تازه‌های نشر

آیناز محمدی

کد خبر : 59939
تاریخ انتشار : چهارشنبه 11 بهمن 1396 - 11:12

 

 

به گزارش پایگاه خبری “ججین” ، «درتنگنای بیم و امید: پژوهشی درباره زندگی مهاجران مسلمان در کانادا» عنوان کتابی به قلم عبدالمحمد کاظمی‌پور است که برنده جایزه کتاب سال انجمن جامعه‌ شناسی کانادا در سال ۲۰۱۵ شد. این کتاب با برگردان بهرنگ صدیقی ازسوی نشر نی منتشر شد. نویسنده کتاب عبدالمحمد کاظمی‌پور متولد بروجرد، استاد جامعه‌شناسی و صاحب کرسی مطالعات قومی در دانشگاه کلگری کاناداست و کتاب مذکور حاصل کار پژوهشی سنگین و چندین ساله اوست روی داده‌های مربوط به سرشماری‌ها، نظرسنجی‌ها، مصاحبه‌های رودررو، مباحثات طولانی با سایر پژوهشگران و مشاهدات نویسنده. پس از حوادث یازده سپتامبر ۲۰۰۱ و تغییر بنیادین نگاه دولت‌ها و جوامع غربی نسبت به مسلمانان و نحوه رفتار با آنها در صدر عوامل تعیین کننده سرنوشت انتخابات در این کشورها شناخته می‌شود. این کتاب نخستین پژوهش و بررسی وضعیت مسلمانان در کانادا است، کشوری که به لحاظ تجربه جهانی مهاجران در کشورهای مقصد، غالباً به مثابه استثنایی بر قاعده شناخته می‌شود.

«جهل مقدس» یا زمان دین بدون فرهنگ اثری به قلم اولیویه روآ رئیس مؤسسه دانشگاه اروپایی فلورانس است که با ترجمه دکتر عبدالله ناصری طاهری و دکتر سمیه سادات طباطبایی از سوی انتشارات مروارید منتشر شد. اولیویه روآ که از اسلام پژوهان خوش‌نام غربی (فرانسوی) شناخته می‌شود حدود دو دهه پیش با تألیف کتاب «شکست اسلام سیاسی» پیشگویی دقیق از ناکامی اسلام سیاسی یا همان بنیادگرایی اسلامی داشت. روآ که سال‌ها در افغانستان زندگی کرده است، در کتاب جهل مقدس که شاهکار ارزشمند دیگرش معرفی شد و نزدیک به یک دهه از تألیف آن می‌گذرد، به اشکال جدید بنیادگرایی می‌پردازد. شکل‌هایی که به علم، فرهنگ، الهیات و روند جهانی شدن بی‌اعتناست، وی درباره اینکه تأثیر جهانی شدن و دین بر یکدیگر به عنوان یک واقعیت باعث فرار بنیادگرایی از فرهنگ و خلاصه کردن دین در تعبد شده است، می‌افزاید: خطر روزافزونی که تعامل ضروری دین و فرهنگ را نادیده می‌گیرد وناسازگاری آن دو، خصومت میان این دو مقوله را دامن می‌زند. البته اعتراض اولیویه روآ نه به دین که به انواع تعصب دینی است. از نظر او تقلیل دین صرفاً به ایمان همان جهل مقدس است.

«وقتی عیسا خدا شد» عنوان کتابی است از ریچارد ای . روبنستاین استاد دانشگاه جورج میسن که با برگردان راضیه سلیم‌زاده از سوی نشر مرکز به بازار آمد. نویسنده با استفاده از فرصت مطالعاتی یک ساله از طرف دانشگاه به پروانس جنوب فرانسه می‌رود و این کتاب داستان گونه و تفسیری را بر مبنای پژوهش‌های متخصصان گوناگون در رشته مطالعات کلاسیک، تاریخ دوران باستان متأخر، تاریخ کلیسا، الهیات و مطالعات فرقه‌ها و مذاهب تألیف کرده است. درسال ۳۲۴ میلادی کنستانتین امپراطوررم شد و با این تغییر و تحول، مسیحیت پس از ۳۰۰ سال سختی و جفا به موقعیتی ممتاز و شگفت رسید. مسیحیان که دیگر نگران دین خود و زوال آن نبودند توجه‌شان روی این مسأله متمرکز شد که مسیحی حقیقی و واقعی کیست و معرف آن کدام است؟ در پی پاسخ به این مسأله میان دو کشیش مقتدر یعنی آریونس که تبلیغ می‌کرد عیسی هرچند قداستی یگانه دارد پایین مرتبه‌ تر از خداست و کشیش آتاناسیوس که مدعی بود عیسی خود خداست که به صورت انسان تجسد یافته نزاعی درگرفت بر سر درجه الوهیت عیسی مسیح (ع)، به خشونت و کشتار منجر شد. روبنستاین، نویسنده کتاب با پژوهشی دقیق و باریک بینانه، توانسته است توطئه‌های سیاسی، شورش‌ها و جنگ قدرتی را که در یکی از سرنوشت سازترین برهه‌های تاریخ روی داده است، به صورتی جذاب و مستند بازسازی کند.
نظم و زوال سیاسی
«نظم و زوال سیاسی» عنوان کتابی به قلم فرانسیس فوکویاما با ترجمه رحمن قهرمانپور است که نشر روزنه منتشر کرد. فوکویاما پیش از این دو کتاب بحث‌برانگیز لیبرال دموکراسی و پایان تاریخ را نوشته که واکنش‌ها و انتقادات زیادی را در پی داشت، کتاب تازه‌اش، نظم و زوال سیاسی، در زمان انتشار ۲۰۱۴ در فهرست کتاب‌های پرفروش امریکا قرار گرفت. نویسنده در این کتاب فرض محوری و اصل استاد خود، هانتینگتون را می‌پذیرد که تولید قدرت مقدم بر محدود کردن آن است. آیا توسعه اقتدارگرایانه اولویت دارد یا دموکراسی و محدود کردن قدرت دولت؟ در ایران روشنفکران و فعالان سیاسی آزادیخواه کم‌وبیش اجماع نظر دارند که چون دولت در ایران به لحاظ تاریخی قوی‌تر از جامعه مدنی است لذا محدود کردن قدرت دولت مطلوب‌تر از توسعه اقتدارگرایانه و آمرانه است. پاسخ به این پرسش و حل این تعارض کار چندان ساده‌ای نیست. چنان که فوکویاما در این اثر ارزنده از پاسخ صریح به این پرسش طفره می‌رود.
فرهنگنامه اندیشه اجتماعی مدرن
«فرهنگنامه اندیشه اجتماعی مدرن» که به قلم گروهی از برجسته‌ترین متخصصان حوزه علوم اجتماعی و علوم انسانی تألیف و تدوین شده وتوسط ویلیام اوث ویت و تام باتامور ویرایش شده با برگردان اکبر معصوم بیگی از سوی مؤسسه انتشارات نگاه در ۱۲۴۰ صفحه منتشر شده است. دست‌اندرکاران این فرهنگنامه هدف خود را گزارش گسترده، معتبر، دسترس‌پذیر و روزآمد علوم اجتماعی و انسانی در قالب و اندازه‌ای می‌دانستند که گرچه مخاطبان فرهیخته را مدنظر داشت. اما لزوماً فقط به متخصصان و ویژه‌ کاران رشته‌های مورد بحث نظر نداشتند، مخاطبان عام این فرهنگنامه به حکم تنوع و گستره فراخ دامن آن، دانشجویان، علاقه‌مندان علوم اجتماعی، برنامه‌ریزان، مدیران، روزنامه‌نگاران، نویسندگان و همه کسانی هستند که در اندیشه محققانه و دانشگاهی معاصر به سرنوشت فرد در جامعه، رابطه فرد با جامعه و نسبت فرد با قدرت و نهادهای حاکم علاقه‌مندند.
فلسفه ادبیات
«فلسفه ادبیات» اثری از پیتر لامارک، استاد فلسفه دانشگاه یورک با ترجمه میثم محمد امینی از سوی نشر نو منتشر شد. لامارک که در حوزه فلسفه هنر تحلیلی درباره بسیاری از موضوعات مورد توجه قلم زده است، در کتاب مذکور نیز به روش تحلیلی به مسائل و مباحثی می‌پردازد که مستقیماً به ادبیات مربوط می‌شوند. چرا بعضی از رمان‌ها و شعرها و نمایشنامه‌ها اثر هنری به شمار می‌آیند، چه وقت یک متن مکتوب ادبیات شناخته می‌شود؟ ادبیت متن، شعریت متن یعنی چه؟ نقد ادبی در شکل رایج خود می‌کوشد به این پرسش‌ها پاسخ دهد. اما رویکرد فلسفی امکان بررسی دقیق‌تر و رسیدن به بینش‌های عمیق‌تر درباره ماهیت بنیادی ادبیات را فراهم می‌آورد. فلسفه ادبیات شاخه‌ای نسبتاً نوپا در زیبایی شناسی تحلیلی است و این کتاب شامل بررسی و معرفی جامعی از مباحث طرح شده در این حوزه است. مفهوم ادبیات به مثابه شکلی از هنر، ماهیت و شأن هستی شناختی آثار ادبی، شکل‌های تفسیر ادبی و ارزیابی آن، نقش صدق و معرفت در ارزیابی آثار ادبی و ارزش ادبی از جمله مباحث مطرح شده در فصول هفتگانه کتاب مذکور است.

 

 

 



 

 

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

هجده − 1 =