خاموشی شبکه اجتماعی ایرانی ۱۲ ساله/ کلوب به زودی تعطیل خواهد شد

قرار است دغدغه‌ شبکه‌های اجتماعی و پیام‌رسان‌های داخلی سرانجام در یک مصوبه حمایتی حل شود اما لختی و کندی مقررات‌گذاری آنقدر زیاد است که گاهی کار از کار می‌گذرد و فرصتی که هدر می‌رود حکم ترمز شدید در بازار رقابت را دارد.

کد خبر : 43920
تاریخ انتشار : یکشنبه 21 آبان 1396 - 22:15

 

به گزارش پایگاه خبری “ججین” به نقل از خبرگزاری فارس، آخرین روزهای مهر ماه بود که مدیران شبکه اجتماعی کلوب از تعطیلی این شبکه تا پایان پائیز به دلیل شرایط بد و محدودیت‌ها خبر دادند در حالی که شعار حمایت از شبکه‌های اجتماعی داخلی مدت‌ها است از سوی مسئولان وعده می‌شود و بارها درباره سیاست‌گذاری در این زمینه صحبت‌ها شده است.

*تعطیلی شبکه اجتماعی قدیمی ایرانی تا پایان پاییز

وقتی محمد جواد شکوری مقدم از موسسان شبکه اجتماعی کلوب که ۱۲ سال پیش با تیم سه نفره جوان راه‌اندازی شده، در وبلاگ شخصی اش، نوشت: کلوب دات کام نزدیک به ۳ بار کاملا فیلتر شد، بار آخر رفع فیلتر ۲۸ روز بطول انجامید، اگر وب مستر یا کشاورز باشید شاید کمی ملتفت شوید کهچگونه بعد از ۲۸ روز زمینی خشکیده و بی رونق را دوباره باید گرم فعالیت و حضور مردم کرد.

مدیر این شبکه اجتماعی داخلی به مشکلات فعالیت در این حوزه اشاره کرد و نوشت: شریان حیاتی یک شبکه اجتماعی و سایت کابر محور فقط و فقط محتوای آن است، مقوله ای که آن روزها بسیار بسیار محدود بود و امروز هم به گونه ای دیگر محدود است. کلوب دات کام جزو ۳ سرویس پر ترافیک ایران بود، درخت پر شاخه برگ کلوب را، پس از فیلترهای مکرر هر روز بی رونق تر کردند و نه دل و دماغی برای مردم ماند و نه برای مدیران آن و امروز بسیاری از همان مسئولان نادم و پشیمان هستند اما چه سود ؟!

وی با اشاره به شکایت صدا و سیما از پخش زنده‌های سایت آپارات و فشار برای دریافت مجوز IPTV یادآوری کرد: وقتی زور یا دستتان به سرویس اینستاگرام یا تلگرام نمی‌رسد برای چه به سراغ ما می آیید؟

شکوری ادامه داده است: امروز بیش از ۱۲۰ سری، محتوای هفتگی توسط کاربران در تهران و شهرستان ها تولید می شود و نزدیک به ۱۲۰۰ نفر اشتغال زایی کرده است. گریزی از جریان تکنولوژی وجود ندارد، در بستر آپارات نباشد، هزاران راه دیگر برای نشر آن وجود دارد. در این یک صد برنامه قطعا اشکالاتی هست و بعدا هم بیشتر پیش خواهد آمد، مگر با غیر از صبوری و تدبیر و با ضدیت و از ریشه درآوردن می شود درخت تنومندی را اصلاح و پربار کرد؟ قحطی محتوای ویدیویی، چنان گریبان گیر کشور شده که یک شبکه ۵۰ نفره ماهواره ای آنچنان در کشور مخاطب پیدا کرده که روزی چندین پرونده رسیدگی به تبلیغات کسب و کارها در آن تشکیل می شود.

وی گفت: نگهداری سایت کلوب دات کام با شرایط فعلی، محدودیت ها و عدم تمایل به توسعه آن بیش از این صلاح نیست و تصمیم به خاموشی این سرویس در انتهای پاییز گرفته ایم.

*واکنش وزیر ارتباطات به اعلام تعطیلی کلوب

پس از این اعلام،  این موضوع را در حضور وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات مطرح و نظر وی در این باره را خواسته شد

محمد جواد آذری جهرمی در پاسخ به سوال: اخیراً مدیر یک شبکه اجتماعی ایرانی اعلام کرده که فعالیت این شبکه دیگر به صرفه نیست و از تصمیم تعطیلی این شبکه خبر داده است، گفت: درباره این شبکه شاید تغییر رفتار مشترکان در منسوخ شدن مدل این شبکه را بتوان تأثیرگذار دانست، اما درباره پیام‌رسان های ایرانی نمی‌توان این تصور را داشت، چه برنامه منظمی برای حمایت از پیام‌رسان‌های داخلی وجود دارد که در آینده شاهد خبر تعطیلی پیام‌رسان‌های ایرانی نباشیم، گفت: در عرصه فعالیت اقتصادی بخش خصوصی، حساب دو دو تا چهار تا است و نمی‌توان از بخش خصوصی انتظار سرمایه‌گذاری حاکمیتی را داشت.

وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات افزود: هر حوزه‌ای که مشتری نداشته باشد، طبیعتاً پس از مدتی سرمایه‌گذاری در آن توجیه‌پذیر نیست و اگر پروژه‌ای بسیار خوب داخل کشور توسعه داده شده باشد و از لحاظ فنی نیز خوب باشد و مدل درستی نیز داشته باشد، اما استراتژی توسعه بازار نداشته باشد، موفق نخواهد بود و با مشکل مواجه خواهد شد. وضعیت غیررقایتی نیز مطلوب نیست و ضرر آن متوجه کاربر نهایی می‌شود.

وی گفت: از نظر قوانین حمایتی، شورای عالی فضای مجازی برای حمایت حاکمیتی از پیام‌رسان‌ها مصوبه‌ای دارد که این مصوبه دارای مراحلی است که پیام‌رسان‌های داخلی باید خود را رشد دهند و به مرحله‌های بالاتر برسانند و این مصوبه ابلاغ شده و باید جاری‌سازی شود.

جهرمی یادآور شد: این مصوبه برای اجرا به چند آئین نامه نیاز داشت که آئین نامه حمایت‌های قضایی در دادستانی کشور در حال تهیه است و آئین نامه مقررات‌گذاری توسط سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی با یک ماه تأخیر آماده و برای تأیید به مرکز ملی فضای مجازی ارسال شده و در صورت تأیید مرکز، در کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات به تصویب خواهد رسید.

وی خاطرنشان کرد: تمامی این آیین نامه‌ها پس از تهیه باید در شورای عالی فضای مجازی به تصویب برسند.

*چگونه ماجرای شبکه‌های اجتماعی برای پیام‌رسان‌های بومی تکرار نشود 

اقدام مدیران کلوب برای اعلام رسمی خبر تعطیلی این شبکه اجتماعی ایرانی علاوه بر اطلاع‌رسانی به کاربران، بلندکردن صدای اعتراض و گلایه و خطاب قرار دادن مسئولان بوده است.

پیش از این گلایه‌های مدیران شبکه‌های اجتماعی و پیا‌م‌رسان‌های ایرانی در رسانه‌ها مطرح شده و در جلساتی با مسئولان گاهی خبرنگاران نیز حضور داشته اند و بنابراین مشکلات و خواسته‌هایشان مشخص است.

دست‌وپاگیری قوانینی که ذاتاً قرار است برای تسهیل امور جوامع وضع شوند اما به مانع تبدیل می‌شوند، موانع حقوقی و قضایی و نبود سیاست‌های حمایتی در عین وجود مقرراتی که شرایط رقابت بازیگران داخلی و خارجی را غیررقابتی کرده و گاهی حتی تقاضا کرده‌اند که شرایط حاکم بر فعالیت خارجی‌ها را به فعالین داخلی نیز تعمیم دهند.

این گلایه‌ها اگرچه کهنه، اما هنوز به‌روز هستند زیرا این دغدغه‌ها به مصوبه حمایت از پیام‌رسان‌های داخلی حواله شده که اگرچه مصوبه شد اما برای اجرایی شدن به آیین‌نامه‌هایی نیاز دارد که در دست تدوین است.

کسی انتظار ندارد این مصوبه معجزه کند یا توقع نمی‌رود یک سازمان به تنهایی وظیفه چندین نهاد را برعهده بگیرد. یا مثلاً وزارت ارتباطات به جای وزارت ارشاد متولی محتوا شود یا به جای قوه قضاییه موانع حقوقی را رفع کند بلکه منطقی است این مهم نیاز کار مشترک است اما لختی مقررات‌گذاری و رفع گره‌ها آنقدر زیاد است که آزاردهنده می‌شود و گاهی کار از کار می‌گذرد.

*کمتر از یک ماه دیگر چراغ یک شبکه اجتماعی ایرانی خاموش می‌شود

بسیاری از سرویس‌های حتی جهانی که در دوره‌ای در اوج بودند در کمال ناباوری به پایان عمر خود رسیدند و به نوستالژی‌ها پیوستند. بنابراین الزامی برای دوام همیشگی همه سرویس ها نیست؛ اما امروز پیام‌رسان‌ها روی بورس هستند. تجربه گذر کج‌دار و مریز عمر شبکه‌هایی مثل کلوب منطقی یا منصفانه نیست درباره پیام‌رسان‌های ایرانی تکرار شود.

زمانی که برای فهم مشکل، بررسی شرایط، احصاء موانع، مطالعه، قانون گذاری و اجرا هدر می‌رود فرصتی طلایی است که در بازار رقابت حکم موتور عقب‌ران را دارد.

کاش تا این نوشتار هم کهنه نشده مصوبه حمایت از پیام‌رسان‌ها رنگ واقعیت به خود گیرد و وقتی هنوز مفید است گره‌ای از مشکلات را باز کند.

 


 

telegram.me/jajinnews

 

 

 

 

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

2 × 4 =