سرمایه گذاری در کجا بهتر است؟
نرخ بازدهی سرمایهگذاری در بازار بانکی طی یکسال گذشته حداقل ۲۳درصد برآورد شده است.
به گزارش پایگاه خبری “ججین” ، بررسی چهار بازار سرمایه گذاری در ایران طی یک سال گذشته نشان می دهد مسکن کمسودترین بازار در میان بازارهای متعارف سرمایهگذاری در ایران بوده است.
ارزیابی چهار بازار مسکن، سکه ، دلار و همچنین بازار سود بانکی حکایت از آن دارد که در یک سال گذشته ورود سرمایه به این بازارها هر چند با زیان همراه نبوده ،با این حال سود حاصله در این بازارها به شدت با یکدیگر متفاوت است.
مسکن، کم بازده ترین
مسکن در ایران سال هاست در رکودی سخت و سنگین به سر می برد. سود اندک سرمایه گذاری در این بازار ساخت و ساز را نیز در یک دهه گذشته با کاهش روبرو کرده است.
بررسی ها نشان می دهد ۲۰۰ میلیون تومان در مهر ماه سال گذشته ، امکان خرید ۴۵ متر مربع واحد مسکونی در مرکز شهر تهران را به طور متوسط فراهم می کرد. بانک مرکزی متوسط افزایش قیمت مسکن در این دوره زمانی یعنی یک سال اخیر را کمتر از نرخ تورم ارزیابی کرده است.
به این ترتیب این واحد مسکونی در صورت وجود مشتری ممکن است به قیمت ۲۰۷ میلیون تومان به فروش برسد. سود سرمایه گذاری در این بازار نزدیک به ۳.۵ درصد محاسبه می شود.
این سود اندک ، سرمایه گذاری در این بازار را نسبت به سایر بازارها فاقد ارزش و توجیه اقتصادی می کند.
متوسط قیمت سکه در مهرماه سال گذشته طبق آمار بانک مرکزی برابر با یک میلیون و ۱۰۱ هزار تومان بود ،این درحالی است که در شرایط کنونی هر قطعه سکه بهار آزادی طرح جدید حداقل به یک میلیون و ۳۱۰ هزار تومان، افزایش یافته است.
به این ترتیب ۲۰۰ میلیون تومان در مهر ماه سال گذشته با ۱۸۱.۶ قطعه سکه برابری می کرد، در حالی که این تعداد سکه در شرایط کنونی حداقل ۲۳۷ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان قیمت دارد. سود سرمایه گذاری در این بازار نزدیک به ۱۹ درصد برآورد می شود.
هر چند سایر ارزها ممکن است در بازار ایران حتی رشدی بیش از دلار داشته باشند، اما دلار مرجعی برای سرمایه گذاران خردی است که قصد دارند نقدینگی خود را از تورم مصون داشته و افزایش بدهند.
در مهر ماه سال گذشته متوسط قیمت دلار ۳ هزار و ۵۹۰ تومان از سوی بانک مرکزی محاسبه شده است. به این ترتریب ۲۰۰ میلیون تومان امکان خرید ۵۵ هزار و ۶۹۴ دلار را فراهم می کرد که این قیمت حجم دلار در شرایط کنونی با توجه به نرخ ۴۰۱۷ تومانی دلار در شرایط کنونی به ۲۲۳ میلیون و ۷۲۷ هزار تومان می رسد.
سود سرمایه گذاری در این بازار ۱۱.۵ درصد است. به این ترتیب تفاوت سرمایه گذاری در دو بازار اخیر اعلام شده با بازار مسکن به شدت قابل توجه است.
سود بانکی در ایران طی سال های اخیر حتی بالاتر از نرخ تورم بوده است. در حالی که متوسط نرخ تورم در ایران در سال گذشته و سال جاری تک رقمی بوده اما سود بانکی حتی بالاتر از ۲۳ درصد گزارش شده است.
در مواردی برخی موسسات و بانک ها که مجوزهای رسمی فعالیت از بانک مرکزی را نیز داشته اند، در این دوره زمانی سودهایی بالاتر از این رقم را به سپرده گذاران پرداخت کردند.
آشفتگی بازار پولی در ایران سبب شد،بالاخره بانک مرکزی دست به کار شود و بخشنامه ای که پیش تر برای رسیدن نرخ سود بلند مدت به ۱۵ درصد را در شورای پول و اعتبار به تصویب رسیده بود را اجرایی کند و این چنین شد که نرخ سود بانکی از یازدهم شهریور سال جاری به ۱۵ درصد برای سپرده های یک ساله و ۱۰ درصد برای سپرده های کوتاه مدت کاهش یافت.
اگر کسی در مهر ماه سال گذشته نسبت به افتتاح سپرده با نرخ سود ۲۳ درصد اقدام کرده باشد، در این یک سال سودی برابر با ۴۶ میلیون تومان دریافت کرده است.همان گونه که اشاره شد نرخ بازده سرمایه در این بازار حداقل ۲۳ درصد برآورد شده است.
این نرخ در صورتی حاصل شده که سپرده گذار سود سرمایه خود را از بانک خارج کرده باشد در غیر این صورت سودی بر سود سپرده بلند مدت نیز به سپرده گذاری تعلق گرفته است. به این ترتیب سپرده گذاری در بانک سودده ترین بازار برای سرمایه گذاران خرد و مسکن کم بازده ترین برای این دسته از افراد بوده است.
برای تحلیل این بازار لازم است آمارهای مربوط به مهر ماه این بازار منتشر شود تا مبنای تحلیل قرار گیرد.بسیاری از کارشناسان معقتدند سیمای رنگ پریده بورس واقعیات اقتصادی را بازنمایی می کند چرا که بورس پیشانی اقتصاد هر کشوری است و با توجه به مشکلات کنونی اقتصاد به نظر می رسد حل بحران های فعلی پیش نیاز جهش بورس و رشد واقعی در این بازار مهم کشور است.
telegram.me/jajinnews
برچسب ها :اقتصاد ، بازار سرمایه گذاری ، ججین
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰