آیا صراحت لهجه و رک گویی عمل خوبی هست یا نه ؟
نکاتی درباره رُک سخن گفتن
به گزارش پایگاه خبری “ججین” ، بسیاری از مردم بر این عقیده اند که گفتار صریح و تند می تواند باعث آزرده شدن طرف مقابل شود.
به زبان سادهتر میتوان گفت رک گویی هر چند از برخی جهتها می تواند خوب باشد اما گاهی رکگویی باعث می شود تا روابط میان دو دوست یا فامیل خراب شود در این مقاله میخواهیم بررسی کنیم که آیا صراحت لهجه و رک گویی عمل خوبی هست یا نه؟
انسان باید بکوشد همواره با مردم نیکو سخن بگوید و این سفارش قرآن کریم است: «و با مردم نیکو سخن گویید». سخن نیکو گفتن به این معناست که نباید به کسی اهانت، تحقیر و توهین کرد یا به کسی فحش و سخن ناروا گفت یا به جای سخن حق، سخن باطل را بر زبان جاری ساخت.یکی از رفتارهایی که با زبان و سخن ارتباط دارد، «صراحت لهجه» و «قاطعیّت در گفتار» است.
«صراحت لهجه»؛ به معنای رُکگویی و به روشنی سخن گفتن، در مقابل کنایهگویی است.صراحت لهجه و قاطعیت در گفتار، در برخی مواقع، خوب و پسندیده است و در برخی مواقع، بد و ناپسند. اما در همان مواقعی که صراحت لهجه و قاطعیت در گفتار خوب و لازم است، نباید در آن تعبیر زننده و رکیک باشد و باید عفت کلام حفظ شود. با کنایه سخن گفتن و یا رُک و پوست کنده کلام خود را ادا کردن هیچ کدام به تنهایی و بدون توجه به شرایط پیرامونی نمیتواند مطلوبیت ذاتی داشته باشد.
صراحت لهجه باید در کنار راستگویی، اخلاص، بیپیرایگی، جوانمردی قرار گیرد؛ در این صورت است که فرد در صراحت لهجه و رُکگویی چیزی را که در دل دارد پنهان نمیکند؛ و هر چیزی را که در دل دارد بر زبان نمیآورد.
بر این اساس، یک فرد مومن، همانگونه که بر اساس مصلحت، سخنی صریح بر زبان میآورد، گاه نیاز میبیند که با کنایه سخن خود را به مخاطبانش منتقل نماید. پس باید در هر موقعیتی، ابتدا شرایط را سنجید و با توجه به شرایط، عکس العمل نشان دهد؛ آنجا که رُک سخن گفتن اثر مثبت دارد رُک و صریح سخن گفت. خلاصه باید توجه داشت که رُک سخن گفتن؛ به معنای صراحت لهجه و جسارت در بیان حقیقتی که بیانش به مصلحت است، نه جسارت در بیاحترامی به دیگران و یا بیان حقیقتی که به مصلحت نیست.
و همین معیار، حد و مرز صراحت لهجه و رک سخن گفتن را مشخص میکند.نکته دیگر درباره رکگویی این که؛ گاهی در زندگانی روزمره ما، مواردی پیش میآید که ناگزیریم در برابر خواسته کسی ایستادگی کنیم؛ زیرا بر آوردن آن خواسته اصلاً در توانایی ما نیست. برخی به دروغ متوسل میشوند. در حالی که میتوان در کمال ادب و صداقت، صراحت لهجه داشت.
مثلا اگر کسی از ما کمکی بخواهد که برای ما امکان ندارد به او کمک کنیم، به طرف مقابل بگوییم که من دلم میخواهد به شما کمک کنم؛ اما متاسفانه انجام دادن این خواسته از توانایی من خارج است. و آنگاه میتوان با نشان دادن راههای دیگری طرف مقابل را راهنمایی کرد. این حالت بهتر از آن است که از روی رودربایستی کاری کنیم که به زیانمان تمام شود. و بهتر است از اینکه در مورد خواسته طرف اقدامی کنیم که به ناکامی بینجامد.
برچسب ها :آموزش ، احترام ، ادب ، ججین ، روانشناسی ، رُک سخن گفتن ، رک گویی ، سلامت ، صراحت لهجه ، فراگیری ، یادگیری
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰