آب بازی روشی برای رشد خلاقیت در کودکان است

آب بازی کودکان باعث تسکین عصبانیت آنها می شود و کودک، با آب بازی ، از ناراحتی ها و تنش ها رهایی می یابد و احساس آرامش می کند.

کد خبر : 27552
تاریخ انتشار : سه شنبه 31 مرداد 1396 - 17:30

 

به گزارش پایگاه خبری “ججین” به نقل از تبیان،بازی با آب یکی از بهترین، اساسی ترین و لذت بخش ترین کارهایی است که کودکان می توانند انجام دهند. آب جذبه ای سحرآمیز برای بچه ها دارد. بچه های خردسال ساعت ها از وقتشان را صرف آب بازی می کنند و از بازی کردن خسته نمی شوند.

به آسانی می توانند با آب بازی کنند، عروسک ها و ظرفهای خود را در آن بشویند و یا آب را به هم بزنند، بپاشند، شلپ شلپ کنند  و موج درست کنند. آب را در دست خود نگه دارند، با آب و صابون حباب درست کنند و ظروف مختلف را از آب پر و خالی نمایند.

 

آب بازی کودکان باعث تسکین عصبانیت آنها می شود و کودک، با آب بازی ، از ناراحتی ها و تنش ها رهایی می یابد و احساس آرامش می کند.

چون کودکان آب بازی را بسیار دوست دارند، از آب بازی کودکان می توان مطالب و مفاهیم زیادی را به آنان آموخت و موجبات رشد مهارتها و توانایی های مختلف آنها را فراهم ساخت، از جمله رشد خلاقیت، پرورش حواس پنجگانه، افزایش خزانۀ لغات و… .

الف) رشد خلاقیت و ابتکار

آب بازی کمک می کند تا بچه ها افکار خلاقشان را رشد بدهند. آب جذابیت بسیار قوی برای کودکان دارد. آنان ساعت ها وقتشان را صرف آب بازی می کنند، در یک لگن کف آلود آب را می پاشند، حباب ها را فشار می دهند و از بین می برند.

ریختن آب به شکل باران، فشار آب و عملیات مختلف با آب زمینۀ رشد و خلاقیت را فراهم می آورد. پدران و مادران و یا مربیان می توانند به وسیلۀ بازیهای متنوع که برای کودکان ایجاد می کنند و با طرح پرسش های مختلف، تفکر خلاق را در کودکان پرورش دهند. بعضی از پرسش ها که می تواند سبب پرورش تفکر خلاق در کودکان شود عبارت اند از:

– آیا شما می توانید یک آبپاش برای گیاهان بسازید؟

– آیا می توانیم باران را جمع آوری کنیم؟چطور؟

– بعضی چیزها را که می شود با آب پخت، نام ببرید؟

– چه چیزهایی در آب شناورند و چه چیزهایی زیر آب می روند؟

چند نمونه از بازیهایی که می تواند تفکر خلاق کودکان را پرورش دهد عبارتند از:

۱- بازی در وان حمام: وان و یا ظرف بزرگ و پر از آب را به نحوی که موجب آسیب دیدگی و خفگی کودک نشود، در اختیار کودک می گذاریم. کودک می تواند آب را به اطراف بپاشد یا به هم بزند. اگر صابون هم به آن اضافه کنیم، در اینصورت آنان می توانند با آب و صابون کف درست کنند و ساعت ها مشغول بازی وند و لذت ببرند.

قدری صابون به بدن کودک بمالید و به جای آنکه آن را فوراً با آب بشویید، دربارۀ آن با او حرف بزنید: اوه، خیلی لیز است. نشان دهید چگونه اسباب بازی پلاستیکی از دستش لیز می خورد، زیرا صابون لیز است. صابون را به دست هایتان بمالید تا کف درست شود، سپس قدری از آن را کف دست کودک بمالید و به او نشان دهید چگونه آن را فوت کند.

به کودک نشان دهید که وقتی یکی از شیرها را باز می کنید، آب گرم می آید. بگذارید آب داغ را حس کند، اما نه آنقدر داغ که موجب ناراحتی شود و بداند از شیر دیگر آب سرد می آید و به این ترتیب مفهوم سرد و گرم را به طور عملی به کودک آموزش دهید.

هربار اشیای متفاوتی به کودک بدهید که آن را داخل آب فرو ببرد تا ببیند آیا فرو می رود یا بر روی آب شناور می ماند و دربارۀ آن صحبت کنید: علی چه اتفاقی می افتد؟ اوه نگاه کن، روی آب ایستاده است، دارد شنا می کند، نگاه کن علی، آن یکی پایین رفت، زیر آب قرار گرفت.

 

۲- دو ظرف هم حجم با شکل ظاهری متفاوت انتخاب کنید، یکی از ظرفها را پر از آب کنید و آب آن را در ظرف دیگری بریزید تا کودک متوجه حجم یکسان دو ظرف بشود. در ضمن، می توانید آب ظرفها را به نوبت در یک ظرف مدرج بریزید تا کودک مسئلۀ حجم یکسان را بهتر درک کند

۳- چند تکه یخ در کاسه ای بریزید تا کودکان، آب شدن تدریجی یخ و کوچک شدن آن را به چشم خود ببینند.

ب) رشد شناختی

بر اثر کسب تجربه با آب بازی کودکان یاد می گیرند که بعضی از اشیاء در آب فرو می روند و بعضی از اشیاء بر روی آب قرار می گیرند (سنگ، چوب، فلز، پلاستیک) بعضی از اجسام مانند اسفنج، پارچه و کاغذ آب را به خود جذب می کنند و بعضی اجسام هرقدر در آب بمانند، آب را به خود جذب نمی کنند، مانند پلاستیک.

ج) رشد عاطفی و هیجانی

کودکان عاشق آب بازی هستند. زمانی را نخواهید دید که آنان از آب بازی خسته شوند. در آب بازی کودکان تنش های خود را کاهش می دهند و آرامش می یابند. در آب بازی به آنان احساس قدرت دست می دهد. آب بازی کنجکاوی آنان را برمی انگیزد و از نظر عاطفی برایشان ارضا کننده است، زیرا به آنان اجازه میدهد در زمینۀ قابل قبولی شلوغ کاری کنند، مثلاً شلپ شلپ کردن در آب، قطره قطره ریختن آب، تکان دادن آب با انگشتان دست ها و پاها.

د) ایجاد هماهنگی بدنی

کودک می آموزد که در هنگام پر کردن دو ظرف از آب، هماهنگی چشم و دست لازم است. تسلط بر حرکات ظریف در یادگیری برای ریختن، فشار دادن، تعادل و … از ویژگیهای آب بازی است.

 


 

telegram.me/jajinnews

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

8 + هجده =