فیدان: از شروط مدنظر اوکراین برای صلح حمایت می‌کنیم/ اسد برای عادی‌سازی آماده نیست

«هاکان فیدان» وزیر امور خارجه ترکیه گفت حل و فصل منصفانه مناقشه بین مسکو و کی‌یف تنها می‌تواند مبتنی بر احترام به «تمامیت ارضی» اوکراین باشد. او همچنین در سخنانش اشاره کرد که اسد برای عادی‌سازی روابط آمادگی ندارد.

کد خبر : 1801968
تاریخ انتشار : پنجشنبه 11 دی 1348 - 3:30

 

به گزارش پایگاه خبری “ججین” به نقل از ایسنا، وزیر امور خارجه ترکیه در مصاحبه با روزنامه «حریت» که روز یکشنبه منتشر شد، با اشاره به اینکه آنکارا به عنوان یک «دوست» باید «صادقانه» با طرف‌های جنگ صحبت کند، اظهار داشت: «ترکیه با هر یک از طرفین درگیری روابط ویژه دارد و آماده است به حرف‌های مسکو و کی‌یف گوش دهد.»

او گفت: «یک راه‌حل عادلانه برای جنگ باید بر اساس تمامیت ارضی اوکراین باشد.»

آنکارا مدت‌هاست که از کی‌یف در اصرار آن بر بازپس‌گیری کنترل کل قلمرو شناخته‌شده بین‌المللی خود، از جمله شبه‌جزیره کریمه، که پس از کودتای میدان ۲۰۱۴ در کی‌یف از اوکراین جدا شد و از طریق رفراندوم به روسیه پیوست، حمایت می‌کند.

این موضع به شدت با موضع روسیه در تضاد است؛ رهبری کرملین مکررا در مورد هر نوع حل و فصل احتمالی درگیری بیان می‌کند که این مساله باید واقعیت‌های موجود میدانی را به رسمیت بشناسد.

مسکو همچنین می‌گوید که حاکمیت این کشور بر کریمه و همچنین مناطق خرسون و زاپوریژیا و همچنین دونتسک و لوهانسک قابل بحث نیست. به گزارش راشا تودی، این چهار منطقه در اواخر سال ۲۰۲۲ پس از برگزاری همه‌پرسی جداگانه در سرزمین‌های مربوطه به روسیه ملحق شدند.

ترکیه مدت‌هاست در تلاش است تا در جنگ میان مسکو و کی‌یف به‌عنوان میانجی عمل کند. ترکیه در اوایل جنگ، میزبان مذاکراتی در استانبول بود که نهایتا به شکست انجامید و از آن به بعد بارها آمادگی خود را برای ایفای نقش میانجی در هرگونه مذاکرات احتمالی در آینده نشان داده است.

با این حال، مسکو گفته است که آنکارا موقعیت خود را به‌عنوان یک میانجی بالقوه از دست داده است. در اوایل این هفته، «سرگئی لاوروف» وزیر امور خارجه روسیه به روزنامه حریت گفت رویکرد آنکارا را «گیج‌کننده» می‌داند و به جریان مداوم تسلیحات از ترکیه به اوکراین اشاره کرد.

لاوروف گفت: «متأسفانه آنکارا به همکاری نظامی-فنی خود با رژیم کی‌یف ادامه می‌دهد. نیروهای مسلح اوکراین از سلاح‌های ترکیه برای کشتن سربازان و غیرنظامیان روسی استفاده می‌کنند.»

این دیپلمات ارشد روس افزود، همچنین بعید است که «هیچ کشوری، از جمله ترکیه، در تلاش‌های میانجی‌گری موفق شود»، زیرا کی‌یف و حامیان آن تمایلی برای مذاکره نشان نداده‌اند.

اسد برای عادی‌سازی آماده نیست

هاکان فیدان همچنین در مصاحبه با حریت به تحولات سوریه اشاره کرد و گفت نظام «بشار اسد» رئیس‌جمهور سوریه و اپوزیسیون باید یک چارچوب سیاسی ایجاد کنند.

او گفت: «در این فضای درگیری، ترکیه می‌خواهد ببیند نظام و اپوزیسیون چارچوبی سیاسی ایجاد می‌کنند که بتوانند روی آن توافق کنند. برای نظام سوریه مهم است که در کنار مخالفان، یک محیط امن و با ثبات برای مردم خود فراهم کند. تماس و صحبت متفاوت است و باید گفت‌وگو با مخالفان باشد. تماس و صحبت، روش‌های مختلفی است. در مورد سوریه، گفت‌وگوی واقعی باید با مخالفان سوری باشد. آرزوی ما این است که اسد با مخالفان خودش به توافق برسد.»

با این حال وزیر خارجه ترکیه افزود: «اما تا آنجا که ما متوجه شدیم، او و شرکای او آماده توافق با مخالفان و عادی‌سازی بزرگ نیستند. در حال حاضر، به نظر می‌رسد اسد و شرکای او برای حل برخی مشکلات آماده نیستند. حملات اسرائیل به سوریه در حال افزایش است. اگر سازمان‌های تروریستی و سایر عناصر سعی کنند از این محیط آشفته سوء استفاده کنند، این می‌تواند سوریه را به بی‌ثباتی بیشتری بکشاند و هیچکس این را نمی‌خواهد.»

تماس آمریکا با سازمان‌های «تروریستی»

به طور خلاصه، به گفته آنکارا، آشتی بین نظام سوریه و مخالفان اهمیت بیشتری یافته است. همچنین وقتی صحبت از مبارزه با سازمان‌ «تروریستی پ‌ک‌ک، ی‌پ‌گ و پ‌ی‌د» می‌شود، بازیگر دیگر آمریکاست.

هاکان فیدان گفت: «مسئله حساس اصلی برای ما پاکسازی سازمان تروریستی پ‌ک‌ک‌ – ی‌پ‌گ است که با حمایت آمریکا یک‌سوم خاک سوریه را اشغال کرده است.»

او افزود: «ما در هر جلسه به همتایان آمریکایی خود یادآوری می‌کنیم که باید به همکاری خود با سازمان تروریستی در سوریه پایان دهند. این واقعیت که ما در مورد این موضوع به طور متقابل بحث می‌کنیم، می‌تواند به عنوان نشانه‌ای از پیشرفت‌هایی، هرچند نسبی، تفسیر شود.»

استراتژی توسعه‌طلبانه صهیونیست‌ها

در حالی که همه نگاه‌ها به انتخابات ایالات متحده دوخته شده است، روزنامه حریت همچنین درباره حملات روزافزون «بنیامین نتانیاهو» نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی به بخش وسیعی در منطقه با فیدان گفت‌وگو کرد.

فیدان تاکید کرد: «نتانیاهو هر بار شرایط جدیدی را روی میز می‌گذارد. این نشان می‌دهد که او از مذاکره به‌عنوان ابزاری برای به دست آوردن زمان برای رسیدن به اهداف نظامی مورد نظر خود استفاده می‌کند. اگرچه ما از ابتدا به شدت از آتش‌بس حمایت کرده‌ایم، اما به طرف‌هایی که با آنها ملاقات کردیم می‌گفتیم که نتانیاهو رایزنی‌ برای آتش‌بس را برای به دست آوردن زمان متوقف می‌کند.»

او افزود: «در این مرحله شاهد حرکت در مذاکرات آتش‌بس هستیم. با این حال، آنچه در اینجا برای حماس مهم است، دستیابی به آتش‌بس به گونه‌ای است که روندی را امکان‌پذیر کند که اقدامات اسرائیل را به طور غیر قابل برگشتی تغییر دهد. همچنین بربریت اسرائیل در استفاده از گرسنگی به عنوان سلاح باید جلوگیری شود.»

رئیس دستگاه دیپلماسی ترکیه گفت که در آخرین دیدارشان با حماس، تحولات میدانی، نیاز به آتش‌بس، کمک‌های بشردوستانه و روند آشتی فلسطینیان را مورد بحث قرار دادند.

فیدان گفت: «جامعه بین‌المللی باید از ادامه وحشی‌گری اسرائیل در استفاده از گرسنگی به‌عنوان سلاح جلوگیری کند. استراتژی توسعه‌طلبانه نتانیاهو در منطقه ممکن است بسته به نتایج انتخابات ایالات متحده افزایش یابد. هدف اصلی اسرائیل این است که اساسا فلسطینیان را از غزه به مصر و از کرانه باختری به اردن براند. این سناریو منطقه را به بی‌ثباتی بزرگتری خواهد کشاند. اسرائیل ممکن است پس از انتخابات آمریکا به انتقام نظامی بسنده نکند. ترکیه خواهان تشدید تنش در منطقه نیست و این موضوع در مورد تنش‌های ایران و اسرائیل هم صدق می‌کند.»

فتو وارد فرآیند فروپاشی شده است

هاکان فیدان همچنین به ارزیابی وضعیت سازمان فتو، در پی مرگ رهبر آن فتح‌الله گولن در آمریکا پرداخت و گفت: «فکر می‌کنم این سازمان در حال حاضر وارد روند فروپاشی شده است.»

او افزود: «این سازمان پتانسیل خود را برای فعالیت در بسیاری از کشورها و همچنین ترکیه از دست داده است. آنها نمی‌توانند پایگاه‌های جدیدی به دست آورند. آمریکا باید اعضای این سازمان را بازگرداند. من همچنین به آنتونی بلینکن (وزیر خارجه آمریکا) گفتم که قوانین لازم باید در خاک آمریکا اجرا شود تا از فعالیت این سازمان علیه ترکیه جلوگیری شود. می‌توان گفت دورانی با مرگ رهبر این سازمان تروریستی به پایان رسیده است.»

مذاکرات با بریتانیا در حال آغاز است

پس از بریگزیت، روابط دوجانبه ترکیه با بریتانیا در چارچوب جدیدی قرار می‌گیرد. هاکان فیدان اعلام کرد که تصمیم برای آغاز مذاکرات برای به‌روزرسانی توافقنامه تجارت آزاد با انگلیس گرفته شده است.

به گفته هاکان فیدان، همچنین هدف ۲ کشور تعمیق روابط و انجام کارهای مشترک در صنایع دفاعی است.

اجلاس بریکس

وزیر امور خارجه ترکیه همچنین به تلاش کشورش برای عضویت در سازمان بریکس اشاره کرده و گفت هیچ بیانیه یا دعوتی در خصوص عضویت جدید در اجلاس کازان وجود نداشت.

فیدان در این رابطه گفت: «بریکس که ساختار نهادی ندارد، هنوز مشخص نکرده است که در این زمینه چگونه پیش خواهد رفت. آیا با جذب اعضای جدید گسترش خواهد یافت؟ یا به‌عنوان عضو وابسته روش دیگری را اتخاذ خواهند کرد؟ این را در دوره آینده خواهیم دید.»

 


برچسب ها : ، ،

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

دو × 5 =