موادغذایی مضر برای مغز

برخی از کربوهیدرات‌ها تاثیری منفی بر ذهن شما دارند و به مشکلاتی در سلامتی عاطفی شما منجر می‌شوند.

کد خبر : 44457
تاریخ انتشار : جمعه 11 اسفند 1396 - 6:00

 

به گزارش پایگاه خبری  “ججین، غذایی که استفاده می‌کنید، می‌تواند تاثیری منفی بر مغز، حافظه، عملکرد شناختی و سلامت عاطفی شما داشته باشد. اگر می‌خواهید مغز سالمی داشته باشید و از شر آلزایمر و زوال مغزی در امان بمانید، لازم است که به رژیم غذایی خود توجه بیشتری داشته باشید. برخی مواد غذایی خاص هستند که باید از آنها اجتناب کنید. در ادامه با مواد غذایی مضر برای مغز آشنا می‌شوید.برخی از کربوهیدرات‌ها تاثیری منفی بر ذهن شما دارند و به مشکلاتی در سلامتی عاطفی شما منجر می‌شوند. پژوهشی که سال ۲۰۱۵ در ژورنال American Journal of Clinical Nutrition منتشر شد، نشان داد که زنان یائسه‌ای که غذاهایی با شاخص گلوکز بالا مانند نان، برنج سفید، کرن فلکس و سیب‌زمینی مصرف می‌کنند، بیشتر به افسردگی مبتلا شده‌اند.

 

دونات، غذاهای سرخ شده

غذاهای سرخ‌شده، احتمال ابتلا به آلزایمر را افزایش می‌دهند.غذای سرخ‌شده، کلسترول و چربی‌های اشباع را افزایش می‌دهند. مارتا کلر موریس (Martha Clare Morris)، استاد و رئیس بخش تغذیه و اپیدمیولوژی تغذیه در دپارتمان داروهای داخلی دانشگاه راش، می‌گوید که چربی اشباع غذاهای سرخ‌شده، به سد خونی مغزی (نوعی مکانیزم جداسازی که به موادی خاص اجازه‌ی عبور به رگ‌های خونی درون مغز را نمی‌دهد) صدمه می‌زند: «یکی از مشاهدات جالبی که در مدل‌های حیوانی مشاهده شد این بودکه به‌نظر می‌رسد رژیم‌های غذایی با چربی‌های اشباع بیشتر، به سد خونی مغزی صدمه می‌زنند. این سد نوعی سیستم پیچیده‌ انتقال مواد مغذی در مغز است. وقتی این سد صدمه ببیند، مواد مضر وارد رگ‌های خونی مغز می‌شوند و به مغز آسیب می‌رسانند. این آسیب‌ها می‌توانند در روند جذب مواد مغذی لازم برای مغز هم اختلال ایجاد کنند.»علاوه‌بر این، غذای سرخ‌شده، سطح کلسترول خون را افزایش می‌دهد. کلر موریس در ادامه می‌گوید: «کلسترول اصلی‌ترین ماده‌ی غذایی موثر در بروز آلزایمر است. بین زوال عقلی و سطح کلسترول خون رابطه وجود دارد.»

چربی‌های ترانس

چربی‌های ترانس به عملکرد مغز و حافظه صدمه می‌زنند.FDA در نظر دارد تا پایان سال ۲۰۱۸، چربی‌های ترانس را به‌طور کلی از مواد غذایی حذف کند. با این همه، هنوز غذاهای بسیاری هستند که مقدار زیادی چربی ترانس دارند. چربی‌های ترانس در دمای اتاق جامد هستند. اصلی‌ترین غذاهای حاوی چربی‌های ترانس عبارتند از کره‌ مارگارین جامد، خامه‌ شیرینی و کیک، پیتزای یخ‌زده، خمیر منجمد، خامه‌ی قهوه و پاپ‌کورن‌های مایکروویوی. پژوهشی که در سال ۲۰۱۱ در ژورنال نورولوژی منتشر شد، دو نتیجه‌ هراس‌آور از مصرف چربی‌های ترانس را مشخص کرد: عملکرد شناختی ضعیف‌تر و حجم مغزی کمتر. پژوهش دیگری که در سال ۲۰۱۴ روی‌هزار نفر انجام شد، نشان داد که افرادی که چربی ترانس بیشتری مصرف می‌کنند، در آزمون‌های حافظه ضعیف‌تر عمل می‌کنند.اگرچه متخصصان باور دارند که باید پژوهش‌های بیشتری برای تایید نقش چربی‌های ترانس در سلامت مغزی انجام شود، اما خطرهای ثابت‌شده‌ چربی‌های ترانس برای توقف مصرف آنها کافی است.

پنیر

غذاهایی با چربی اشباع بالا، به حافظه‌ شما صدمه می‌زنند و باعث التهاب مغزی می‌شوند. بر اساس گزارش دانشکده‌ سلامت عمومی دانشگاه‌ هاروارد، پنیر و پیتزا بزرگ‌ترین منابع چربی اشباع‌شده در رژیم غذایی آمریکایی هستند. بر اساس یافته‌های پژوهشی که سال ۲۰۱۱ در ژورنال Clinical Investigation منتشر شد، رژیم‌های غذایی سرشار از چربی نه‌تنها با ضعف حافظه‌ در ارتباط هستند، بلکه به هیپوتالاموس که تنظیم وزن بدن را برعهده دارد، صدمه می‌زنند. در این پژوهش ابتدا مشخص شد که موش‌هایی که ۶۰‌درصد کالری دریافتی روزانه‌ آنها از چربی بوده است، به سبب التهاب روزافزون، هیپوتالاموس آسیب‌دیده‌ای دارند. سپس تصاویر مغزی افراد دارای اضافه وزن بررسی شد. مغز این انسان‌ها دقیقا در همان نواحی صدمه دیده بود. به عبارت دیگر، رژیم غذایی پرچرب قابلیت مغز شما را در تنظیم اشتها و مقدار غذایی که می‌خورید، از بین می‌برد و احتمال ابتلای شما به چاقی و افزایش وزن را افزایش می‌دهد.

آبمیوه

شکر انعطاف‌پذیری شناختی را کاهش می‌دهد و حافظه‌ کوتاه‌مدت و بلندمدت را ضعیف می‌کند. این بار که به‌جای نوشابه، آب پرتقال را انتخاب کردید، چندان هم مطمئن نباشید که انتخاب سالمی داشته‌اید. آبمیوه به اندازه‌ نوشابه شکر دارد و این مقدار از شکر عملکرد مغزی شما را به خطر می‌اندازد. پژوهشی که در سال ۲۰۱۵ در ژورنال نوروساینس منتشر شد، نشان داد که موش‌هایی که رژیم غذایی پرشکر و پرچربی داشته‌اند، زوال عملکرد شناختی بسیار شایعی داشته‌اند. حافظه‌ کوتاه‌مدت و بلندمدت آنها آسیب دیده بود و انعطاف‌پذیری شناختی آنها که مسئول حل مساله در مواجهه با اطلاعات جدید است، کاهش یافته بود. گروهی که شکر بیشتری دریافت کرده بودند، زوال عملکرد مغزی بیشتری بخصوص در انعطاف‌پذیری شناختی داشتند. برای کشف علت این پدیده، پژوهشگران باکتری‌های روده‌ای موش‌ها را پیش و پس از رژیم‌های غذایی آنها آزمایش کردند. تغییرات بسیار قابل‌توجه بودند.

رژیم غذایی یک ذهن باهوش

پژوهش‌ها نشان داده‌اند که رژیم جدیدی به‌نام MIND می‌تواند خطر ابتلا به آلزایمر را، بسته به تعهد شما به آن، بین ۳۵ تا ۵۰‌درصد کاهش دهد. این رژیم غذایی ترکیبی از رژیم مدیترانه‌ای و رژیم DASH از انجمن قلب آمریکاست. این رژیم غذایی ۱۴ غذای اولیه را به دو دسته‌ سالم و ناسالم تقسیم کرده است:

سالم: سبزیجات با برگ‌های سبز، دیگر سبزیجات، مغزها، توت‌ها، لوبیاها، دانه‌های کامل، ماهی، ماکیان و روغن زیتون.

ناسالم: گوشت قرمز، کره و مارگارین جامد، پنیر، شیرینی، فست‌فود و غذاهای سرخ‌شده.

اساسا باید مصرف چربی‌های اشباع و شکر را محدود کنید، میوه، سبزیجات و دانه‌های کامل را بیشتر مصرف کنید و حداقل هفته‌ای یک بار، ماهی را در برنامه‌ غذایی خود بگنجانید. اگر عاشق سیب‌زمینی سرخ‌شده یا پیتزا هستید، نیازی نیست مصرف آنها را کاملا متوقف کنید؛ محدود کردن مصرف آنها کافی است.

 


 

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

پنج × 2 =