آمریکا قطع همکاری با ترکیه در برنامه اف-۳۵ را اعلام کرد
وزارت دفاع آمریکا اعلام کرده است که ترکیه را از پروژه جت جنگنده اف-۳۵ حذف میکند. یکی از مقامهای پنتاگون گفته دیگر شرکای این پروژه هم با آمریکا در این تصمیم همراه هستند. وزارت خارجه ترکیه نیز در واکنش به قطع همکاری آمریکا و آنکارا برای ساخت و انتقال جنگنده اف-۳۵ در واکنش به خرید سامانه روسی اس-۴۰۰، این تصمیم را «نه بر پایه دلایل مشروع و نه سازگار با روح اتحاد» توصیف کرده است.
به گزارش پایگاه خبری “ججین“، در بیانیه وزارت خارجه ترکیه از آمریکا خواسته شده تا از مسیری که آنکارا «اشتباه» توصیف کرده، بازگردد؛ چرا که این رویه «به روابط راهبردی بین متحدان ناتو ضربه میزند».
وزارت خارجه ترکیه افزوده است: بیتوجهی ایالات متحده به پیشنهاد ما برای تشکیل کارگروه با ناتو در راستای مذاکره درباره این موضوع، نشانه روشنی است که طرف آمریکایی به این موضوع تعصب دارد و تمایلی به حل مشکل بر پایه حسن نیت ندارد.
پیشتر الن لرد یکی از معاونان وزارت دفاع آمریکا گفته بود که حضور ترکیه در پروژه معلق میشود و روند حذف ترکیه از آن به طور رسمی آغاز میشود.
ترکیه قرار بود که ۱۰۰فروند از این هواپیماهای جنگی را بخرد. سه خریدار عمده دیگر این جنگندهها عبارتند از ژاپن، استرالیا و بریتانیا.
اولین جنگندههای ترکیه قرار بود دو فروندی باشد که تا پایان امسال به ترکیه تحویل داده میشود.
۱۰ شرکت ترکیهای بنا بوده ۹۰۰ قطعه مختلف برای اف – ۳۵ بسازند که قراردادشان حدود ۹ میلیارد دلار بود.
آمریکا مدتها بود که تهدید کرده بود ترکیه را از این پروژه کنار میگذارد. این واکنشی به ورود قطعات سیستم دفاع موشکی اس-۴۰۰ از روسیه به ترکیه است.
آمریکا میخواست جلوی این قرارداد را بگیرد اما انتشار خبر ورود نخستین محموله از این سامانه موشکی به ترکیه برای ایالات متحده به معنای گذشتن از خطی بود که دیگر بازگشتی ندارد. ترکیه روز جمعه اعلام کرد که اولین محموله از تجهیزات اس-۴۰۰ وارد پایگاهی هوایی در شمال غرب آنکارا شده است.
خانم لرد گفته است خلبانانی که ترکیه برای آموزش پرواز با اف-۳۵ به ایالات متحده فرستاده، به زودی به کشورشان بازگردانده میشوند.
کاخ سفید نیز چهارشنبه بیانیهای منتشر کرده و در آن به صراحت گفته که ترکیه نمیتواند هم سامانه موشکی روسها را داشته باشد و هم این جنگنده آمریکایی را.
در این بیانیه آمده است: «اف – ۳۵ نمیتواند با سامانه جمعآوری اطلاعات روسها در یکجا باشد که درباره سیستمهای پیشرفته آن (جنگنده) اطلاعات جمع کند.»
کاخ سفید تاکید کرد، روابط با ترکیه به عنوان عضو ناتو چند لایه است و همکاری با درنظر گرفتن محدودیتهایی به دلیل وجود سامانههای اس -۴۰۰ ادامه خواهد یافت.
در بیانیه کاخ سفید آمده است، موافقت با اس -۴۰۰ تعهدات کل اعضای ناتو به یکدیگر را برای اجتناب از سامانههای روسیه از بین میبرد.
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، با انتقاد از رئیس جمهوری پیشین کشورش، گفته بود که اگر دولت باراک اوباما سامانه موشکی پاتریوت را به ترکیه فروخته بود شاهد این روز نبودند که ترکیه به سوی روسیه برود.
به گزارش بیبیسی، اما در واقع دولت باراک اوباما از سال ۲۰۱۳ حاضر به فروش سامانه موشکی پاتریوت به ترکیه بود اما رجب طیب اردوغان که آن زمان نخست وزیر ترکیه بود، از آمریکاییها خواسته بود که تکنولوژی ساخت موشکها را هم در اختیار ترکیه قرار دهند تا آنها بتوانند موشکهای خود را بسازند. مخالفت دولت اوباما با این خواسته بود که اردوغان را رهسپار خرید از مسکو کرده بود.
پیشتر آمریکا به ترکیه هشدار داده بود که خرید نظامی از روسیه مخالف نقش این کشور در ناتو و ساخت جنگندههای اف – ۳۵ است. سرپرست پیشین وزارت دفاع آمریکا در نامهای که ماه پیش به وزیر دفاع ترکیه نوشته بود، از آنها خواسته بود که تا دیر نشده از خیر خرید سامانه موشکی اس – ۴۰۰ بگذرند. در همین حال در آن نامه نوشته شده بود که اگر ترکیه نظرش را عوض نکند، از برنامه ساخت اف – ۳۵ کنار گذاشته میشود.
دولت ترامپ به جز کنار گذاشتن شرکتهای ترکیهای از قراردادهای مربوط به این جنگنده به تحریمهای اقتصادی علیه ترکیه هم فکر میکند.
اردوغان روز یکشنبه سعی کرده بود با نرمخویی دل ترامپ را به دست آورد، او به دیدارش با همتای آمریکایی در حاشیه اجلاس گروه ۲۰ اشاره کرده و گفته بود که ترامپ بر خلاف اطرافیانش علاقهای به تحریم ندارد.
رئیس جمهوری آمریکا هم به نظر میرسد که با ترکیه سر محبت دارد. او گفته که «ترکیه با ما خیلی خوب بوده» و بعد اضافه کرده که ممکن است راهی برای بازگرداندن ترکیه به قرارداد اف – ۳۵ وجود داشته باشد.ترامپ گفته که مشغول سبک و سنگین راههای موجود هستند.
برچسب ها :اف-35 ، ترکیه و آمریکا ، ججین ، قطع همکاری با ترکیه در برنامه اف-۳۵
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰