تلاش آمریکا برای تمدید تحریم‌های تسلیحاتی را گام دیگری در راستای تضعیف برجام خواند و گفت: «قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت، از جمله بندهای مربوط به برداشته شدن تحریم‌های تسلیحاتی علیه ایران، باید به طور کامل اجرا شود.»

نماینده چین در سازمان ملل همچنین تأکید کرد که آمریکا از برجام خارج شده و دیگر نمی‌تواند به عنوان عضوی از برجام اقدام به فعال‌سازی مکانسیم اسنپ‌بک (بازگشت خودکار تحریم‌ها) علیه ایران کند.

وی درباره جوسازی‌های برخی کشورها علیه برنامه موشکی و فضایی ایران نیز گفت: «ما شنیده‌ایم که برخی کشورها درباره پرتاب موشک و ماهواره توسط ایران ابراز نگرانی می‌کنند. ایران در موقعیت‌های مختلف بر دفاعی بودن برنامه موشکی و فضایی‌ خود تأکید کرده است.»

در ادامه نمایندگان آلمان و انگلیس نیز ضمن ابراز تأسف از خروج آمریکا از برجام، مخالفت خود را با فعال‌سازی سازوکار بازگشت خودکار تحریم‌ها علیه ایران اعلام کردند؛ هرچند هر دو دیپلمات ارشد آلمانی و انگلیسی درباره برنامه موشکی و فضایی ایران و آنچه نقض برجام از سوی ایران خواندند، ابراز نگرانی کردند.

نماینده دائم روسیه در سازمان ملل: رویکرد یکجانبه‌گرایانه آمریکا خطر بزرگی برای چندجانبه‌گرایی در جهان به شمار می‌رود

«واسیلی نبنزیا» نماینده دائم روسیه در سازمان ملل متحد، در ابتدای صحبت‌های خود هشدار داد که رویکرد یکجانبه‌گرایانه آمریکا خطر بزرگی برای چندجانبه‌گرایی در جهان به شمار می‌رود.

وی با انتقاد از سیاست موسوم به فشار حداکثری علیه ایران که دولت آمریکا در حال اجرای آن است، اعلام کرد: «ایران از همه لحاظ تحت فشار قرار گرفته است. هدف آمریکا این است که یا به تغییر حکومت ایران دست یابد و یا شرایطی را ایجاد کند که ایران به معنای واقعی کلمه نتواند نفس بکشد. این کار مانند گذاشتن زانو بر گردن است.»

این دیپلمات ارشد روس افزود: «مسئولیت بحران کنونی با آمریکاست. آمریکا برای دستیابی به اهداف خود عمداً تضعیف توافق بسیار متوازن سال ۲۰۱۵ [برجام] را که با قطعنامه ۲۲۳۱ یک بسته توافق تفکیک‌ناپذیر را تشکیل می‌دهند، آغاز کرد.»

وی ادامه داد: «قطعنامه ۲۲۳۱ بخشی از قوانین بین‌المللی است و باید توسط همه کشورهای عضو سازمان ملل اجرا شود. آمریکا رسماً از تعهدات خود در برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ خارج شد و با بازگرداندن تحریم‌های یکجانبه علیه ایران، در را هم پشت سرش بست.»

واسیلی نبزنیا با تأکید بر اینکه واشنگتن نقض‌کننده قطعنامه‌های بین‌المللی است، اظهار داشت: «آمریکا دیگر کشورها را به دلیل اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ تهدید به تحریم می‌کند؛ در حالی که اجرای این قطعنامه برای کشورهای عضو سازمان ملل اختیاری نیست، بلکه اجباری است.»

وی درباره قطعنامه پیشنهادی آمریکا برای تمدید تحریم‌های تسلیحاتی علیه ایران گفت: «ما از روز اول هم گفتیم که این یک قطعنامه خیالی است و نمی‌تواند مبنایی برای مذاکره باشد. آمریکا دو سال است که سعی دارد همه را قانع کند که ایران تعهداتش ذیل برجام را نقض می‌کند، در حالی که تنها کاری که ایران انجام داده این است که دلسردی خود را از اقدامات تنش‌زای آمریکا نشان داده است.»

نماینده روسیه در سازمان ملل افزود: «اما رک بگویم حتی این تحرکات ایران نیز نقض برجام محسوب نمی‌شود.»

این دیپلمات بلندپایه روس در خصوص گزارشی که چندی پیش دبیرکل سازمان ملل متحد منتشر کرد و در آن مدعی شد که ایران در حمله نیروهای یمنی به تأسیسات نفتی عربستان نقش داشته است نیز گفت: «در این گزارش، بی‌طرفی که از چنین مقامی انتظار می‌رود، دیده نمی‌شود. تحقیقات در چنین مواردی هرگز جزو وظایف دبیرخانه سازمان ملل نیست.»

 


 

 

 

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

دو × 4 =