مناسبت های تاریخی مصادف با ۲۸ خرداد

مرگ «آغامحمدخان قاجار» (۱۱۷۶ ش)
اولتیماتوم «محمدعلی شاه» به مجلس (۱۲۸۷ ش)
وفات آیه‏اللَّه «سید احمد خسروشاهی» (۱۳۵۶ ش)

کد خبر : 16819
تاریخ انتشار : شنبه 27 خرداد 1396 - 19:31

مرگ «آغامحمدخان قاجار» (۱۱۷۶ ش)

تاریخ وقوع: ۲۸ خرداد


مرگ "آغامحمدخان قاجار" اولین پادشاه خونخوار قاجاریه در گرجستان (1176 ش)مرگ «آغامحمدخان قاجار» اولین پادشاه خونخوار قاجاریه در گرجستان (۱۱۷۶ ش)
آغامحمدخان قاجار فرزند بزرگ محمدحسن خان قاجار قوانلو از اهالی استرآبادِ گرگان در مازندران بود. وی در کودکی پس از جنگی که بین قبیله‏اش با خانِ افشار روی داد مقطوع النسل گردید و پس از دربدری فراوان با اکرام کریم خان زند، به مدت شانزده سال زندگی خوشی داشت. آغامحمدخان به محض اطلاع از بیماری شدید وکیل الرُّعایا زند، از شیراز گریخت و برای تشکیل حکومت و کسب قدرت، وارد عرصه جنگ و مبارزه شد. وی نیرومندترین رقیب خود یعنی لطفعلی خان زند را به زحمت شکست داد و سرزمین‏های قلمرو ایران را که به علت ضعف حکومت مرکزی، توسط حاکمان محلی، اعلام استقلال کرده بودند به تصرف خود درآورد. وی در صدد ایجاد حکومتِ مرکزی مقتدر، از هیچ جنایتی فروگذار نکرد و حتی برادرانش را نیز به قتل رساند. آغامحمدخان قاجار در طول هفده سال، تمام مدعیان سیاسی خود را از میان برداشت و با قساوتی تمام، منظور خود را عملی ساخت. لشکرکشی‏های آغامحمدخان قاجار به مناطق گوناگون و قتل عام‏های کرمان، تفلیس و دیگر نقاط، اوج سفاکی و بی رحمی او را به نمایش گذاشت. آغامحمدخان پس از گذشت سال‏ها از کسب قدرت، در سال ۱۱۷۴ ش به طور رسمی در تهران تاجگذاری کرد و با اعلام تاسیس سلسله پادشاهی قاجار خود را پادشاه ایران نامید، ولی هنوز مدتی از سلطنت رسمی وی نگذشته بود که طی لشگرکشی جدیدی که به قفقاز و گرجستان داشت توسط دو تن از خدمتکارانش به قتل رسید و زندگی ننگین وی در ۶۳ سالگی به پایان رسید. آغامحمدخان قاجار در طی سال‏های حکومت خود، قسمت اعظم خاک ایران را تحت انقیاد و اطاعت خود درآورد. وی مردی سنگدل، خشن و کینه‏توز بود و برای رسیدن به منظور خود از انجام هیچ جنایتی پرهیز نمی‏کرد.

اولتیماتوم «محمدعلی شاه» به مجلس (۱۲۸۷ ش)

تاریخ وقوع: ۲۸ خرداد


اولتیماتوم "محمدعلی شاه" به مجلس برای تبعید چند تن از رهبران مشروطه (1287 ش)اولتیماتوم «محمدعلی شاه» به مجلس برای تبعید چند تن از رهبران مشروطه (۱۲۸۷ ش)
پس از آن که محمدعلی شاه قاجار خود را برای وارد ساختن ضربه نهایی بر پیکر مشروطه آماده ساخت و برای حمله به مجلس تدارک دید، با اولتیماتومی به مجلس شورای ملی، خواستار دستگیری فوری هشت تن از رهبران و سخنوران مشروطه شد. ملک المتکلّمین که از خطبای مشهور بود و به هر مناسبتی در سخنان خود به سرزنش محمدعلی شاه و اقدامات وی می‏پرداخت؛ میرزا جهانگیر خان شیرازی که با انتشار روزنامه صور اسرافیل با شاه در افتاده بود؛ سید محمد رضامساوات که در روزنامه‏اش به محمد علی شاه به شدت انتقاد می‏کرد، سید جمال الدین واعظ نیز که سابقه طولانی در تهییج مردم و ایراد سخنان کوبنده و ضد استبدادی داشت و چند نفر دیگر، از جمله افرادی بودند که محمدعلی شاه خواهان دستگیری و تبعید آنان شده بود. به هرحال، مجلس از پذیرفتن اخطار شاه سرباز زد و بدین ترتیب، شاه که بهانه لازم را برای انهدام کامل مجلس و مشروطه به دست آورده بود، دستور تهیه مقدمات انهدام ساختمان مجلس را که نماد آزادی و حکومت مشروطه بود صادر کرد و این ماجرا پنج روز بعد، در دوم تیر ۱۲۸۷ اتفاق افتاد.

وفات آیه‏اللَّه «سید احمد خسروشاهی» (۱۳۵۶ ش)

تاریخ وقوع: ۲۸ خرداد


رحلت فقیه برجسته و عالم مجاهد آیت ‏اللَّه "سید احمد خسروشاهی" (1356 ش)رحلت فقیه برجسته و عالم مجاهد آیه‏اللَّه «سید احمد خسروشاهی» (۱۳۵۶ ش)
آیت ‏اللَّه سید احمد حسینی خسروشاهی در سال ۱۲۹۱ ش (۱۳۳۰ ق) در تبریز به دنیا آمد. پس از آن که دروس مقدماتی علوم اسلامی را در زادگاه خود فراگرفت، در سال ۱۳۱۴ ش، پدرش به علت مخالفت با ماجرای کشف حجاب و دیگر اقدامات ضد دینی رضاخان پهلوی، به اتفاق عده‏ای از روحانیون مبارز تبریز، به سمنان و سپس به مشهد تبعید شد. سید احمد نیز به مشهد رفت و از محضر استادانی چون حضرات آیات: حاج آقا حسین قمی، میرزا ابوالحسن انگجی و میرزا محمد آیت ‏اللَّه زاده خراسانی استفاده کرد. سپس بعد از اقامتی دو ساله در تبریز، راهی قم شد و در درس شیخ عبدالکریم حائری یزدی و استادان دیگر حوزه حضور مستمر یافت وی پس از سالیانی به مدارج عالی علم و کمال و فقاهت دست یافت و خود نیز سال‏ها به تدریس فقه و اصول و کلام و اخلاق پرداخت. آیت‏ اللَّه خسروشاهی سپس به دعوت پدر به تبریز مراجعت نمود و تا آخر عمر، رسالت خود را در آن جا ادامه داد. این فقیه بزرگوار در آغاز قیام امام خمینی(ره) در سال ۱۳۴۲ ش، از جمله علمای مبارزی بود که در تبریز به طرفداری از جنبش اسلامی امام پرداخت و در این راه، بارها توسط عمّال پهلوی در تبریز، دستگیر، زندانی و تبعید شد. آیت ‏اللَّه سید احمد خسروشاهی سرانجام در ۲۸ خرداد ۱۳۵۶ ش برابر با ۳۰ جمادی الثانی ۱۳۹۷ ق در ۶۵ سالگی دارفانی را وداع گفت و برحسب وصیت در صحن مطهر امام رضا(ع) دفن گردید. برخی از آثار علمی و قلمی ایشان بدین قرار است: رسالهُ فی المواعظ، حاشیه بر کتاب تبصره علامه حلی و حاشیه برعروهُ الوثقی و… .

در همین روز:

  • ثبت مسجد جامع اردبیل از دوران سلجوقی و ایلخانی به شماره‌ی ۲۴۸ در فهرست آثار ملی ایران
  • کلاه مردم ایران تغییر کرد و کلاه پهلوی که دارای یک لبه بود متروک شد و تمام افراد کشور مقید شدند کلاه بین‌المللی (تمام‌لبه به نام شاپو) استعمال نمایند. (۱۳۱۴ شمسی)
  • وفات «ابراهیم کرکی» مورخ و محدث مسلمان (۸۵۳ قمری)
  • روز ملی و استقلال «ایسلند» (۱۹۴۴ میلادی)
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

یک + یازده =