شلیک مشقی به قوم بلوچ
انتشار یک بازی رایانهای که در آن مردم بلوچ، قاچاقچی معرفی میشوند، باعث اعتراض مردم سیستان و بلوچستان شد.
به گزارش پایگاه خبری “ججین“، انتشار یک بازی رایانهای که در آن افرادی با لباس بلوچی به حمل و توزیع سوخت قاچاق میپردازند و با مأموران نیروی انتظامی درگیر میشوند، واکنشهای زیادی را بین مردم استان سیستان و بلوچستان به همراه داشت.
در این بازی، بازیکن یک مأمور نیروی انتظامی است که با شلیک به قاچاقچیان سوخت، امتیاز میگیرد. تعقیب و گریز پلیس و قاچاقچی سوخت، خط اصلی داستان بازی است. قاچاقچی که لباس بلوچی به تن و اسلحهای هم در دست دارد، در کنار تابلویی که نام شهر سیب و سوران (یکی از شهرهای سیستان و بلوچستان) بر آن نوشته شده، سوار بر ماشین حامل سوخت میشود و بعد بازیکن این بازی باید در نقش پلیس به فرد قاچاقچی شلیک کند تا امتیاز خود را بالاتر ببرد. این بازی نسخهای کپیشده از بازی رایانهای GTA است.
القای این نکته که همه مردم بلوچ، قاچاقچی هستند و قرار گرفتن پلیس در برابر فرد قاچاقچی در این بازی بهنوعی القاکننده تقابل پلیس با مردم بلوچ است و شلیک پلیس به سمت مرد بلوچ میتواند باعث ایجاد حس کینه و نفرت مردم منطقه نسبت به نیروهای پلیس و ایجاد دوگانه پلیس و مردم و موجب ایجاد تفرقه بین اقوام و مذاهب شود. اگرچه هنوز مشخص نیست که آیا سازندگان بازی واقعاً چنین قصدی داشتهاند یا نه، اما انتشار این بازی تنشهای زیادی را ایجاد کرد و واکنشها به آن، نشان میدهد حساسیتها در این زمینه درست بوده است.
پس از انتشار این بازی، مردم سیستان و بلوچستان به اینکه شخصیت قاچاقچی سوخت در این بازی لباس بلوچی بر تن دارد و نام مکانهای آن بر اساس نام شهرهای استان است، اعتراض کردند. محمد بلوچزهی، روزنامهنگار و فعال اجتماعی بلوچ در واکنش به انتشار این بازی در صفحه توئیتر خود مضمون آن را «نژادپرستانه» توصیف کرد.
اعتراض به این بازی محدود به بلوچها نبود و سیستانیها و دیگر اقوام نیز در شبکههای اجتماعی ساخت آن را محکوم کردند. حسینعلی یکی از کاربرانی بود که در این باره نوشت: «بنده بهعنوان یک زابلی ۱۰۰ درصد از قوم بلوچ دفاع میکنم و خواهان بازخواست و محاکمه سازنده بازی هستم.»
حجتالاسلام علی موحدیراد، دادستان عمومی و انقلاب زاهدان نیز گفت: «قوم بلوچ یکی از اقوام با اصالت ایران اسلامی محسوب میشود و هرگز اجازه نمیدهیم برخی افراد مغرض با چنین اقداماتی، به اقوام ما اهانت کنند.»
در واکنشی دیگر، یکی از شهروندان بلوچ پرداختن به آسیبهای قاچاق سوخت را مهمتر از پرداختن به این بازی دانست و نوشت: «از همه کسانی که به ساخت بازی کامپیوتری سوختکشان بلوچ واکنش نشان دادهاید، این سؤال را میپرسم که فکر نمیکنید که ما همیشه اصل را رها کردهایم و به فرعیات چسبیدهایم؟»
عدهای نیز این بازی را دستاویز اقدامات تفرقهافکنانه خود کردند و آن را بهانهای برای ایجاد اختلاف میان مردم بلوچ و سیستانی استان قرار دادند. این افراد ساخت بازی را اقدامی برنامهریزیشده برای توهین به مردم بلوچ عنوان میکنند و پلیس را نیرویی سرکوبگر میدانند؛ در حالی که بنا به گفته دادستان زاهدان، سازندگان این بازی در اعترافهای اولیه خود، هدف از ساخت این بازی را، فروش بیشتر در سیستان و بلوچستان اعلام کردهاند، تحقیقات درباره احتمال وجود هرگونه انگیزه امنیتی و تفرقهافکنانه برای ساخت این بازی ادامه دارد و هنوز چنین چیزی اثبات نشده است.
دادستان زاهدان همچنین با هشدار به این افراد گفت: «در شرایطی که کشور نیازمند وحدت و انسجام دوچندان است، برخی میخواهند با به راه انداختن اختلافهای قومی و مذهبی و توهین به اقوام و مذاهب و لباسهای بومی محلی استان سیستان و بلوچستان، فضا را متشنج کنند که بههیچوجه قابلپذیرش نبوده و با شدت و جدیت کامل با آنها برخورد قاطع قضایی میشود.»
در پی انتشار گسترده این بازی رایانهای، دادستان زاهدان روز شنبه (۲۱ اردیبهشت) خبر از دستگیری سازندگان این بازی داد. دستگیرشدگان یک بلوچ ۳۰ ساله و دیگری، فارس ۲۲ ساله بوده است. فرد بلوچ سرمایهگذاری و تأمین تجهیزات رایانهای را برعهده داشته و فرد فارس بازی را طراحی کرده است. این دو نفر از سوی اطلاعات سپاه پاسداران در زاهدان دستگیر شدند. اتهامهای این افراد تولید و انتشار بازی وحدتشکن و اقدام علیه امنیت داخلی کشور، عنوان شده است.
برچسب ها :بازی کامپیوتری ، ججین ، سیستان و بلوچستان ، قوم بلوچ ، گیم
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰