لیست امید فروخته شده بود/هر صندلی ۲ میلیارد تومان!
مقاله روزنامه کیهان ۱۷خرداد۱۳۹۶
یک منبع آگاه توضیحاتی را در مورد ماجرای درخواست ۲میلیارد تومان از برخی کاندیداهای شورای شهر تهران جهت حضور در لیست امید ارائه داد
به گزارش پایگاه خبری “ججین” تیتر اصلی روزنامه کیهان روز چهارشنبه ۱۷ خرداد ۹۶ به بررسی جریان لیست فروشی شورای شهر پرداخته است که به شرح ذیل بیان شده است:
روزنامه اصلاحطلب آفتاب یزد، خبر لیستفروشی اصلاحطلبان در انتخابات شورای شهر را تأیید کرد.
این روزنامه در کانال تلگرامی خود ضمن افشای باجگیری بزرگ برخی چهرههای شاخص اصلاحطلب و اقدام به دلالی آنها برای بستن لیست امید شورای شهر تهران در مطلبی با عنوان«چه کسی پیشنهاد ۲ میلیاردی برای حضور در لیست امید به نامزدها داده بود ؟!» نوشت: «یک منبع آگاه توضیحاتی را در مورد ماجرای درخواست ۲میلیارد تومان از برخی کاندیداهای شورای شهر تهران جهت حضور در لیست امید ارائه داد. گویا چنین درخواستی از جانب دبیرکل یکی از احزاب سرشناش اصلاحطلب مطرح شده است؛ بدین صورت که وی با برگزاری جلسات خصوصی با کاندیداهای مطرح و خواستار حضور در لیست امید به آنان پیشنهاد میداده که ۲ میلیارد تومان بپردازند تا بتوانند در لیست حضور داشته باشند. البته مشخص نبوده آقای غ_ک با چه سازوکاری چنین وعدهای به کاندیداها میداده است.»
ماجرای لیست فروشی اصلاحطلبان چه بود ؟
آبان ماه سال گذشته بود که الهه کولایی عضو ارشد شورای عالی سیاستگذاری اصلاحطلبان از نحوه بستن لیست امید برای مجلس دهم پرده برانداخت و در گفتوگویی اعلام کرد «همیشه پول و قدرت در حوزه سیاست تاثیرگذار هستند. برخی کاندیداها از طریق رانت وارد لیست امید شدند و من این مسئله را تکذیب نمیکنم.»
هرچند صحبتهای کولایی بر اثر فشارها پس گرفته شد اما نظیر این حرف قبلتر و بعد از ناکامی اصلاحطلبان در ریاست عارف بر مجلس گفته شده بود. از جمله مصطفی کواکبیان نماینده تهران در مجلس، همان روز رایگیری هیئترئیسه گفت «اشخاصی با ما عکس یادگاری گرفتند و زنبیل خودشان را جای دیگر بردند.»
استفاده از رانت و پول ممکن است در سایر کشورها و انتخاباتها نیز اتفاق بیفتد اما از احزاب سیاسی و اصلاحطلبانی که مدعی حرکت به سوی کار تشکیلاتی و توسعه سیاسی هستند و شعارشان در انتخابات این بود که «رای به لیست امید رای به شورای پاک است» این کار دور از انتظار بود که بخواهند با تهیه لیست و چانه زنی بر سر ورود افراد «کاسبی» کنند.
از زمان ورود اعضای لیست امید به مجلس تا آغاز ثبتنام انتخابات شوراها، دعوا بر سر نحوه بستن فهرستهای انتخاباتی در اردوگاه اصلاحطلبان بالا گرفت. برخی احزاب با خروج از شورای سیاستگذاری به ریاست عارف، اعتراض خود را علنی نشان دادند. این گروه به مرجعیت «شورای هماهنگی احزاب اصلاحطلب» و محوریت احزاب معتقد بودند. برخی هم به سازوکار شورای سیاستگذاری پایبند ماندند.
بعد از ثبتنام انتخابات شورای شهر تهران و اعلام صلاحیتها، درخواست برای حضور در لیست اصلاحطلبان شورا بسیار بود. با اینحال نگرانیها از تکرار تجربه مجلس دهم نیز افزایش یافت.
با بیرون آمدن نام ۲۱ نفر از جلسه شورای سیاستگذاری اصلاحطلبان به ریاست عارف، از همان ابتدا واکنشهای منفی آغاز شد. برخی اصلاحطلبان و اعضای فعلی شورای شهر که از لیست جاماندند، در همایش «دوباره اصلاحات؛ دوباره ایران» گرد هم آمدند و اعتراض خود را به لیست امید نشان دادند.
این اعتراضات قبل از انتخابات میتوانست توجیهپذیر باشد و بگویند بخاطر قرار نگرفتن در لیست اعتراض میکنند، اما بعد از پیروزی همه ۲۱ نفر اصلاحطلبان در انتخابات شوراها، واکنشها ادامه یافت. رسول منتجبنیا قائم مقام حزب اعتماد ملی که از ابتدا با شورای سیاستگذاری مخالفت میکرد، با بیان «به رئیسدولت اصلاحات نامه نوشتم و درباره لیست امید هشدار دادم»، گفت: همانها که لیست را بستند میخواهند شهردار خود را به شورا تحمیل کنند.
فاطمه دانشور عضو شورای شهر چهارم ، اما جمله کولایی برای انتخابات مجلس را به شیوه دیگری بیان کرد و خبر «لیست فروشی» شورای سیاستگذاری اصلاحطلبان مبنی بر پیشنهاد ۲ میلیارد تومانی برای گنجاندن نام وی در لیست اصلاحطلبان را رسانهای کرد . وی در جریان گفتوگویی درباره دلایل عدم قرار گرفتن خویش در لیست امید اصلاحطلبان لب به سخن گشود و گفت که از من برای حضور در لیست امید ۲ میلیارد تومان مطالبه کردند و چون چنین مبلغی را به آنها ندادم از لیست خط خوردم . رسانهای شدن این خبر اما برای خانم دانشور گران تمام شد و نام وی به طور کلی از لیست اصلاحطلبان حذف شد.
کرباسچی اصلاحطلبان را به «شنود» متهم کرد
در این میان واکنش غلامحسین کرباسچی دبیرکل حزب کارگزاران به خبر روزنامه آفتاب یزد مبنی بر درخواست ۲ میلیاردی وی از کاندیداهای شورای شهر برای حضور در لیست امید، نیز جالب توجه بود . وی در این رابطه گفت : ۲ میلیارد و ۱۰۰ میلیون، برآیند تبلیغات ستاد شده بود که قرار بود سهمیهای از این مبلغ را بدهند.
وی افزود: ممکن است در شنودها در این باره چیزی شنیدهاند اما سندی برای این ادعا ندارند. قرار شده بود که هر کدام از اعضای لیست نفری ۱۰۰ میلیون تومان یا خودشان یا حزبشان برای تبلیغات بدهند که البته خیلیها هنوز ندادهاند. اگر کسی برای ادعایی غیر از این سندی دارد رو کند. پول از شخصی برای قرار گرفتن در لیست گرفته نشده است.
غلامحسین کرباسچی در ایام انتخابات نیز با توهین به شهدای مدافع حرم جنجال آفرینی کرده بود؛ کرباسچی در افتتاحیه ستاد روحانی در اصفهان مجاهدت و ایثار مدافعان حرم را در افتتاحیه ستاد روحانی در اصفهان به کل زیر سؤال برده و آنها را آدمکش خواند که این اقدام وی با واکنش بسیاری از خانواده شهدای مدافع حرم رو به رو شد.
اتهامات مالی کرباسچی به موضوع انتخابات منتهی نشده به طوری که در سال ۱۳۷۷ در دومین سال دوره اول ریاست جمهوری خاتمی، کرباسچی که همراه حزب کارگزاران سازندگی از طرفداران کلیدی خاتمی در انتخابات دوم خرداد ۱۳۷۶ بود، به همراه عده دیگری از معاونانش و شهرداران مناطق تهران دستگیر و بازجویی شد.
کرباسچی در سالهای گذشته بارها اظهارات شاذ خود را در حمایت از دولت به کار بسته بود؛ وی در حالی که به خاطر اختلاس میلیاردی راهی زندان شده بود و اخیرا نیز مطالبه ۲ میلیاردی وی از هر یک از اعضای شورای شهر مشخص شده، در سال گذشته با ادبیاتی نامناسب به ملت ایران به خاطر ثبت نام دریافت یارانهها، توهین کرده بود.
از تکذیب مرعشی تا سکوت عارف
حسین مرعشی سخنگو و عضو حزب کارگزاران هم در واکنش به این افشاگری روزنامه زنجیرهای آفتاب یزد درباره لیست فروشی اصلاحطلبان ترجیح داد همان سیاست همیشگی تکذیب را در پیش بگیرد و ضمن اتهام زنی به نامزدهای اصلاحطلب گفت: تمام ساز وکارهای درنظر گرفته شده از عید تا زمان ارائه لیست توضیح داده شد. شاید کسی فسادی داشته و از نظر ما شرایط حضور در لیست را نداشته است، حتما باید آبروی افراد را برد و گفت، به دلیل فلان تخلف، شخصی را در لیست قرار ندادیم؟ آنچه مشخص است؛ «ترجیحاتی است که ما داشته ایم و اعتمادی است که مردم محبت کردند و به ما داشتند».» در مقابل این اظهارات مرعشی اما سکوت و انفعال بانیان لیست امید و شورای سیاستگذاری همچون محمد رضا عارف یا ناظر بر تایید اخبارمرتبط است یا ایجاد فرصتی برای پاسخ به این افتضاح مطروحه.
آلیا: «لیستفروشی» کرباسچی ورود «پولهای کثیف» به انتخابات را هموار کرد
از سوی دیگر فاطمه آلیا نماینده سابق مردم تهران در مجلس به ماجرای «لیستفروشی اصلاحطلبان» و درخواست ۲ میلیارد تومان از برخی کاندیداهای شورای شهر تهران جهت حضور در لیست امید و توجیهات کرباسچی اینگونه واکنش نشان داد و گفت: اینکه گفته شود افرادی به عنوان سرمایهدار کار تبلیغات را بر عهده میگیرند متأسفانه رویکرد تبلیغات انتخاباتی در کشور ما را غربی کرده و گاهی افراد پولدار یا خودشان یا با حمایت از یک نامزد برای حضور در یک لیست پولهای کلانی میپردازند و همین امر باعث فشار از بیرون به نهادی همچون شورای شهر خواهد شد.
وی تصریح کرد: پس از اینکه برخی از کاندیداهای شورای شهر تهران پرده از موضوع لیست فروشی اصلاحطلبان برداشتند، جریان مذکور به دلیل نگرانی از حساسیت مردم در اینباره اعلام کرد که این مبلغ جهت تأمین برخی هزینههای تبلیغاتی درخواست شده بود.
نماینده سابق مردم تهران در مجلس شورای اسلامی تأکید کرد: با اذعان خود این افراد مشخص میشود که در انتخابات پولهای مشکوک و کثیف هزینه شده و این یکی از مصادیق صحبتهای دو سال قبل وزیر کشور درباره استفاده از پولهای کثیف در انتخابات است.
آلیا ضمن تأکید برلزوم ورود مراجع قضایی و قانونی برای شناسایی منابع اصلی این پولها گفت: برای سلامت انقلاب و انتخابات بعدی لازم است تا با شناسایی ردپای این پولها از ورود پولهای کثیف به انتخاباتهای آتی جلوگیری شود.
به گفته وی متأسفانه برخی نامزدها برای تبلیغات یا به سراغ افراد پولدار میروند یا آدمهای پولدار خودشان بو میکشند و هزینه تبلیغات را برای منافعشان تقبل میکنند، لذا در این نوع باجگیری پول حرف اصلی را میزند.
سروری: «لیستفروشی» تالی فاسد بالایی دارد
پرویز سروری دبیرکل جمعیت رهپویان انقلاب اسلامی نیز در واکنش به لیستفروشی اصلاحطلبان در انتخابات گفت: متأسفانه در کشور شاهد سلسله اقداماتی هستیم که میتواند به مردمسالاری دینی آسیب برساند و یکی از این موضوعات بستن فهرست انتخاباتی است که برخی آن را به یک کار تجاری و اقتصادی تبدیل کردهاند.
سروری تصریح کرد: برای برخی بستن لیست دیگر یک کار انتخاباتی محسوب نمیشود بلکه یک کار اقتصادی است که افراد «فروش لیست»، مبالغ هنگفتی از افراد میگیرند و کسب درآمد میکنند که این موضوع تالی فاسد بالایی دارد.
دبیرکل جمعیت رهپویان انقلاب اسلامی فرایند لیستفروشی اصلاحطلبان را یکی از راههای ورود پولهای کثیف به انتخابات برشمرد و افزود: یکی از نزدیکان افراد لیست امید به ما گفته بود حدود ۲ میلیارد تومان از افراد برای حضور در این لیست اخذ شده است.
سروری در گفتوگو با فارس تصریح کرد: لازم است آقایان جهت شفافیت گزارشی از این هزینههای انتخاباتی و ورودی و خروجی مبالغ بدهند چراکه این موضوع میتواند شامل همان «پولهای کثیف» باشد بنابراین این موضوع باید از سوی وزیر کشور پیگیری شود.
«لیستفروشی»، فرجام نظام حزبی مورد نظر مدعیان اصلاحات
به هر ترتیب افشای فاجعه باجگیری چهره شاخص اصلاحطلبان برای بستن لیست امید تصویری کاملا روشن از فرجام نظام حزبی مورد نظر مدعیان اصلاحات است که قصد نهادینه کردن نقش پول و قدرت را در سیستم انتخاباتی کشور دارند.
به نظر میرسد شورای سیاستگذاری اصلاحطلبان که در آستانه انتخابات مجلس دهم شکل گرفت تا محملی برای هماندیشی و تصمیمگیری بر مبنای خرد جمعی باشد، برای برخی نیز بساط کاسبی و بیزینس شده تا در ازای گرفتن پول، بر سر ورود افرادی که ممکن است صلاحیت حضور در مجلس یا شوراها را نداشته باشند، چانهزنی و لابی کنند.
باید دید خروجی لیست دومیلیاردی اصلاحطلبان در عمل چیست و آیا تجربه نمایندگان تهران در مجلس این بار هم تکرار میشود؟ نمایندگانی که برخی از آنها در طول یک سال حضورشان در مجلس یک تذکر و یا نطق نداشتهاند.
برچسب ها :کیهان،روزنامه کیهان،لیست امید،ججین
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰