قدیمی‎‌ترین سردرهای سینما به نمایش درمی‌آید/ نابودی بخشی از تاریخ

نمایشگاه «پلاکارت» در حالی در تهران برپا می شود که در آن تعدادی از سردرهای قدیمی سینما به نمایش درمی‌آید؛ نمونه هایی که مشابه آن را نمی شود در جای دیگر دید.

کد خبر : 53125
تاریخ انتشار : جمعه 8 دی 1396 - 8:27

 

علی بختیاری

 

به گزارش پایگاه خبری “ججین” به نقل از خبرگزاری مهر، علی بختیاری دارنده مجموعه سردرهای سینمایی با اشاره به برگزاری نمایشگاه «پلاکارت» گفت: این نمایشگاه به بهانه پنجمین دوسالانه «سرو نقره ای» برگزار می شود و یکی از دلایلی اصلی برگزاری نمایشگاه این بود که ایمان صفایی دبیر پنجمین دوره «سرو نقره ای» تاکید بر نمایش گرافیک عامیانه داشت.

وی ادامه داد: از طرف دیگر به دنبال یک رویکرد تاریخی و موضوعی در این دوره از دوسالانه به همین دلیل سراغ سردرها رفتیم که جزو فراموش شده ترین بخش گرافیک و گرافیک سینما هستند. سردرهای سینما که اندازه بسیار بزرگ و تولید بسیار محدود داشتند در گذشته فرصتی برای ماندگاری نداشتند زیر بعد از پایان اکران هر فیلم، سردر فیلم بعدی روی قبلی چسبانده می شد و یا پاره و دور انداخته می شد، به همین دلیل تعداد اندکی از آنها باقی مانده است.

پایگاه خبر ججین

این مجموعه دار تاکید کرد: از طرف دیگر این سردرها زمانی که طراحی می شد موزه گرافیک و یا موزه سینمایی وجود نداشت که این سردرها را بعد از استفاده جمع آوری کرده و از آنها حفاظت کنند، به همین دلیل غالب این آثار از بین رفته است. در واقع می توان گفت قسمت عمده تاریخ گرافیک ما که ارتباط مستقیم با سینما دارد و تاریخ مهمی از لحاظ مطالعات اجتماعی است از بین رفته است.

بختیاری گفت: طی ۱۰ سال گذشته محصولات گرافیکی را جمع آوری می کردم و خوشبختانه توانستم طی این سال ها تعدادی از این سردرها را هم از جاهای مختلف از جمله سینماها، سینماداران و گاهی مغازه ها گردآوری کنم.

پایگاه خبر ججین

وی با اشاره به اینکه ایمان صفایی دبیر دوسالانه «سرو نقره ای» نسبت به این مجموعه آگاهی داشت و پیشنهاد برگزاری نمایشگاهی از سردرهای سینمایی را داد، گفت: سردرهای سینما موضوعی است که چندان به آن توجه نمی شود و مطالعه ای روی آن صورت نگرفته است، البته برای این نمایشگاه محسن شهرنازدار، من و علیرضا محمودی یک مقاله کامل نوشته ایم.

این هنرمند توضیح داد: با توجه به اینکه اولین سردرها به سال های دور برمی گردد، از همان ابتدا تا امروز تنها ۲ مقاله درباره سردرها نوشته شده است که این مقاله ها توسط مرتضی ممیز و آیدین آغداشلو نوشته شده است و حالا بعد از گذشت ۹۰ سال، دومین بار است که نمایشگاهی درباره سردر برگزار می شود.

به گفته وی، اولین نمایشگاه از سردرهای سینما در دهه ۵۰ توسط فریدون آو برگزار شده بود.

بختیاری تاکید کرد: قدیمی ترین قطعه ای که در این مجموعه وجود دارد، مربوط می شود به چند تکه از یک سردر کوچک برای سال ۴۲ که کامل نیست. البته در این نمایشگاه بی شک به مدل هایی از این دست زیاد برخواهید خورد و آخرین محصول این نمایشگاه برای سال ۱۳۸۱ است.

پایگاه خبر ججین

این گرافیست بیان کرد: این سردرها معمولا در ابعاد ۵ متر در ۲ متر و ۶ متر در ۲ متر و یا ۷ متر در ۲ متر است، همین مساله سبب شد تا از گالری سلام که نزدیک به ۶۰۰ متر فضا دارد استفاده کنیم و نزدیک به ۲۰ اثر را نمایش دهیم.

وی توضیح داد: در بین این آثار می توان به سردرهای «دختری در قفس»، «هم کلاس»، «فصل خون»، «داش آکل»، «شورش» اشاره کرد. در این نمایشگاه ۵ اثر از فیلم های فارسی نمایش داده می شود که شامل «داش آکل»، «شورش»، «بابا شمل» اشاره کرد. همچنین چند سردر از فیلم های خارجی که در ایران اکران شده اند مانند فیلم «وایکینگ ها»، «پینوکیو» که برای سال ۱۳۴۸ است به نمایش درمی آید.

بختیاری در پایان با اشاره به اینکه این نمایشگاه با همکاری، انجمن صنفی طراحان گرافیک ایران، دوسالانه سرو نقره ای، فیلمخانه ملی و موزه سینما برگزار می شود، گفت: قرار است نشست تخصصی پوستر و سردر سینما در تاریخ ۲ بهمن ماه در موزه سینما برگزار شود.

نمایشگاه پوستری با عنوان «پلاکارت» با نگاهی به طراحی اعلان های سر در سینما در ایران با همکاری مشترک موزه سینمای ایران، انجمن گرافیک ایران، استودیو کارگاه و مجموعه علی بختیاری ۸ دی ماه در فضای نمایشگاهی «سلام» افتتاح می شود.

نمایشگاه پوستر «پلاکارت» مجموعه ای از سردرهای سینمای چاپی و نقاشی شده تا دوران پیش از دیجیتال شدن این صنعت است که مجموعه ای از اعلان ها از سال ۱۳۴۲ تا سال ۱۳۸۱ را دربرمی گیرد. در این نمایشگاه قطعاتی ویژه مانند سردر فیلم های «شورش»، «داش آکل»، «فصل خون»، «هیولای درون»، «گاومیش ها»، «دختری در قفس» و…. به نمایش گذاشته می شود. همچنین قرار است کتاب «پلاکارت» همراه با نوشته هایی از علی بختیاری، محسن شهرنازدار و علیرضا محمودی رونمایی شود.

نمایشگاه پوستر «پلاکارت» از تاریخ ۹ دی ماه تا ۲ بهمن ماه و از ساعت ۱۶ تا ۲۱ برای بازدید عموم باز خواهد بود.

 


 

 

 

 

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

چهار × 1 =