ظریف در موسسه صلح سیپری: هیچ ناگفته ای در برجام وجود ندارد

وزیر امور خارجه گفت: ما به آنچه که (در برجام) پذیرفته بودیم عمل کردیم اما به نظر می‌رسد که طرف مقابل می‌خواهد مسائلی را به ما دیکته کند که در متن برجام به آن مسائل اشاره و به صراحت بیان شده است و هیچ چیز ناگفته‌ای در توافق وجود ندارد.

کد خبر : 104026
تاریخ انتشار : چهارشنبه 30 مرداد 1398 - 11:08

 

به گزارش پایگاه خبری “ججین، «محمد جواد ظریف» در موسسه بین المللی تحقیقات صلح استکهلم، گفت: در شرایط فعلی بشریت موضوع اصلی حقوق بین الملل است، حقوق بین الملل باید برای همه باشد و نباید برای آن استثناء قائل شویم
وزیر امور خارجه یادآور شد: امروز تحولات امنیتی در افغانستان و سوریه، اروپا و همه جهان را تحت تاثیر قرار می‌دهد، این نشانه اهمیت ناامنی در عرصه های مختلف است و این نشان می‌دهد چند جانبه گرایی انتخاب نیست بلکه الزام است.
ظریف خاطرنشان کرد: به دست آوردن امنیت در دنیا به تنهایی کافی نیست بلکه نیازمند همکاری همه کشورهای دنیا است.
رئیس دستگاه دیپلماسی افزود: به نظر می رسد در سال ۲۰۱۶ در آمریکا انقلاب شده است؛ چرا که خود را متعهد به رعایت حقوق بین الملل نمی‌دانند و کسی چون جان بولتون از حقوق بشر به عنوان ابزاری برای فشار علیه دیگران استفاده می‌کند و اگر نتواند حقوق بین الملل را نادیده می‌گیرد.
وزیر خارجه افزود: زمانی که کشوری بخواهد به قیمت ناامنی دیگران، در امنیت بماند، با غافلگیری‌های ناخوشایندی مواجه می‌شود، نمونه آن آمریکا است که با بودجه سرسام‌آور نظامی، نتوانسته امنیت شهروندان خود را تأمین کند.
ظریف به پایبندی ایران به تعهداتش براساس برجام اشاره کرد و گفت: ما به آنچه که پذیرفته بودیم عمل کردیم اما به نظر می‌رسد که طرف مقابل می‌خواهد مسائلی را به ما دیکته کند در حالی که  در متن برجام به آن مسائل اشاره شده و به صراحت بیان شده است و هیچ چیز ناگفته‌ای در توافق وجود ندارد.

وزیر امور خارجه  گفت:‌ از زمانی که آمریکا از برجام خارج شد هنوز اروپایی‌ها به تعهداتشان عمل نکرده اند در حالی که ایران همچنان بر تعهداتش باقی است.
وی ادامه داد: ایران رفتار پیش‌بینی شده‌ای دارد؛ مقابل این رفتار پیش‌بینی‌ شده، باید رفتار پیش‌بینی شده نیز دریافت شود اما دولت ترامپ چنین رویکردی ندارد. رفتار نابخردانه آمریکا پیش‌بینی شده نیست و آنها خارج از چارچوب رفتار می کنند.
ظریف با بیان اینکه ما با دولتی روبه‌رو هستیم که تعهداتش را زیرپا گذاشته است، اظهار داشت: حدود ۳۰ سال قبل،  قطعنامه ۵۹۸ را داشتیم. درباره مسائل منطقه‌ای، نشستی در شورای امنیت برگزار و قطعنامه‌ای در این باره صادر شد و براساس توافق صورت گرفته، ایران به تمامی تعهدات خود عمل کرده است.

وزیر خارجه در پاسخ به سوالی درباره وضعیت حقوق بشر و زنان در ایران گفت: ما کشوری در منطقه هستیم که به مردم خود متکی هستیم.

وی افزود: شما مدعی هستید مردم خود را تحت فشار قرار می دهیم؛ در حالی که در هر انتخاباتی شاهد مشارکت ۷۰ درصدی مردم هستیم. آنها مجبور نیستند در انتخابات شرکت کنند، ولی از کشورشان حمایت می کنند.
وی ادامه داد: (منافقین) که در جنگ ایران و عراق در کنار صدام قرار گرفتند. آنها حتی دیگر نمی توانند در عراق زندگی کنند چون مورد نفرت مردم آن کشور هستند.

ظریف گفت: در ایران نماینده های اقلیت های مذهبی در مجلس حضور دارند.

سفیر بعدی ایران در فنلاند، زن است

ظریف در بخش دیگری از سخنان خود سفیر بعدی ایران در فنلاند را یک زن معرفی کرد و در ادامه به قضیه خاشقچی اشاره کرد و گفت: به رغم تکه تکه کردن خاشقچی، ولی هیچ کس حاضر نشد حتی یک دلار از سرمایه گذاری های خود را از عربستان خارج کند.

وی در بخشی سخنانش با اشاره به توقیف نفتکش ایران،  اظهار داشت: این اولین نفتکش ما بود که توسط دولت جبل طارق توقیف شد و تحریم های اروپا فرامرزی نیست.

وزیر امور خارجه افزود: آمریکا در حال اعمال تروریسم اقتصادی علیه ملت ایران است، حقوق بین الملل باید توسط همه کشورها رعایت شود.

ظریف در ادامه به  تعهدات برجامی اروپا اشاره کرد و گفت: اروپا ۱۱ تعهد داده است از جمله در زمینه خرید نفت ایران، سرمایه گذاری در ایران و انجام تبادلات مالی و بانکی… ی. از این تعهدات است.

وی خطاب به اروپا گفت: اروپا تعهد داده روابط تجاری را عادی سازی کند و از اروپا می خواهیم به تعهدات خود عمل کند.

رئیس دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سوالی مبنی بر علاقه مندی برای توافق جدید با ترامپ، گفت: توافق هسته ای با چشم باز حاصل شده است. ما چون پیش بینی کرده بودیم توافق از سوی یکی از طرف ها نقض شود، سازوکاری در چارچوب برجام در نظر گرفته شد. با آمریکا در این باره ساعت ها مذاکره کردیم. ما از برجام خارج نشدیم و در چارچوب برجام عمل کرده ایم.

گام سوم کاهش تعهدات محکم تر از گام های قبلی است

ظریف با اشاره به گام سوم کاهش تعهدات برجامی گفت: این گام قطعا محکم تر از گام های قبلی خواهد بود. ما گزینه های خود را به اروپا اعلام کرده ایم.

وی با بیان اینکه جزو تنها کشورهایی هستیم که حامی خارجی نداشتیم، ادامه داد: آیا ما به آمریکا، روسیه، غرب و چین اتکا کردیم.  آنها بارها علیه ما در شورای امنیت قطعنامه صادر کردند، خیلی از کشورها در زمان جنگ تحمیلی در کنار عراق قرار گرفتند.

رئیس دستگاه دیپلماسی با اشاره به تسلیحاتی که آمریکا و غرب و سایرین در اختیار عراق قرار دادند و مانع از خرید تسلیحات توسط ایران شدند، اظهار کرد: انگلیسی ها حتی تانک های “چیفتن” که ما خریدیم را به ما تحویل نداد و هنوز هم پول آن را به ما برنگردانده است ولی ما فقط به مردم خود متکی بودیم.

ظریف با بیان غیرقانونی بودن همجنس گرایی و شرب خمر در ایران،  گفت: قوانین ما براساس قواعد اسلامی است و ما این را پنهان نمی کنیم. اقلیت های مسیحی در ایران حضور دارند و می توانند قواعد مذهبی و … خود را انجام دهند.

وزیر خارجه گفت: آخرین باری که درباره همجنس گراها اظهارنظر کردم روزنامه بیلد نوشته بود که ظریف از کشتن همجنس گراها دفاع می کند، ولی می گویم کسی نمی تواند در ملاء عام قوانین کشور را نادیده بگیرد.

وی در پاسخ به سوالی درباره توقیف نفتکش حامل نفت ایران و نفتکش استنا ایمپرو گفت: کشتی ما در جبل طارق هیچ اقدام غیرقانونی صورت نداده بود ولی نفتکش انگلیسی قواعد بین المللی را نقض کرده بود. ما درباره خدمه نفتکش استنا ایمپرو با نگاه بشردوستانه برخورد می کنیم.

ظریف درباره “احمدرضا جلالی” که اطلاعات دانشمندان هسته ای را در اختیار موساد قرار داده است، با اشاره به ترور دانشمندان هسته ای ایران گفت: اطلاعاتی که این شخص در اختیار سرویس های جاسوسی قرار داد باعث شهادت افراد بیگناهی شد.  با خانواده این افراد دیدار کردم، دختر شهید رضایی نژاد دختر کوچکی بود وقتی من از مذاکرات بازگشتم و به استقبال من آمد. این یک جنایت بزرگ بود که نمی تواند بدون مجازات بماند.

وزیر خارجه گفت: بهترین سناریو برای جهان، بازگشت ترامپ به برجام نیست، بلکه بیدار شدن طرف های دیگر برجام از این تهدید است.

وی در پاسخ به سوالی درباره فعالیت آزاد خبرنگاران کرد در ایران بیان کرد: ایرانی ها و کردها برای قرن هاست با هم ارتباط دارند، خبرنگار کرد مثل خبرنگار ایرانی است و باید به قوانین احترام بگذارند. اگر جمعیت کردها در ایران را با دیگر نقاط دنیا مقایسه کنید، شاهد خواهید بود که وضعیت کردها در ایران بهتر از دیگر نقاط جهان است.

ظریف بیان کرد: اگر من با کردها مخالف بودم نخستین سفیر کرد ایرانی را در ویتنام منصوب نمی کردم و اگر با سنی ها مشکلی داشتم، نخستین خانم اهل سنت را در برونئی به عنوان سفیر منصوب نمی کردم.

پیروزی از طریق نظامی حاصل نمی شود
یان الیاسون رئیس هیأت مدیریه موسسه سیپری نیز در این نشست با تأکید بر اهمیت برجام عنوان کرد: نیاز است این توافق حفظ شود و من در این خصوص دو بار به ایران سفر کردم. من از عدم اجرای تعهدات اروپا متاسفم و معتقدم اینستکس به عنوان راه حلی برای این موضوع باید عملیاتی شود.

وی افزود: مشکل بزرگی درباره خطر جنگ در منطقه وجود دارد و قطعا یک توافق منطقه ای می تواند در این زمینه موثر باشد و ما در این موسسه تلاش می کنیم نقش خود را ایفا کنیم.

الیاسون گفت: باید تلاش کنیم مانع از وقوع چنین بحران هایی در سایر نقاط جهان شویم و اجازه ندهیم منطقه به سمت بحران جدیدی برود.

وی ادامه داد: در دنیای امروز پیروزی از طریق اقدامات نظامی حاصل نمی شود.


 

 

 

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

چهار × یک =