ساری / میوه های جنگلی مازندران، ظرفیتی برای درامدزایی

میوه های جنگلی در جنگل های مازندران ظرفیتی مهم برای درامدزایی است که به صورت یک کار دستجمعی خانوادگی به صورت دستی برداشت و به شیوه سنتی به شکل رب ، مربا و ترشی تولید و به بازار مصرف عرضه می شود.

کد خبر : 48694
تاریخ انتشار : شنبه 18 آذر 1396 - 12:30

 

 

به گزارش پایگاه خبری “ججین” ، اکنون در فصل پاییز جنگل های مازندران‌ مملو از درختان میوه های جنگلی چون انار ، ولیگ (زالزالک جنگلی )، کندس (ازگیل ) ، زرشک ،خرمالو و تمشک است روستاییان با ورود به جنگل ها ، بدون صرف هزینه کاشت و داشت ، این داده های خدادادی را برداشت‌می کنند و هریک در منازل خود با امکانات محدود و سنتی آنها را به رب ، ترشی و مربا تبدیل می کنند .
سنتی بودن فرایند تولید این نوع محصولات باعث شده تا دستگاه های اجرایی مرتبط همچون گردشگری و جهاد کشاورزی آمار دقیقی از میزان این تولیدات نداشته باشند اما با نگاهی به بازارهای محلی و مغازه های مازندران نشان می دهد که این تولیدات سوغات خوشایندی برای مسافرانی است که از اقصی نقاط کشورز به این استان سفر می کنند.
سوگل جهان آرا بانوی آلاشتی یکی از این افراد است که سالهاست به همراه اعضای خانواده اش پس از چیدن میوه های جنگلی آنها را به ترشی و رب تبدیل می کند .
وی که علاوه بر شهر خودش به واسطه آشنایان تولیدات خود را به شهرها و استان های دیگر نیز عرضه می کند و می فروشد ، گفت که در پاییز و همزمان با رسیدن این میوه ها به همراه اعضای خانواده برای چیدن کندس و زالزاک جنگلی به جنگل می رود .
وی که آموخته هایش در تولید و تبدیل این میوه های جنگلی را برگرفته از تجریبات گذشتگانش می داند ، افزود : همچون مادر و مادر بزرگم برای پخت و آماده کردن این تولیدات به شیوه گذشتگانمان فعالیت می کنم .
این بانوی ۶۰ ساله اضافه کرد : تمامی مراحل پخت و آماده کردن این تولیدات در محیط خانه و با امکانات و تجهیزات ساده انجام می شود که مشکل ساز نیز است .
وی گفت : به انجام این شیوه کار و فعالیت در زمینه تولیدات سنتی عادت کرده و شیوه سنتی تولید و پخت این محصولات باعث شده تا کمتر نسل امروزی به دنبال تولید این محصولات بروند.
این بانوی مازندرانی که از تولید این محصولات به عنوان منبع کسب درآمد و اشتغال برای مردم بویژه روستاییان برشمرد ، افزود : می توان با اعمال حمایت ها بستر برای تولید بیشتر بدون مشقت و زحمت پرداخت تا تازه واردها نیز به این عرصه وارد شوند .
*** تولیدکنندگان محصولات جنگلی یکی از کسب و کارهای خانگی مازندران
رئیس اداره اشتغال و هدایت نیروی کار اداره کل تعاون ، کار و رفاه اجتماعی مازندران با اشاره به اینکه بیش از ۲۶ هزار مجوز مشاغل خانگی در استان برای ۳۰۰ رسته شغلی صادر شد ، گفت : تولید کنندگان محصولات سنتی از قبیل رب ، ترشی و مربا از میوه های جنگلی به عنوان کسب و کار خانگی به شمار می روند .
امید روشن در خصوص چگونگی ساماندهی و حمایت از این نوع مشاغل افزود : این افراد با مراجعه به جهاد کشاورزی و طی مراحل اداری می توانند در زمره فعالان کسب و کار خانگی قرار بگیرند .
قانون ساماندهی و حمایت از مشاغل خانگی از فروردین ۱۳۹۰ آغاز شده است و توسط اداره کل تعاون ، کار و رفاه اجتماعی استان ها پیگیری می شود .
وی همچنین از قرار داشتن فعالیت تولید محصولات از میوه های جنگلی در زمره طرح تکاپو شاخه گردشگری خبرداد و گفت که
تکاپو طرحی است که از سوی دولت به منظور کمک به توسعه اشتغال پایدار تدوین شده و در راستای این طرح وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی مامور به فراهم کردن شرایط ایجاد ۵۴۰ هزار شغل پایدار در بخش‌های مختلف است .
روشن از گردشگری ، زنبورداری و آی تی به عنوان طرح های اشتغال در تکاپوی مازندران عنوان کرد و ادامه داد : فعالان در زمینه تولید محصولات از میوه های جنگلی در زمره کسب و کار شاخه گردشگری قرار می گیرند.
*** استقبال برای راه اندازی صنایع تبدیلی میوه های جنگلی 
مدیر صنایع سازمان جهاد کشاورزی مازندران گفت که تولید محصولات پس از گرفتن کد شناسایی محصول از کارگروه وزارتخانه های جهاد کشاورزی و صنعت صورت می گیرد .
سید اعلاء ابوالحسنی دارا بودن کد شناسایی محصول را برای راه اندازی مراکز صنایع تبدیلی ضروری دانست ، افزود : هم اکنون یک هزار و ۵۰۰ محصول استان مازندران دارای این کد شناسایی هستند که در مسیر صنایع تبدیلی هم قرار گرفته اند .
وی دادن کد شناسایی به محصولات را در گرو ارائه طرح توجیهی از سوی متقاضی ذکر کرد و ادامه داد : در حال حاضر سرکه انواع میوه ها و همچنین رب انار در مازندران ، این کد شناسایی را دارند .
مدیر صنایع سازمان جهادکشاورزی مازندران با اشاره به اینکه تاکنون تقاضایی از سوی افراد برای گرفتن کد شناسایی محصولاتی نظیر رب ازگیل ، ولیگ و ترشی وجود ندارد ، افزود : با توجه به فعالیت تعداد زیادی افراد بویژه روستاییان استان در این زمینه ، سازمان جهاد کشاورزی از ارائه درخواست از سوی افراد فعال در این زمینه استقبال می کند .
وی گفت : در صورت دارا بودن این کد شناسایی ،مجوزهای لازم برای راه اندازی صنایع تبدیلی و همچنین حمایت های مادی به صورت تسهیلات در این زمینه انجام می شود که می تواند زمینه تولید انبوه و همچنین اشتغال بیشتر نیز فراهم آورد .
مازندران با ۲۴ هزار کیلومترمربع وسعت حدود یک میلیون و ۳۰۰ هزار هکتار اراضی جنگلی دارد که تحت مدیریت اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری منطقه ساری و نوشهر قرار دارد .
بنا به اظهار نظر معاون امور جنگل اداره کل منابع طبیعی منطقه ساری آماری از میزان تولید میوه های جنگلی در این استان وجود ندارد اما از دیدگاه مسئولان گردشگری استان ، تولیداتی از این نوع میوه های جنگلی به نوبه خود نوعی جاذبه گردشگری به شمار می رود که با جا باز کردن صنایع تبدیلی و تولید و فرآوری شکیل تر در این عرصه ، رونق این بخش و اقتصادی شدن هر چه بیشتر ان فراهم می شود .

 

 

 

 

 


 

 

 

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.