اتهام پراکنی اروپا علیه برنامه صلح آمیز هسته‌ای ایران

نماینده اتحادیه اروپا در نشست شورای حکام آژانس در بیانیه‌ای ضد ایرانی، با تکرار ادعاهای خود علیه برنامه صلح آمیز هسته‌ای ایران، مدعی شد که این اتحادیه به دنبال راه حل دیپلماتیک است.

کد خبر : 1457476
تاریخ انتشار : سه شنبه 15 خرداد 1403 - 16:19

 

به گزارش پایگاه خبری “ججین” به نقل از خبرگزاری تسنیم، نماینده اتحادیه اروپا در نشست شورای حکام آژانس بین‌المللی امروز در نشست با صدور بیانیه‌ای ضد ایرانی ادعا کرد که این اتحادیه همچنان به یک راه حل دیپلماتیک برای موضوع هسته ای ایران متعهد است.

در این بیانیه ادعا شده: این یک اولویت امنیتی کلیدی برای اتحادیه اروپا است که تضمین کند ایران به سلاح هسته‌ای دست پیدا نمی‌کند. ما از همه کشورها می‌خواهیم که از اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ (۲۰۱۵) شورای امنیت سازمان ملل متحد حمایت کنند. ما متاسفیم که ایران تصمیمات لازم را برای بازگشت به تعهدات هسته‌ای خود در چارچوب برجام که اتحادیه اروپا همچنان به آن متعهد است، نگرفته است. خطر یک بحران اشاعه هسته ای در منطقه در نتیجه تشدید مسیر هسته‌ای ایران در حال افزایش است.

این ادعا در حال مطرح می‌شود که بعد از خروج یکجانبه آمریکا از برجام، کشورهای اروپایی هیچ گامی در جهت اجرای تعهدات خود برنداشتند و عملا بدون سرزنش آمریکا حق ذاتی ایران مبنی بر کاهش تعهدات خودش را که در برجام ذکر شده بود، محکوم کردند!

این کشورهای اروپایی در حالی سخن از راه حل دیپلماتیک به میان می‌آورند که پیش از آغاز نشست شورای حکام تلاش‌های مذبوحانه‌ای جهت تصویب قطعنامه علیه ایران در نشست شورای حکام کرده‌اند.

در بیانیه ادعایی اتحادیه اروپا همچنین آمده است: این اتحادیه همچنان از ادامه گسترش نگران کننده برنامه هسته‌ای ایران نگران است. ایران به شدت از تعهدات خود در برجام خارج می‌شود. اتحادیه اروپا با نگرانی خاصی به ادامه انباشت اورانیوم با غنای بالا و توسعه زیرساخت‌های غنی سازی هسته‌ای ایران اشاره دارد.

نماینده اتحادیه اروپا همچنین بدون در نظر گرفتن حق ذاتی و طبیعی ایران برای عدم پذیرش برخی از بازرسان آژانس، مدعی شد: ایران هنوز تصمیم سپتامبر ۲۰۲۳ خود را مبنی بر پس گرفتن انتصاب هر یک از بازرسان با تجربه آژانس که قبلا برای ایران تعیین شده بود، لغو نکرده است. ما انتظار داریم ایران این کار را بدون تاخیر انجام دهد. این امر ضروری است تا به آژانس اجازه دهد تا به طور مؤثر فعالیت‌های راستی آزمایی خود را در ایران انجام دهد.

این ادعای اتحادیه اروپا در حالی مطرح می‌شود که براساس توافق نامه جامع پادمانی کشورهای عضو حق دارند از پذیرش یک یا گروهی از بازرس‌ها که آنها را فاقد صلاحیت تشخیص دادند، اجتناب کنند یا ماموریت شان را کان لم یکن فرض و یا نیمه تمام بگذارند و اعمال این حق هیچ نیازی به حصول یا وجود شرایط خاصی ندارد و کشور کاملا مختار است.

براساس بند یک ماده ۹ توافقنامه جامع پادمانی، آژانس باید رضایت ایران را برای بازرسان پیشنهادی خود دریافت نماید. همچنین براساس بند دو همان ماده چنانچه ایران چه در زمان پیشنهاد بازرس یا هر زمان دیگری پس از انتخاب یک بازرس با آن مخالف باشد، آژانس باید بازرس یا بازرسین دیگری را به دولت ایران پیشنهاد نماید. براساس بند سه ماده مزبور چنانچه در اثر خودداری مکرر دولت ایران از قبول بازرسین پیشنهادی آژانس، اجرای بازرسی بر طبق موافقتنامه دچار وقفه گردد، این مخالفت باید از طرف مدیرکل آژانس به شورای حکام ارجاع داده شود. با توجه به متن صریح موافقتنامه جامع پادمانی ایران می‌تواند بدون هرگونه توضیحی و در هر زمانی که بازرس یا بازرسینی را فاقد صلاحیت تشخیص داد از پذیرش آنها اجتناب کند و آژانس باید بازرس یا بازرسین دیگری را جایگزین نماید.

اتحادیه اروپا در ادامه این بیانیه ضد ایرانی ادعا کرده که ایران اجرای تعهدات مربوط به هسته‌ای خود در چارچوب برجام را متوقف کرده است.

در این بیانیه نوشته شده: برای بیش از سه سال، آژانس قادر به انجام چند فعالیت کلیدی راستی‌آزمایی و نظارت مرتبط با برجام نبوده است. تصمیم بعدی ایران برای حذف تمامی تجهیزات نظارتی و نظارتی مرتبط با برجام، وضعیت را بیشتر تشدید کرده است. آژانس تداوم دانش خود را در مورد تولید و موجودی سانتریفیوژها، روتورها و دم، آب سنگین و کنسانتره اورانیوم از دست داده است. این پیامدهای زیانباری برای توانایی آژانس در ارائه تضمین از ماهیت صلح آمیز برنامه هسته‌ای ایران دارد.

اتحادیه اروپا به جای توجه به کارشکنی خود در اجرای تعهدات برجامی‌اش سعی کرده تا اقدامات قانونی ایران را سیاسی جلوه دهد. نمایندگی ایران در وین در یادداشتی توجیهی تاکید کرد که به دنبال خروج غیرقانونی آمریکا از برجام در ماه مه ۲۰۱۸ و ناتوانی اتحادیه اروپا/ سه کشور آلمان، انگلستان و فرانسه در اجرای تعهدات خود، ایران در اعمال حقوق خود طبق بندهای ۲۶ و ۳۶ برجام، کلیه اقدامات داوطلبانه شفاف‌ساز فراتر از موافقت‌نامه پادمان جامع (CSA)، از جمله اجرای کد اصلاحی ۳.۱ را همانطور که در بند ۱۳ از مقدمه برجام و نیز در بند ۶۵ پیوست یک آن مشخص شده است، در فوریه ۲۰۲۱ به تعلیق درآورد.

ایران در یادداشت خود تصریح کرد: تصمیم ایران برای توقف اجرای تعهدات خود تحت برجام کاملاً مطابق با حقوق ذاتی کشور طبق بندهای ۲۶ و ۳۶ برجام بوده و پاسخی به خروج غیرقانونی آمریکا از برجام، همراه با ناتوانی سه کشور اروپایی در پایبندی به تعهدات خود بود. این واقعیت آشکار به هیچ وجه نمی‌تواند مبنایی برای سه کشور اروپایی برای خودداری از اجرای تعهدات خود باشد.

 


برچسب ها : ، ،

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

2 + دوازده =