باید به مدل بومی توسعه روستایی دست یابیم

معاون اول رئیس جمهور گفت: باید به مدل بومی از توسعه روستاها دست یابیم و اینکه عده ای توسعه روستا را به معنای شهری شدن آن می دانند اشتباه است.

کد خبر : 36871
تاریخ انتشار : شنبه 15 مهر 1396 - 11:21

به گزارش پایگاه خبری “ججین” به نقل از شبکه خبر، اسحاق جهانگیری در همایش روز ملی روستا و عشایر افزود: روستاها ظرفیت های پنهان زیادی برای توسعه دارند اما مهمترین این ظرفیت ها افراد نخبه و نیروی انسانی آن
وی گفت: ایران کشوری جوان با ظرفیت جوانان تحصیل کرده است که این امر مهمترین سرمایه توسعه کشور است و هنر مسئولان باید این باشد که از این ظرفیت به نحو مطلوب استفاده کنند و در بخش روستایی هم مسئولان باید بتوانند از این ظرفیت معنوی برای توسعه و پیشرفت روستاها استفاده کنند.
جهانگیری افزود: تاریخ تمدن ایران مرهون تولید و سبک زندگی روستایی و سلحشوری و جانفشانی عشایر کشور بوده و این دو گروه مهم جامعه سهم عمده ای در تاریخ و ایجاد سرمایه اجتماعی کشور یعنی مشارکت، همبستگی، اعتماد و امید به آینده داشتند.
وی با اشاره به اینکه برای توسعه همه جانبه کشور باید مراکز تصمیم گیری و برنامه های توسعه ای به جلب توجه به توسعه روستاها داشته باشند، گفت: نخبگان و صاحب نظران کشور نباید فکر کنند روستا وقتی توسعه می یابد که به شهر تبدیل شود چون این امر موجب ضرر و زیان به روستاها می شود و باید نگرشی که روستاییان به زندگی دارند و واقعیت هایی که منتقل می کنند به مدل های خوبی برای توسعه روستایی منجر شود.
معاون اول رئیس جمهور یکی از این نمونه های توسعه بومی را ایجاد مدرسه در کوچ با همت مرحوم بهمن بیگی دانست و افزود: این طرح برای آموزش عشایر متکی بر خصلت های زندگی عشایر بود که نتیجه خوبی برای کشور دربرداشت.
جهانگیری گفت: برنامه های توسعه در روستا باید به گونه ای باشد که در عین برخورداری از خدمات موردنیاز زندگی و فناوری، روستا باقی بماند و نباید به شکل کاریکاتور کوچکی از شهر در روستا فکر کنیم.
وی خواستار کمک نخبگان روستایی در زمینه ایجاد فرهنگ روستایی به دولت شد و تاکید کرد: در موضوع اقتصاد مقاومتی هم مهمترین کانون توسعه اقتصاد مقاومتی مناطقی هستند که متکی به تولید باشند و به همین دلیل روستاها نقش مهمی در تحقق آن دارند.
وی افزود: پیام اقتصاد مقاومتی این است که باید تمام برنامه های دستگاه های مختلف کشور زیرمجموعه اقتصاد مقاومتی باشند و روح اقتصاد مقاومتی می گوید باید اقتصاد مقابل تکانه های خارجی مقاوم باشد.
جهانگیری سه چالش مهم پیش روی کشور را بیکاری، آب و محیط زیست دانست و تاکید کرد: در هر سه بخش روستاها می توانند نقش کلیدی در رفع این سه معضل ایفا کنند و سیاست دولت در این بخش هم این است که کشور با رشد مستمر، پایدار و اشتغالزا بتواند بر این مشکلات فایق آید.
وی افزود: در موضوع رشد اقتصادی باید امنیت تولیدکننده و سرمایه گذار فراهم شود و چنانکه در پیام نوروزی رهبر معظم انقلاب هم اعلام شد که باید برای رشد پایدار سرمایه گذاری ایجاد شود بلافاصله رهبر معظم انقلاب بر امنیت سرمایه گذاری تاکید کردند.
معاون اول رئیس جمهور اهمیت سرمایه گذاری را امنیت روانی همه جامعه دانست و گفت: بخش خصوصی دانا و آگاه است  و می فهمد که مسئولان چقدر به حرف هایی که می زنند عمل می کنند و امروز اگر کسی حرمت بخش خصوصی را رعایت نکند در مسیر آمریکا عمل می کند و در مقطعی که آمریکا و دیگران برای برجام خط و نشان می کشند و ما به دنبال تحقق اقتصاد مقاومتی هستیم اینگونه عمل می کنند.
جهانگیری افزود: بخش خصوصی حتما می خواهد که با فساد مبارزه شود چون فساد در کشور توسعه یافته و به جاهای حساسی رسیده و من بیش از بقیه اطلاع دارم که به کجا رسوخ کرده است.
وی گفت: باید به صورت همه جانبه با فساد مبارزه کرد اما هیچ کس حق ندارد به بهانه مبارزه با فساد تسویه حساب سیاسی کند و نهادهای امنیتی باید در چارچوب قانون عمل کنند.
جهانگیری افزود: چالش های پیش رو با مدیریت صحیح قابل حل است و با اتکا به ظرفیت های درون کشور می توانیم زندگی و معیشت افراد را به زندگی شرافتمندانه تبدیل کنیم.
وی آبخیزداری و آبخوان داری را یکی از برنامه های مهم دولت دوازدهم در تحقق برنامه ششم توسعه دانست و افزود: آبیاری مدرن با منابع بیشتری در دستورکار دولت قرار گرفته و در چالش های محیط زیست باید در بخش روستا و عشایر از خاک، جنگل و مراتع به صورت جدی حراست شود.
معاون اول رئیس جمهور زمین خواری را یکی از مشکلات بزرگ کشور دانست و گفت: متاسفانه زمین های حاصلخیز به کاربری های دیگری نظیر ویلا و کارخانه سازی تبدیل شده درحالیکه میلیون ها سال طول می کشد تا خاک شکل بگیرد و جنگل ها بزرگترین سرمایه کشور هستند به همین دلیل روستایی ها باید خود کمک کنند و اجازه ندهند که جنگل ها و مراتع تغییر کاربری پیدا کنند.
جهانگیری افزود: در زمینه توسعه روستاها هم باید به خدمات موردنیاز روستاییان و عشایر از جمله راه، آب آشامیدنی و بهداشت بپردازیم که دولت در این زمینه اقدامات خوبی انجام داده و هم اکنون ۹۲ درصد روستاها از راه مناسب برخوردارند و در زمینه آب آشامیدنی دولت سال قبل ۵۰۰ میلیون و امسال ۳۰۰ میلیون دلار به این موضوع اختصاص داد و سال قبل ۲ هزار و ۹۵۰ روستا به آب آشامیدنی سالم دسترسی یافتند که معادل ۱۰ سال قبل از آن بود.
وی همچنین گازرسانی و ایجاد شبکه بهداشت در همه روستاها را از دیگر اقدامات مهم دولت برای توسعه مناطق روستایی دانست و تاکید کرد: هم اکنون ۷۷ درصد روستاها و ۶۱ درصد روستاهای بالای ۲۰ خانوار از گاز بهره مند هستند.

۲۶ هزار روستا مجهز به اینترنت 

معاون اول رئیس جمهور با اشاره به ضرورت بهره مندی فرزندان تحصیلکرده و مردم شریف روستایی از اینترنت گفت: ۲۶ هزار و ۸۰۰ روستا در حال استفاده از اینترنت هستند.
جهانگیری افزود : جوانان برخی روستاها سایتی راه اندازی کرده اند و  امکانات و جاذبه های روستاهایشان را معرفی می کنند.
وی با یادآوری اینکه از چنین امکانی هر روستا می توان جاذبه هایش را مطرح و به عنوان یک هدف گردشگری برای داخل و خارج کشور معرفی کرد ، خاطرنشان کرد: با برخی جهانگردان اروپایی در ورود به ایران مواجه می شویم که می گویند ، آمده اند به روستای مشخصی سفر کنند و این معرفی از همین طریق انجام شده است.
معاون اول رئیس جمهور ، روستاگردی و بوم گردی را از  مسائل مهمی دانست و گفت : باید با عزم استانداران و مسئولان محلی و با راحت ترین روش ها ؛ مناطق روستایی، عشایری و مرزی ایران توسعه یابد.
وی به تخصیص تسهیلات بانکی برای سرمایه گذاری در روستاها هم اشاره کرد.
به گفته جهانگیری علاوه بر تسهیلاتی که پیش از این از طریق بنیاد مستضعفان و بانک سینا در اختیار این مناطق قرار گرفته بود و نیز منابع بودجه ای دولت که وام های توسعه ای با نرخ سود زیر ۱۰ درصد از طریق استانداران پرداخت شد، در سال جاری امکان جدیدی برای ایجاد اشتغال و سرمایه گذاری در مناطق روستایی و عشایری کشور فراهم شده است.

وی در این باره تاکید کرد : حدود ۶ هزار میلیارد تومان از منابع صندوق توسعه ملی و ۶ هزار میلیارد تومان دیگر نیز از منابع موسسات مالی و بانکی و در مجموع ۱۲ هزار میلیارد تومان با نرخ سود پایین به این مناطق اختصاص یافته است.
معاون اول رئیس جمهور در تشریح تسهیلات پرداختی گفت: اگر متقاضیان تسهیلات را در روستاهای مرزی هزینه کنند  یا برای شرکت های دانش بنیان باشد ، نرخ سود آن ۴ درصد در نظر گرفته شده است و برای بقیه مناطق روستایی نیز تسهیلات با نرخ سود ۶ درصد اعطا می شود که فارغ التحصیلان روستایی رشته های خوب می توانند با این امکان خوب و با اتکا به مغز و امکانات روستاهایشان ، تولید شغل و درآمد کنند.
وی با اذعان به اینکه ۵۰ درصد منابع از طریق دهداران، بخشداران، فرمانداران و استانداران و بقیه از
مرکز عرضه می شود ، گفت : تلاش می کنیم آنچه را هم که در مرکز است برای توزیع مناسب به سمت و سوی مسئولان محلی هدایت کنیم.
جهانگیری با تاکید بر اینکه منابع یادشده می تواند امسال جهشی در اشتغال روستایی و عشایری کشور ایجاد کند ، گفت : بخش خصوصی علاقه مند می تواند با اجرای طرح های مکمل ظرفیت های درونی روستاها، از این تسهیلات استفاده کند و جهت گیری های کارگروه این تسهیلات نیز این هفته در دولت تصویب و وارد مراحل اجرایی و عملیاتی می شود.
جهانگیری اظهار داشت : دولت امیدوار است با این فرصت جدید برای اشتغالزایی بتواند اقدامات خوبی در مناطق روستایی و مرزی کشور انجام دهد که اگر به خوبی تحقق یابد در سال های آینده منابع بیشتری اختصاص خواهیم داد.
وی گفت : همه باید تلاش کنیم در کارهایی که به عهده می گیریم جدی باشیم ، از هیچ مسئله ای دلسرد نشویم و با وجودی که دیگران می خواهند دلسرد کنند، هیچ وقت مسیر اصلی را گم نکنیم و با پشتکار و بدون واهمه ، به کار درست خود ادامه دهیم.
معاون اول رئیس جمهور همچنین با تجلیل از اقدامات اقای رضوی در معاونت توسعه روستایی و مناطق محروم کشور خاطرنشان کرد: با تلاش
وی موضوع مهم توسعه روستایی کشور به مسئله جدی کشور تبدیل شد و اگرچه امسال هم رئیس جمهور علاقه مند بود در این مراسم شرکت کند ولی چون از قبل برای حضور در افتتاحیه سال تحصیلی دانشگاهی به میزبانی دانشگاه تهران هماهنگ شده بود، من حاضر امدم.

۰۰:۰۰۰۲:۴۰


telegram.me/jajinnews

 

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

13 + 16 =