داعش از ظهور تا سقوط

با اعلام پایان داعش در موصل از سوی منابع رسمی عراق در روز جاری، بعد نظامی این گروه رسما در عراق خاتمه یافت.

کد خبر : 18716
تاریخ انتشار : پنجشنبه 8 تیر 1396 - 19:45

 

به گزارش پایگاه خبری “ججین” به نقل از ایرنا،  داعش در ژوئن ۲۰۱۴ بطور مشکوکی (که گفته می شود با حمایت برخی کشورهای منطقه) ظرف سه روز ۱۰۸ هزار کیلومتر مربع معادل ۴۰ درصد از اراضی عراق شامل شش استان نینوا، صلاح الدین، الانبار، بخشی از استان دیاله و بخشی از کرکوک و حومه بغداد را اشغال کرد و تا پشت دیوارهای بغداد رسید.

آنها به هر شهر و روستا که رسیدند، کشتار کردند و ویرانی به جا گذاشتند و زنانش را به بردگی بردند که فجیع ترین اقدامات این گروه در دشت نینوا و سنجار در استان موصل و در پایگاه اسپایکر در شمال استان صلاح الدین رخ داد که تنها در اسپایکر دستکم ۱۷۰۰ نوجوان در حال آموزش در این پایگاه را طی یک یا دو روز قتل عام کردند.
در این برهه حساس، اما همه کشورها از جمله آمریکا که مدعی وجود توافقنامه امنیتی با عراق بود، این کشور را در برابر یورش داعش تنها گذاشتند.
با توجه به پیشروی غافلگیرانه و سریع عناصر وحشی داعش در عراق، این کشور در آستانه یک نسل کشی کم سابقه فرقه ای و تخریب حرم های مطهر در سامرا، کربلا، نجف و کاظمین قرار داشت، تا اینکه مرجعیت دینی عراق با فتوای تاریخی جهاد کفایی، عراق در شرف غرق شدن را نجات داد.
فتوای تاریخی جهاد کفایی آیت الله سیستانی در ۱۳ ژوئن صادر شد و مراجع و علمای دین شیعه و اهل سنت و از ادیان دیگر از جمله مسیحیان در عراق به آن لبیک گفتند و مردم و عشایر عراق برای دفاع از کشور، مسلح شدند.
تعدادی از رهبران گروه های مقاومت اسلامی عراق همان طور که ‘ابومهدی المهندس’ نایب رییس تشکیلات الحشد الشعبی می گوید در خانه شخصی او در ‘زیونه’ بغداد جمع شدند و هسته اولیه الحشد الشعبی را شکل بخشیدند و مسئولیت بسیج مردم را در مبارزه با تروریسم برعهده گرفتند.
جمهوری اسلامی ایران در همین برهه حساس بود که به گفته مقام های عراقی، با ایجاد یک پل هوایی، انبارها و ذخائر سلاح خود را به روی عراق گشود و مسلح کردن نیروهای مردمی آغاز شد و برنامه اولیه دفاع از بغداد و عدم اعطای فرصت به داعش برای ورود به بغداد شروع شد.
گروه تروریستی داعش در این تاریخ در کمربند بغداد حضور داشت و تا حرم مطهر امامین کاظمین در شمال بغداد حدود هفت کیلومتر فاصله داشت که حتی با خمپاره بارها حرم را هدف قرارداد اما هرگز هیچ یک از خمپاره ها به حرم اصابت نکردند.
با شکل گیری الحشد الشعبی و سازماندهی نیروهای داوطلب مردمی، دولت عراق نیز از حالت بی نظمی و سردرگمی که در نتیجه شکست این نیروها در نینوا در برابر داعش دچار آن شده بود، خود را بازیافت و ساماندهی مجدد نیروهای مسلح عراق آغاز شد.
بعد از این تاریخ بود که پیروزی های نیروهای مشترک مسلح و الحشد الشعبی عراق بر داعش شروع شد:
– جنگ در کمربند بغداد (از ژوئن ۲۰۱۴ تا اواخر ۲۰۱۴) از عرب جبور در جنوب تا ابراهیم علی و بنات الحسن در غرب تا تاجیات در شمال بغداد که طی آن نیروهای الحشد الشعبی موفق به عقب راندن داعش تا سه راهی الکرمه در ۳۰ کیلومتری شمال بغداد شدند و خطر از حرمین کاظمین (ع) دور شد.
نیروهای عراقی در کمتر از ۲۰ روز از یورش داعش موفق شدند، محور بغداد به سامرا را به کنترل در آورند که این امر مقدمه عملیات آزادسازی مناطق بسیاری در استان صلاح الدین در هفته های بعد شد.
– جنگ در استان دیاله (ژوئن ۲۰۱۴) به رهبری هادی العامری و جلوگیری از رسیدن داعش به بغداد از این محور و کشاندن جنگ به داخل ایران که منجر به توقف جنگ در اطراف سد ‘العظیم’ و مناطق ‘جلولا’ و سعدیه در شمال دیاله شد.
– آزادی آمرلی (۱ سپتامبر ۲۰۱۴)، روستایی در جنوب کرکوک که اغلب ساکنان آن از ترکمنان شیعه بودند و برغم ۸۶ روز محاصره شدید، داعش نتوانست آن را تصرف کند و در نهایت از محاصره داعش آزاد شد و ۱۷ هزار غیرنظامی از نسل کشی جان سالم به در بردند.
– آزادی جرف الصخر (۲۷ اکتبر ۲۰۱۴) به عنوان اولین پیروزی نظامی ثبت شده نیروهای الحشد الشعبی در شمال استان بابل و دور کردن خطر گروه تروریستی داعش از شهرهای مقدس کربلا و نجف.
– اعلام آزادی کامل استان مرزی دیاله در ۲۵ ژانویه ۲۰۱۵.
– شکست حصر شش ماهه شهر شیعه نشین ‘بلد’ در جنوب سامراء و تامین امنیت شهر سامراء و جاده سامرا به بغداد امری که باعث شد هرگز داعش نتواند به سامراء دسترسی پیدا کند.

– آزادی تکریت مرکز استان صلاح الدین (۳۱ مارس ۲۰۱۵) به عنوان بزرگترین ضربه به داعش. 
– آزادی شهر بیجی (۷ ژوئن ۲۰۱۵) در شمال صلاح الدین و یکی از مهمترین شهرهای عراق که به شهر پالایشگاه ها شهرت دارد و داعش از طریق آن قاچاق نفت می کرد.
– آزادی الرمادی مرکز استان الانبار در ۲۸ دسامبر ۲۰۱۵ توسط نیروهای ارتش و با پشتیبانی نیروهای ائتلاف بین المللی و بدون مشارکت الحشد الشعبی در حالی که این شهر در ۱۷ فوریه ۲۰۱۵ به تصرف داعش درآمده بود.
– آزادی منطقه جزیره سامراء (۳ مارس ۲۰۱۶) ظرف سه روز از شروع عملیات مساحتی بالغ بر پنج هزار کیلومتر مربع آزاد شد و خطر را به طور کامل از شهر مقدس سامراء دور کرد.
– آزادی روستای البشیر در ۲۷ کیلومتری جنوب غرب شهر کرکوک در ۳ ماه می ۲۰۱۶. 
– آزادی الرطبه در ۱۹ ماه می ۲۰۱۶ در غرب استان الانبار با مشارکت نیروهای مسلح عراق و الحشد الشعبی و نیروهای عشایر الانبار.
– آزادی فلوجه و روستاها و شهرهای تابع آن شامل الصقلاویه و الکرمه در غرب استان بغداد در ۲۶ ژوئن ۲۰۱۶ با مشارکت همه نیروهای مسلح عراق و الحشد الشعبی. 
– آزادی جزیره خالدیه (۲۸ اوت ۲۰۱۶) در غرب فلوجه که شامل مساحتی بالغ بر ۱۱۶ کیلومتر مربع است توسط نیروهای الحشد الشعبی.
– آزادی ساحل شرقی الشرقاط در شمال تکریت(۲۲ سپتامبر ۲۰۱۶ ) به دست نیروهای الحشد الشعبی. 
– شروع عملیات موصل در ۱۷ اکتبر ۲۰۱۶ که طی آن شهرهای القیاره و پایگاه نظامی آن، الحمدانیه و حمام العلیل و همچنین بعشیقه و صدها روستا و بخش در شمال موصل آزاد شد.
– پیشروی نیروهای الحشدالشعبی به سمت تلعفر و محاصره کامل آن در (۲۶ نوامبر ۲۰۱۶).
– آزادی شهرهای الحضر (۲۷ آوریل ۲۰۱۷)، قیروان (۲۳ می ۲۰۱۷) و البعاج (۴ ژوئن ۲۰۱۷) در جنوب و غرب استان نینوا به دست الحشد الشعبی و رسیدن نیروهای الحشد برای اولین به جوار مرزهای عراق و سوریه. 
– آزادی گذرگاه الولید و مثلث مرزی بین عراق و سوریه و اردن در ۱۷ ژوئن ۲۰۱۷ با کمک نیروهای ارتش و نیروهای عشایر و پشتیبانی نیروی هوایی و بالگردهای ارتش عراق و ائتلاف بین المللی.
نخست وزیر عراق وعده داده است که بزودی عملیات آزادی تلعفر در غرب موصل و الحویجه در جنوب غربی کرکوک و مناطق عنه، راوه و قائم در شمال غربی الانبار نیز آغاز می شود.
عراق بعد از گذشت سه سال از اشغال موصل اکنون تقریبا همه مناطق خود را از گروه تروریستی داعش بازپس گرفته و آنچه باقی مانده به اعتقاد کارشناسان، یک سری هسته های فلج شده داعش در الحویجه، تلعفر و القائم هستند.

 
 
 
 
 
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

پانزده − هفت =